Het Tijdelijk Noodfonds Energie stopt: vraag snel steun aan | Overstappen.nl
14-03-2024

Het Tijdelijk Noodfonds Energie stopt: vraag snel steun aan

Het Tijdelijk Noodfonds Energie sluit haar deuren op vrijdag 15 maart.

2 minuten 19-03-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

Huishoudens hebben nog tot en met vrijdag 15 maart om extra steun aan te vragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Tijdelijk Noodfonds Energie werd eind januari in het leven geroepen om huishoudens te helpen met het betalen van de energierekening. Op 15 maart wordt verwacht dat de pot, die werd samengesteld door de overheid en de grootste energieleveranciers, leeg is. Als huishoudens in aanmerking komen voor steun, betaalt het fonds een maximaal half jaar lang een gedeelte van de energierekening. Ruim 157.000 huishoudens vroegen al hulp bij het betalen van de energierekening.

8 tot 10 % kwijt aan de energierekening

Huishoudens kunnen rekenen op steun van het Noodfonds als zij 8 tot 10% van hun inkomen kwijt zijn aan energielasten. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor eenpersoonshuishoudens met een maximaal bruto inkomen van € 3200,- en voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum bruto inkomen van € 4480,-. Voor het aanvragen van steun, hebben huishoudens een DigiD-account en de gegevens van het energiecontract nodig. Huishoudens kunnen waarschijnlijk nog 2 dagen online hun aanvraag indienen, het Tijdelijk Noodfonds Energie stopt echt als het geld op is. Dat betekent concreet: is er na vrijdag 15 maart onverwacht geld over? Dan kunnen huishoudens ook 16 maart nog een aanvraag doen. Het is aan te raden zo snel mogelijk een aanvraag te doen.

Energiecoach aanvragen

Huishoudens die niet meer in aanmerking komen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie kunnen wel gebruikmaken van de bespaarcoaches die gemeenten gratis aanbieden als onderdeel van het Nationaal Isolatie Programma. Deze coaches kijken eenmalig naar het energieverbruik van de woning en geven een passend advies om het energieverbruik omlaag te krijgen. Dit kan tot wel honderden euro’s per jaar schelen op de energierekening. In sommige gevallen krijgen huishoudens ook direct enkele gratis besparingsproducten. Op de website van de gemeente waarin het huishouden woonachtig is, is meer informatie te vinden.

Energiemarkt stabiel, besparen weer mogelijk

Het Tijdelijk Noodfonds Energie was een van de laatste tegemoetkomingen als gevolg van een onrustige energiemarkt en stijgende energieprijzen. De energiemarkt is na een lange tijd weer stabiel. Dat betekent dat huishoudens weer kunnen besparen door over te stappen. Vaste contracten zijn weer goedkoper, maar de verschillen tussen contracten blijven groot. Door gebruik te maken van een energievergelijker is direct zichtbaar welke leverancier het beste aanbod heeft voor de situatie van het huishouden. Zo houden huishoudens de energierekening zo laag mogelijk.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 19-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven