Ontdek welk ART-slot past bij jouw voertuig | Overstappen.nl
01-02-2024

Ontdek welk ART-slot past bij jouw voertuig

In Nederland is veiligheid een cruciale behoefte voor fietsers, scooterrijders en motorliefhebbers. Het verlies van een geliefd voertuig door diefstal veroorzaakt financiële schade, maar geeft ook emotioneel en praktisch ongemak. Om deze zorgen aan te pakken, speelt het ART-keurmerk een essentiële rol.

4 minuten 01-02-2024
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Dit classificatiesysteem, ontwikkeld door de onafhankelijke Stichting ART, biedt consumenten een geruststellende maatstaf voor de veiligheid en kwaliteit van sloten voor verschillende voertuigen. Maar wat houdt dit keurmerk precies in, en waarom is het zo belangrijk?

We duiken dieper in op het ART-keurmerk, de classificaties en de implicaties ervan voor het veiligstellen van kostbare bezittingen.

Waarom het de sleutel is tot voertuigveiligheid

Een ART-keurmerk is een classificatiesysteem dat wordt gebruikt voor het beoordelen van de veiligheid en kwaliteit van sloten voor fietsen, scooters, en motorfietsen in Nederland. Het is ontwikkeld door Stichting ART, een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met verzekeraars, overheden en andere belanghebbenden om de beveiliging van voertuigen te verbeteren.

Sloten die het ART-keurmerk dragen zijn getest op hun weerstand tegen verschillende inbraaktechnieken, zoals boren, knippen en trekken. Het keurmerk kent verschillende klassen variërend van 1 tot 5, waarbij hogere klassen een hogere mate van beveiliging bieden.

Verzekeraars hanteren vaak eisen met betrekking tot het gebruik van ART-goedgekeurde sloten voor het verzekeren van voertuigen. Het gebruik van een slot met een ART-keurmerk kan dus helpen bij het verkrijgen van een verzekering en kan, in geval van diefstal van het voertuig, van invloed zijn op de uitkering. Dit kan aan de orde zijn voor zowel je fietsverzekering, motorverzekering als je scooterverzekering.

Het keurmerk vinden op jouw slot

Je kunt het ART-keurmerk vinden op het slot zelf, gegraveerd in het metaal. Het kan worden weergegeven als “ART” gevolgd door het klassenummer, bijvoorbeeld “ART-4” of “ART-5”.

Het keurmerk wordt ook afgebeeld op de verpakking van het slot. Als je een slot koopt en op zoek bent naar het ART-keurmerk, let dan op deze aanduidingen om er zeker van te zijn dat het slot voldoet aan de vereisten.

‘’Het ART-keurmerk biedt niet alleen gemoedsrust, maar ook een solide basis voor dekking en veiligheid. Bij de aanschaf van een slot is het cruciaal om altijd het keurmerk zorgvuldig te controleren, of je nu een nieuw slot koopt of een bestaand slot wilt verifiëren. Het keurmerk, meestal gegraveerd in het metaal, identificeert de kwaliteit en veiligheid van het slot.’’
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Kies het juiste slot: classificatie richtlijnen voor fietsen, scooters en motorfietsen

De classificatie die je nodig hebt voor een specifiek vervoermiddel kan variëren afhankelijk van factoren zoals de waarde van het voertuig, de locatie waar het wordt gestald en de eisen van je verzekeraar. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

  • Fietsen: Voor gewone fietsen is doorgaans een ART-keurmerk van klasse 2 voldoende. Voor duurdere of meer risicogevoelige fietsen, zoals e-bikes of racefietsen, wordt vaak een hogere klasse aanbevolen, zoals ART-3 of ART-4.
  • Scooters en bromfietsen: Voor scooters en bromfietsen wordt meestal een ART-slot van klasse 3 of hoger aanbevolen, afhankelijk van de waarde van het voertuig en de locatie waar het gestald wordt. Sommige verzekeraars kunnen zelfs een ART-4 of ART-5 slot vereisen.
  • Motorfietsen: Voor motorfietsen wordt meestal een ART-slot van klasse 4 of hoger aanbevolen. Dit is vanwege de hogere waarde van de motorfiets en het feit dat ze vaak het doelwit zijn van diefstal.

Het is belangrijk om de specifieke eisen van je verzekeraar te controleren, omdat deze kunnen variëren. Sommige verzekeraars hebben mogelijk specifieke eisen met betrekking tot het type slot dat je moet gebruiken om in aanmerking te komen voor dekking tegen diefstal en volledig casco.

Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 01-02-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van de belangrijkste informatie over de schadeverzekeringen van Overstappen.nl.

Terug naar boven