Vergoeding Manuele geneeskunde verzekering | Overstappen.nl

Vergoeding Manuele geneeskunde verzekering

Heb je last van je gewrichten? Dan kunnen deze geblokkeerd zijn. Het kan handig zijn om eens langs te gaan bij een manueel arts of manueel therapeut. De kosten voor deze behandeling kunnen worden vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is manuele geneeskunde?
Manueel arts en manueel therapeut
Voorwaarden voor manuele geneeskunde vergoeding
Verwijzing huisarts
Vergoeding manuele geneeskunde verzekering 2022

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat is manuele geneeskunde?

De manuele geneeskunde richt zich op klachten die ontstaan in je gewrichten zoals in je voet, knie, heup, rug, pols en schouder. Deze gewrichten zijn geblokkeerd geraakt waardoor ze pijn veroorzaken. In eerste instantie wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd waarbij wordt gekeken naar de houding en mobiliteit. Vervolgens worden de botten in het lichaam bewogen door kleine snelle bewegingen met de handen. De behandelend arts probeert zo de blokkeringen weg te nemen en de botten weer in de optimale stand te brengen. Het is in principe een pijnloze behandeling. Alleen bij sommige problemen kan eventueel wat drukpijn te voelen zijn.

Manuele geneeskunde

Manueel arts en manueel therapeut

Manuele geneeskunde kan worden toegepast door een manuele arts of een manueel fysiotherapeut. Een manueel arts heeft een studie geneeskunde gevolgd tot het stadium basisarts en heeft zich daarna gespecialiseerd met een vervolgopleiding manuele geneeskunde. Een manueel therapeut heeft een opleiding tot fysiotherapeut gevolgd en zich daarna gespecialiseerd in de manuele fysiotherapie. Een manueel arts stelt vaak vast waar de problemen zijn ontstaan en kan je eventueel doorsturen naar een manueel therapeut. De vergoeding voor deze twee soorten behandelaars is echter anders geregeld. De manueel arts valt onder de alternatieve geneeswijzen en de manueel therapeut valt onder de fysiotherapie. Deze vallen meestal beide binnen een aanvullende verzekering, maar de vergoedingen kunnen hiervoor verschillen. Let er daarom op door wie je wordt behandeld en check wat jouw zorgverzekering vergoedt.

Voorwaarden voor manuele geneeskunde vergoeding

De meeste zorgverzekeraars stellen als voorwaarde dat de manueel arts of therapeut bij een beroepsvereniging is aangesloten. Een aantal van deze beroepsverenigingen zijn:

  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor OrthoManuele Geneeskunde (NVOMG/ROMG)
  • Van Dixhoorn Vereniging voor Adem- en Ontspanningstherapie (VDV)
  • Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT)

Verwijzing huisarts

Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts om naar een manueel arts of therapeut toe te gaan. Ook zonder verwijzing kun je aan een manueel geneeskundige behandeling beginnen.

Vergoeding manuele geneeskunde verzekering 2022

Wil je de pijn aan je gewrichten laten behandelen door een manueel geneeskundige? Dan kan het prettig zijn om te weten of je de kosten vergoed kunt krijgen van je zorgverzekering. Let er op dat je zowel met een manueel arts als een manueel therapeut te maken kunt krijgen en dat de eerste wordt vergoed via de alternatieve geneeswijzen en de tweede via de vergoeding voor fysiotherapie. De vergoeding voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen zitten vaak beide in een aanvullend pakket, maar de hoogte of duur van vergoeding kan anders zijn. Met onze zorgvergelijker kun je verschillende zorgverzekeringen vergelijken en de verzekering af sluiten die aan jouw wensen voldoet.