Vergoeding Kinderfysiotherapie verzekering | Overstappen.nl

Vergoeding Kinderfysiotherapie verzekering

Als kinderen opgroeien ontwikkelen zij motorische vaardigheden. Als deze ontwikkeling achter blijft kan een fysiotherapeut helpen om kinderen soepeler te laten bewegen. Fysiotherapie voor kinderen wordt meestal vergoed vanuit de basisverzekering.

Inhoudsopgave

Wat is kinderfysiotherapie?

Deze vorm van fysiotherapie is speciaal gericht op kinderen tot 18 jaar. Kinderen zitten nog in hun ontwikkeling en soms kunnen er problemen ontstaan tijdens de ontwikkeling waardoor zij last krijgen bij het bewegen. Daarnaast kan een ziekte of een handicap ook zorgen voor bewegingsbeperkingen. Een kinderfysiotherapeut kan kinderen bewegingsvaardigheden aanleren om hun motoriek te bevorderen. Door het oefenen van een beweging en deze vaak te herhalen leert een kind de beweging goed uit te voeren.

Voorbeelden van problemen

De bewegingsproblemen kunnen afhangen van de leeftijd. Bij baby’s kun je bijvoorbeeld een voorkeurshouding zien, ze beginnen heel laat of niet met kruipen of ze huilen heel veel zonder dat hier een reden voor te vinden is. Bij peuters komt het tot uiting in een onhandige motoriek, veel struikelen of op de tenen lopen. Oudere kinderen hebben vaak moeite met stilzitten en hebben een houterige motoriek of schrijfproblemen.

Behandeling kinderfysiotherapeut

kinderenDe oefeningen die een kinderfysiotherapeut doet zijn gericht op het spelenderwijs leren van bepaalde bewegingen. De oefenmaterialen zijn aangepast op de leeftijd van het kind en van het soort problemen. Door de houdingsproblemen kunnen kinderen soms niet goed meedoen met gymlessen of andere spelletjes, waardoor zij onzeker kunnen worden. De behandeling is er daarom ook op gericht om meer sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Wat wordt vergoed?

De eerste 9 behandelingen per jaar worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering en voor kinderen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico. Na deze behandelingen kan de fysiotherapeut besluiten of er meer behandelingen nodig zijn. Als dit het geval is kunnen en nog 9 behandelingen volgen, deze worden ook vergoed.

Als de problemen na 18 behandelingen nog niet weg zijn, kan het zijn dat het kind last heeft van een chronische aandoening. De overheid heeft een lijst opgesteld met aandoeningen die een chronische indicatie hebben. Deze lijst vind je hier. Een medisch specialist moet deze problemen vaststellen en kan een chronische indicatie geven. In dit geval worden alle verdere kinderfysiotherapie behandelingen vergoed.

Aanvullende verzekering afsluiten?

Kinderen zijn tot hun 18e meeverzekerd op de verzekering van de ouders, zij hebben hiermee recht op dezelfde zorgdekking als de ouders. Als de ouders een aanvullende verzekering hebben met fysiotherapie dekking, dan geldt dit ook voor de kinderen.

Als kinderen geen chronische aandoening hebben, maar wel van meer dan 18 keer behandeld moeten worden door een fysiotherapeut kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen. Het verschilt per verzekeraar en per aanvullende verzekering hoeveel behandelingen worden vergoed. Informeer daarom altijd eerst bij je zorgverzekeraar of controleer de polisvoorwaarden voor fysiotherapie.

Verwijzing van de huisarts

Er is geen verwijzing nodig van een huisarts om naar een fysiotherapeut toe te gaan. Wanneer een kind echter blijvende problemen heeft en een chronische indicatie nodig is voor verdere behandeling, dan moet dit wel door een huisarts, kinderarts, neuroloog of revalidatiearts worden vastgesteld. Alleen een medisch specialist mag een dusdanige indicatie afgeven en alleen met deze indicatie kan een kind door worden behandeld en worden de kosten vergoed.

Gecontracteerde zorg

Veel zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten met zorgverleners. Wanneer je naar een fysiotherapeut toe gaat is het verstandig om te controleren of de fysiotherapeut is gecontracteerd door je zorgverzekeraar, in dit geval krijg je de hele vergoeding. Als je naar een zorgverlener gaat die niet gecontracteerd is, kan het zijn dat je zorgverzekeraar maar een deel van de vergoeding uitkeert.

Vergoeding kinderfysiotherapie verzekering

Als een kind een motorische achterstand heeft of moeite heeft om soepel te bewegen, kan een kinderfysiotherapeut helpen om bewegingsvaardigheden te leren. De eerste 18 behandelingen per jaar worden door de basisverzekering vergoed. Bij een chronische aandoening worden alle behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Als een kind geen chronische aandoening heeft, maar wel vaker dan 18 keer naar een fysiotherapeut moet, dan kunnen de kosten vergoed worden als de ouders een aanvullende verzekering hebben met fysiotherapie vergoeding. Met onze zorgvergelijker kun je de vergoedingen van verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Meer informatie over fysiotherapie vind je op onze pagina fysiotherapie vergoeding.