Verkoop warmtepompen stijgt tot recordhoogte | Overstappen.nl
28-08-2023

Verkoop warmtepompen stijgt tot recordhoogte

Er zijn in de eerste 8 maanden van 2023 al meer warmtepompen geplaatst dan in heel 2023.

4 minuten 16-07-2024
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert

Het aantal verkochte warmtepompen heeft dit jaar een recordhoogte bereikt, ondanks de dalende gasprijzen. Volgens Techniek Nederland, de branchevereniging van installatiebedrijven, zijn er dit jaar in 2023 al meer dan 110.000 warmtepompen geïnstalleerd, een aantal dat het totaal van heel 2022 al heeft overtroffen.

Einde prijsplafond komt in zicht

De groeiende belangstelling voor warmtepompen kan deels worden toegeschreven aan de naderende stopzetting van de overheidssteun voor de energierekening, het prijsplafond. Hoewel de gasprijs op de groothandelsmarkt inmiddels flink is gedaald, blijft deze nog steeds aanzienlijk hoger dan de tarieven vóór de gascrisis. Ook de tarieven voor consumenten zijn nog hoger dan voor de energiecrisis. Uit onze data blijkt dat consumenten in augustus 2023 gemiddeld €1,37 per m3 betalen voor hun gas.


*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele gastarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de variabele leveringstarieven voor gas inclusief btw en overheidsheffingen.

Verplichting installatie hybride warmtepomp per 2026

Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een energiezuinige hybride warmtepomp te installeren. Met deze ontwikkeling verwacht de branchevereniging dat meer dan 200.000 hybride warmtepompen per jaar geplaatst zullen worden in bestaande bouw.

Verschillen volledige elektrische en hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen bieden een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Deze technologie werkt in samenwerking met je bestaande cv-ketel en maakt gebruik van elektriciteit in plaats van aardgas. Een all electric warmtepomp kan niet samenwerken met een cv-ketel. Op zeer koude dagen verwarmt de all electric warmtepomp bij met een ingebouwd elektrisch element. Dat kost meer stroom. Daarom is all electric warmtepomp in een onvoldoende geïsoleerde woning veel minder voordelig en comfortabel.

De hybride warmtepomp is met name geschikt voor woningen met matige isolatie. Het apparaat werkt op elektriciteit en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Hierbij wordt het gekoppeld aan de bestaande cv-ketel. De warmtepomp voorziet grotendeels in de verwarmingsbehoefte van het huis, waarbij de cv-ketel bijspringt tijdens koude periodes of wanneer snel opwarming nodig is. De geschiktheid van een hybride warmtepomp wordt dus bepaald door de isolatie van de woning.

“Naast het besparen op je energierekening of opwekken van stroom door middel van zonnepanelen kun je je huis verduurzamen door middel van een warmtepomp. De hoge gasprijs, steeds hogere energiebelasting op gas en de tijdelijke subsidies voor warmtepompen maken deze investering steeds aantrekkelijker. Een warmtepomp is een milieuvriendelijke oplossing die je helpt om zonder gas je huis te verwarmen. En daarnaast ook nog eens de waarde van je huis verhoogt!”
Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert bij Overstappen.nl

Kosten en subsidiemogelijkheden warmtepomp

Bij de keuze tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride model, moet rekening worden gehouden met de kosten. Een volledig elektrische warmtepomp kost rond de €13.000 voor een gemiddelde woning, inclusief installatie en btw. Afhankelijk van de installatie en isolatie zijn er subsidies mogelijk tussen €3.000 en €4.000. Met een volledig elektrische warmtepomp kan een huishouden jaarlijks €710 tot €1.170 besparen op energiekosten, wat resulteert in een terugverdientijd van 11 tot 19 jaar, exclusief subsidie.

De kosten van een hybride warmtepomp liggen volgens kenniscentrum Milieu Centraal, met btw en installatie op rond €6.000. Dat is exclusief overheidssubsidie, die januari vorig jaar werd verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde investeringskosten. Hoewel de aanschafprijs van een hybride warmtepomp nog aanzienlijk is, heeft de overheid recentelijk de steun verhoogd. Het is voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot €60.000 nu mogelijk om via het Warmtefonds rentevrij geld te lenen voor de installatie van een warmtepomp.

Mocht je woning op dit moment nog onvoldoende zijn geïsoleerd, dan is het belangrijk om goed naar je bestaande energiecontract te kijken. De verschillen tussen de stroom- en gasprijzen tussen de verschillende energieleveranciers zijn nog groot. Via onze energievergelijker krijg je een duidelijk beeld van de verschillende leveranciers en energiecontracten die je kunt afsluiten.

Romy Nijssen
Duurzaamheidsexpert
4 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Sinds 2018 is Romy Nijssen onderdeel van de Kizi familie. Eerst als Happiness specialist en projectmanager, sindsdien heeft zij zich ontwikkelt tot dé duurzaamheidsexpert van Overstappen.nl. Zij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies om te verduurzamen. Zonnepanelen, warmtepompen of isolatie, ze weet er alles van.

Terug naar boven