Prijs elektrische auto kan stijgen na mogelijk nieuwe EU-importheffingen | Overstappen.nl
15-03-2024

Prijs elektrische auto kan stijgen na mogelijk nieuwe EU-importheffingen

Lees hier waarom de prijs van elektrische auto’s mogelijk omhoog gaat en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de hoogte van autoverzekeringspremies.

2 minuten 15-03-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De Europese Commissie heeft geconcludeerd dat China zich schuldig maakt aan concurrentievervalsing door lokale producenten van elektrische voertuigen (EV’s) ongeoorloofde staatssteun te bieden. De prijzen van Chinese EV’s in Europa zijn kunstmatig laag gehouden, wat ten nadele komt van Europese fabrikanten. Als reactie hierop overweegt de EU het invoeren van specifieke importheffingen op Chinese EV’s.

Importheffing kan grote gevolgen hebben voor Europese markt

Een dergelijke beslissing kan verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor de verkoopprijzen van elektrische auto’s van merken zoals BYD, maar ook voor de Europese automarkt in het algemeen, inclusief Europese merken. Verschillende componenten van Europese auto’s worden namelijk in China geproduceerd. Het is nog de vraag of die componenten ook duurder worden door een eventuele importheffing.

Auto rijden
 

Hoe zullen deze ontwikkelingen de verzekeringspremies voor elektrische auto’s beïnvloeden?

De hoogte van de premie voor een autoverzekering wordt onder meer bepaald door de aanschafwaarde van het voertuig. Een stijging in de aanschafprijs van EV’s zou dus kunnen resulteren in hogere verzekeringspremies. Dit is een belangrijk punt van aandacht voor toekomstige en huidige EV-eigenaren. De precieze impact hangt af van hoe de verzekeringsmaatschappijen de risico’s van de hogere waarde van elektrische voertuigen zullen inschatten en welke maatregelen zij zullen nemen om deze risico’s te dekken.

Consumenten die overwegen op korte termijn een EV aan te schaffen, zouden dit wellicht sneller willen doen om potentiële prijsstijgingen voor te zijn.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.