Tweede Kamer stelt verhoging brandstofaccijns uit en houdt prijs treinkaartjes gelijk
De brandstofaccijns en de prijs van treinkaartjes zouden volgend jaar verhoogd worden, maar de Tweede Kamer komt hier toch op terug.
Na een intensief debat heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om de geplande verhoging van de brandstofaccijns met een jaar uit te stellen om te voorkomen dat automobilisten meer gaan betalen aan de pomp in het komende jaar. Ook is de motie over het niet duurder worden van trein-, bus- en tramkaartjes aangenomen. De moties zijn een reactie op groeiende zorgen over de koopkracht van burgers.
Wijzigingen accijnsmaatregelen
Vorig jaar werden de accijns op benzine nog verlaagd door het kabinet, omdat de brandstofprijzen de pan uitrezen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de stijgende olieprijs. Deze verlaging, die in eerste instantie tot 1 januari 2023 zou duren, werd met een half jaar verlengd. De regeling liep per 1 juli 2023 af, waardoor de benzineprijs met 17 cent per liter steeg.
Plannen 2024
Hoewel er plannen waren voor een extra accijnsverhoging van 21 cent per liter per januari 2024, wil de Tweede Kamer deze nu uitstellen tot 2025. Een belangrijke drijfveer achter deze beslissing is dat mensen met een laag inkomen nu al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Economen zijn sceptisch over uitstellen accijnsverhoging
Hoewel dit besluit op het eerste gezicht lijkt op een maatregel om de economische last voor burgers te verlichten, waarschuwen economen voor het schrappen van de brandstofaccijnsverhoging. Econoom Bas Jacobs stelt dat het besluit vooral de rijken ten goede komt, omdat zij vaak meer auto’s hebben en meer kilometers rijden. Hij benadrukt dat het beter zou zijn voor het klimaat als mensen minder rijden en dat de maatregel niet doelmatig is.
Hogere arbeidskorting als alternatief
Aan de andere kant erkennen economen ook de financiële druk op lage- en middeninkomens. Als alternatief voor het schrappen van de accijnsverhoging, suggereert ING-hoofdeconoom Marieke Blom dat de overheid zich beter kan concentreren op maatregelen zoals het verhogen van de arbeidskorting, waardoor middeninkomens maandelijks meer overhouden.
Mensen die vaste lasten zien stijgen hebben maatregel hard nodig
Als reactie op de zorgen van economen benadrukte VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans dat deze maatregelen nodig zijn om bepaalde groepen te helpen. Hermans: “Mensen met een heel normaal salaris, politieagenten, verplegers, leraren of mkb’ers die hun vaste lasten zien stijgen.”
Trein-, bus- en tramkaartjes worden niet duurder
Naast de accijnzen heeft de Tweede Kamer ook een ruime meerderheid gevonden die het kabinet verzoekt om meer geld beschikbaar te stellen voor het openbaar vervoer, om zo stijgende kosten van treinkaartjes en mogelijke vermindering van regionale diensten te voorkomen. De Tweede Kamer wil 300 miljoen euro vrijmaken om ervoor te zorgen dat de kaartjes in 2024 even duur blijven als dit jaar. Hoe het verder gaat in 2025 zal door een volgend kabinet bepaald moeten worden.
Over onze expert
Schadeverzekeringsexpert Jerry Poel is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.