Vaste energiecontracten blijven populair | Overstappen.nl
20-10-2023

Vaste energiecontracten blijven populair

Vaste energiecontracten blijven onverminderd populair. Waarom zijn ze nog steeds zo populair en welke energiecontractvormen zijn minder in trek? Je leest het hier.

3 minuten 23-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Met de herfst in volle gang en de winter om de hoek, staan Nederlandse huishoudens voor een belangrijke beslissing: kiezen ze voor een vast energiecontract, vertrouwen ze op variabele tarieven, of kiezen ze voor dynamische contracten? De keuze is gevarieerder dan ooit, maar het lijkt erop dat vaste energiecontracten momenteel de voorkeur genieten.

Vaste contracten onverminderd populair

De populariteit van vaste energiecontracten is gestegen en het is geen verrassing waarom. Met deze contracten worden de energieprijzen voor een bepaalde periode vastgezet, dit biedt consumenten financiële zekerheid in een tijd van onzekere prijsschommelingen. Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat 90% van de klanten op dit moment voor een vast contract kiest.

“Als je nerveus wordt van schommelende prijzen, of geen zin hebt om de dagelijkse prijzen in een app bij te houden, dan is het verstandig om je tarief gewoon vast te zetten. Als je kiest voor een één jaar vast contract dan heb je zekerheid voor de middellange termijn. Dit contract is niet te lang in looptijd zodat je er als consument niet meer aan vast zit als de prijzen weer gaan dalen. We vinden het daarom niet gek dat we deze trend nu zien bij onze klanten.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Variabele tarieven: minder in trek

Variabele energiecontracten, die voorheen populair waren vanwege de flexibiliteit, hebben aan populariteit ingeboet vanwege de onzekerheden op de energiemarkt. Veel consumenten zijn overgestapt naar vaste contracten, in de hoop om prijsstijgingen te vermijden.

Dynamische contracten: voor de bewuste en “handige” consument

Dynamische energiecontracten zijn een andere optie die veel aan populariteit heeft gewonnen. Deze contracten stellen consumenten in staat om de actuele dagprijs voor gas en de actuele uurprijs voor elektriciteit te betalen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor consumenten die actief willen bijdragen aan het beheer van hun energiekosten en de ontlasting van het elektriciteitsnet.

Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl merkt op: “Het is onderdeel van het bewust worden van efficiënt omgaan met energie. Dynamische contracten helpen daarnaast heel erg aan het ontzien van het net. Klanten worden namelijk gestimuleerd om niet meer op piekmomenten te verbruiken. In mijn ogen is dit een welkome impuls.”

De juiste keuze voor jou

Hoewel vaste energiecontracten momenteel de voorkeur genieten, is er geen passend antwoord op welk type energiecontract het beste is. “Dit is voor iedereen anders en blijft altijd een persoonlijke keuze”, benadrukt Schlagwein.

Ongeacht het gekozen contracttype, is het belangrijk om te handelen in overeenstemming met je eigen wensen als consument. Terwijl de winter nadert en de energieprijzen onvoorspelbaar blijven, blijft de keuze voor een vast, variabel of dynamisch contract een persoonlijke beslissing. Ongeacht je keuze, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijkheden en goed geïnformeerd te blijven over de energiemarkt.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 23-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven