28% van de Nederlanders mijdt zorg vanwege kosten eigen risico | Overstappen.nl
31-10-2023

28% van de Nederlanders mijdt zorg vanwege kosten eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft voor veel Nederlanders een grote kostenpost. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat ruim een op de vier Nederlanders de zorg zelfs mijdt vanwege de kosten voor het verplichte eigen risico.

4 minuten 03-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

28 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar zorg gemeden, omdat ze het eigen risico niet kunnen of willen betalen. Negen procent kwam in de problemen, omdat het eigen risico betaald moest worden. Onder mensen met een lager inkomen en bij chronisch en langdurig zieken was dat zelfs 15 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 30.000 Nederlanders.

Zorgelijke ontwikkeling

Het feit dat Nederlanders actief zorg vermijden om geldproblemen te voorkomen is een zorgelijke ontwikkeling. Volgens het onderzoek van EenVandaag heeft 53 procent het afgelopen jaar zorg gemeden, terwijl de behandelingen volgens hen op dat moment wel noodzakelijk waren.

Nu is het zo dat een bezoek aan je huisarts niet ten koste gaat van het verplichte eigen risico. Pas als de huisarts je doorverwijst, bloedonderzoek laat doen of medicijnen voorschrijft, krijg je te maken met eigen risico. En juist dan haakt 28% van de Nederlanders af. Hiermee wordt de kans groot dat een ernstige aandoening pas in een laat stadium wordt ontdekt.

Afschaffen eigen risico

21 procent van de ondervraagden ziet het afschaffen van het eigen risico als een mogelijke oplossing. Hoe aantrekkelijk dit eerste instantie ook lijkt; het afschaffen van het eigen risico kost volgens recent onderzoek van Gupta Strategists € 5,3 mrd. Dat zou een verhoging van de kosten van de uitvoering van de basisverzekering van ca. 10% betekenen en dus ook een forse verhoging van de premie.

Voor het verlagen en inkomensafhankelijk maken van het eigen risico zijn er meer voorstanders: 42 procent is voor verlagen en 47 procent voor het inkomensafhankelijk maken. Er zijn ook mensen die de regeling willen houden zoals hij nu is (36 procent).

“Bij veel zorgverzekeraars kun je het eigen risico per maand betalen. Je betaalt dan 10 maanden € 38,50 per maand. In de loop van het jaar daarop krijg je een eventueel te veel betaald bedrag terug. Is het echt niet mogelijk om je eigen risico direct te betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en spreek een betalingsregeling af.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Aanpassing eigen risico

Het huidige demissionaire kabinet heeft een plan om het eigen risico aan te passen. Per 2025 gaat een maximumbedrag van € 150,- per behandeling gelden voor medisch-specialistische zorg. Dit betekent dat je niet meer in één keer het gehele eigen risico hoeft te betalen als een behandeling in de medisch-specialistische zorg € 385 of meer kost.

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 03-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Terug naar boven