Vergoeding Podo-Orthesiologie verzekering

De stand van je voeten kan heel bepalend zijn voor de rest van je houding. Een verkeerde stand kan pijnlijke klachten veroorzaken. Een podo-orthesioloog kan deze klachten aanpakken door gebruik te maken van inlegzolen. De kosten hiervoor kunnen door de zorgverzekering worden vergoed als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Inhoudsopgave

Waar komt podo-orthesiologie vandaan?
Wat is podo-orthesiologie?
De behandeling
Hoe ontstaan voetklachten?
Wat voor effect kan podo-orthesiologie hebben?
Verschil podoloog, registerpodoloog en podopostruaal therapeut
Voorwaarden podo-orthesiologie vergoeding
Verwijzing huisarts
Vergoeding podo-orthesiologie verzekering

Vergoedingen podo-orthesiologie per verzekeraar

Vergelijk zorgverzekeringen

Waar komt podo-orthesiologie vandaan?voet

De therapie is ontwikkeld in Frankrijk en daarna geïntroduceerd in Nederland. In eerste instantie ontstonden er twee stromingen; de podokinesiologie en de podo-orthesiologie. Deze zijn later samengegaan en vallen nu samen onder de naam podoposturale therapie. Veel zorgverzekeraars noemen het nog podo-orthesiologie, maar met al deze benamingen wordt hetzelfde bedoeld. Podo betekent voet en posturaal komt van het Engelse woord voor houding. De podoposturaal therapeut is dan ook een specialist op het gebied van voeten en houding.

Wat is podo-orthesiologie?

Een verkeerde of afwijkende stand van de voet heeft effect op de rest van je lichaam. Het werkt ook andersom, een verkeerde houding zorgt voor een verandering of verkeerde belasting van de voeten. Deze verkeerde stand kan (chronische) klachten veroorzaken aan de knie, heup, lage rug of nek, maar kan ook leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Door middel van dunne zooltjes worden de reflexen in de voet geprikkeld en worden deze signalen doorgegeven aan de hersenen, zodat de houding wordt hersteld. Hoe dunner en specifieker de zooltjes, hoe specifieker het signaal dat de hersenen ontvangen.

De behandeling

Op een aantal manieren wordt de stand van je voeten bekeken. Zo wordt gekeken naar de slijtage in je schoenen, hieruit kan worden afgelezen waar je voeten de grootste druk uitoefenen. Een andere manier is het gebruiken van een podoscoop; een soort voetspiegel waar je op gaat staan zodat de podoposturaal therapeut de stand van je voeten kan interpreteren en een afdruk kan maken van je voetenstand.

Hoe ontstaan voetklachten?

Problemen met de houding kunnen aangeboren zijn of ontstaan tijdens de kindertijd.Tijdens de groei van een kind verandert er veel in de voeten. Sommige afwijkingen, zoals het krijgen van o-benen bij het leren lopen, kunnen vanzelf verdwijnen, maar problemen die niet weggaan moeten op tijd behandeld worden om latere problemen te voorkomen. Wanneer niets aan de problemen wordt gedaan, kan de afwijkende voetenstand leiden tot een apart looppatroon en een vreemde houding. Slechte schoenen of niet goed passende schoenen kunnen deze problemen ook veroorzaken of verergeren. Podoposturaal therapeuten zijn daarom ook specialist op het gebied van schoenen.

Wat voor effect kan podo-orthesiologie hebben?

Door een verbeterde voetenstand kan een aantal effecten worden bereikt:

  • Je krijgt een betere balans,
  • Je lichaam is meer ontspannen,
  • Je beweegt makkelijker.

Verschil podoloog, registerpodoloog en podoposturaal therapeut

Er bestaan meerdere typen voetspecialisten, deze hebben een verschillend opleidingsniveau en zijn verschillend geregistreerd.  Zo is een podoloog opgeleid op mbo-niveau en hebben register podologen drie semesters extra opleiding op hbo-niveau gevolgd aan de Academie voor Podologie. Register podologen mogen zo worden genoemd omdat deze ingeschreven staan bij het landelijk kwaliteitsregister van de Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie). Podoposturaal therapeuten moeten een officieel diploma hiervoor hebben behaald en kunnen zich ook inschrijven in het kwaliteitsregister van de Stichting LOOP. Dit kwaliteitsregister stelt hoge eisen aan de praktijkvoering en het opleidingsniveau van de registerpodoloog en podoposturaal therapeut. Voor podologen en therapeuten ingeschreven in het kwaliteitsregister geldt een jaarlijkse na- en bijscholingsverplichting.

Voorwaarden podo-orthesiologie vergoeding

Niet iedere zorgverzekeraar vergoedt de kosten van podo-orthesiologie. Bij de zorgverzekeraars die wel een vergoeding uitkeren voor podo-orthesiologie valt de vergoeding vaak onder de alternatieve geneeswijzen van een aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars stellen de voorwaarde dat de behandelend specialist geregistreerd staat in het landelijk kwaliteitsregister van Stichting LOOP. Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met je verzekeraar of de polisvoorwaarden te controleren om er zeker van te zijn dat podo-orthesiologie wordt vergoed en welke voorwaarden de zorgverzekeraar aan de vergoeding stelt.

dokterVerwijzing huisarts

Het verschilt per zorgverzekeraar of je een verwijzing nodig hebt van de huisarts om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Sommige zorgverzekeraars vinden een verwijzing niet nodig, andere raden het wel aan om een verwijzing van je huisarts te hebben voordat je naar de podo-orthesioloog gaat en weer andere zorgverzekeraars stellen een verwijsbrief verplicht voor een vergoeding. Je kunt in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering vinden of een verwijsbrief nodig is om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Vergoeding podo-orthesiologie verzekering

Heb je last van klachten die te maken hebben met je houding en ben je van plan om hiervoor naar een podo-orthesioloog te gaan? Sommige verzekeraars vergoeden de kosten van podo-orthesiologie als je een aanvullende verzekering hebt. Het valt in deze gevallen vaak onder de alternatieve geneeswijzen. Let hierbij op dat deze vergoeding geldt voor alle alternatieve geneeswijzen die je in een jaar gebruikt. De verbruikte vergoedingen worden namelijk bij elkaar opgeteld. Met onze zorgvergelijker kun je gemakkelijk aanvullende zorgverzekeringen vergelijken en de zorgverzekering kiezen die jou de beste dekking biedt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.