CZ eist vergoede tandartskosten terug, tienduizenden gedupeerden | Overstappen.nl
08-02-2024

CZ eist vergoede tandartskosten terug, tienduizenden gedupeerden

Een opmerkelijk bericht in de Volkskrant: CZ eist miljoenen terug van tienduizenden klanten. Door een fout in de software in de declaratiesoftware van CZ betaalde deze zorgverzekeraar de afgelopen twee jaar de tandartskosten van klanten die daar geen recht op hadden.

2 minuten 08-02-2024
Eva van Erk
Zorgexpert

Tandartsen declareren alle kosten die ze maken bij de verzekeraar van hun patiënt. De verzekeraar bepaalt, veelal automatisch, of de kosten vergoed worden. Als de kosten niet worden vergoed krijgt de klant alsnog een rekening. In dit geval was de klant wel verzekerd voor de kosten van tandongevallen, dus tandartskosten die ontstaan na een ongeval, maar niet voor reguliere mondzorg. Toch zijn deze kosten door het systeem goedgekeurd, waardoor er onterecht geld is uitbetaald.

Mag een zorgverzekeraar zomaar geld terugvorderen dat ze eerder uitbetaald hebben?

Dat mag inderdaad, zegt Eva van Erk, zorgexpert. “De klanten om wie het ging hadden geen recht op een vergoeding. Door zich te beroepen op een niet verschuldigde betaling kan CZ deze betalingen terugvorderen. Het maakt daarbij niet uit dat de zorgverzekeraar een fout heeft gemaakt”

Wat moet je doen als je verzekeraar kosten terug eist?

Heb je inderdaad tandartskosten gemaakt die geen betrekking hadden op een ongeval? Dan moet je deze kosten helaas terugbetalen. Gaat het om een groot bedrag dat je niet direct kunt missen? Neem dan contact met CZ. Zij kunnen een betaalregeling met je treffen.

Mogelijkheid om een klacht in te dienen

CZ staat in zijn recht, maar heel chique is het niet om je fout uitgekeerde bedragen terug te vorderen bij de klant. Een klant mag ervan uitgaan dat de verzekeraar zijn automatisering op orde heeft. Eerder gaf CZ in het jaarverslag al toe dat er problemen waren bij de invoering van het nieuwe declaratiesysteem. Op basis hiervan kun je een klacht indienen bij CZ. Omdat CZ in zijn recht staat zal deze klacht niet snel worden toegewezen, maar het kan nooit kwaad om je verzekeraar te laten weten wat jij ervan vindt.

Eva van Erk
Zorgexpert
2 minuten 08-02-2024

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven