Spaarrente Duitsland - Duitse spaarrekening openen | Overstappen.nl

Spaarrente Duitsland

Bij banken in Duitsland ontvang je vaak een hogere rente dan in Nederland. Lees hier alles over sparen in Duitsland!

Waarom sparen in Duitsland?

Duitsland staat bekend om hun stabiele en betrouwbare bankensysteem. Dit geeft een gevoel van zekerheid en vertrouwen bij spaarders. Een andere reden om sparen in Duitsland te overwegen zijn de hogere rentes. De rente van de ECB is voor alle landen in Europa gelijk, maar toch kun je in Duitsland een hogere spaarrente krijgen. De concurrentie tussen banken is daar hoger, waardoor banken meer hun best moeten doen om nieuwe spaarders aan te trekken en daarom een hogere rente bieden.

Waar moet je op letten bij sparen in Duitsland?

Goed om te weten zijn de Duitse begrippen voor de verschillende spaarrekeningen. In Duitsland wordt een spaarrekening met variabele rente “Tagesgeld” genoemd. Een rekening voor een bepaalde periode tegen een vaste rente (deposito) heet “Festgeld”.

Houd er daarnaast rekening mee dat je niet bij elke bank in Duitsland een spaarrekening kunt openen als je niet in Duitsland woont. Dit is meestal alleen mogelijk bij internetbanken in Duitsland.

Belasting spaargeld in Duitsland

Ook als je spaart in Duitsland, moet je dit spaargeld gewoon opgeven in box 3 bij de Nederlandse belastingdienst. Het is dus niet zo dat je over je spaargeld bij een Duitse bank geen belasting hoeft te betalen. In 2024 kun je tot € 57.000 belastingvrij sparen, dus tot dit bedrag hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Soms kun je met sparen in het buitenland te maken krijgen met bronbelasting. Dit houdt in dat je belasting betaalt over de rente van je spaargeld. Als Nederlandse spaarder hoef je gelukkig geen bronbelasting te betalen in Duitsland.

Depositogarantiestelsel Duitsland

Net als in Nederland, is ook in Duitsland je spaargeld beschermd door een depositogarantiestelsel. Je spaargeld in Duitsland is tot € 100.000 gegarandeerd wanneer de bank failliet gaat. Dit depositogarantiestelsel heet “Einlagensicherung der Banken & Bankiers”.

Duitse spaarrekening openen

Wil je een spaarrekening in Duitsland openen? De eerste stap is dan om een vergelijking via onze website te maken en te bekijken welke opties in Duitsland er zijn. Je kunt in onze vergelijker niet alleen banken uit Duitsland vinden, maar ook banken uit andere landen. Kies de optie die aansluit op jouw wensen en klik op “Aanvragen”. Je wordt dan doorgeleid naar de website van de bank waar je vervolgens de rekening kan openen.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 27-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt in Duitsland een spaarrekening of deposito openen. Houd er wel rekening mee dat je soms alleen als inwoner een rekening kan openen. Kijk in onze vergelijker om te zien welke opties bij Duitse banken er zijn.

Er is geen limiet aan hoeveel spaargeld je mag hebben in Duitsland. Houd er wel rekening mee dat tot € 100.000 is beschermd door het depositogarantiestelsel. Ook betaal je voor vermogen boven € 57.000 belasting over je spaargeld.

Ja, je spaargeld in Duitsland wordt beschermd door het depositogarantiestelsel. Wanneer de bank failliet gaat, krijg je spaargeld tot € 100.000 terug. Duitsland heeft een stabiele economie en een zeer goed bankensysteem, dus je kunt erop vertrouwen dat je geld daar veilig staat.

Je kunt op verschillende manieren sparen in Duitsland, zoals met een gewone spaarrekening (Tagesgeld) en deposito’s (Festgeld). Een rekening openen in Duitsland (of andere Europese landen) doe je gemakkelijk via onze vergelijker.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!