Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Resomeren

Wat is resomeren?

Resomeren is een nieuwe uitvaarttechniek waarbij het lichaam wordt opgelost in een chemisch bad. Het lichaam van de overledene wordt met behulp van een alkalische (basische) vloeistof onder verhoogde druk en temperatuur afgebroken. Nadat het lichaam is afgebroken blijven er een volledig steriele, waterige vloeistof en een compleet schoon wit poeder over. Het witte poeder is afkomstig van de botten en wordt desgewenst meegegeven aan de nabestaanden.

Vragen omtrent resomeren

Hoe werkt resomeren?

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe resomeren werkt.

Een uitvaart waarbij wordt gekozen voor resomeren verloopt tot het moment waarop de overledene aan het zicht wordt onttrokken hetzelfde als bij een begrafenis of crematie. Het lichaam van de overledene wordt vervolgens alleen in een andere soort installatie geplaatst. Hieronder worden de stappen van het resomeren uitgelegd.

  1. Het lichaam van de overledene wordt in een wollen kist gelegd. Deze wollen kist past in een normale houten grafkist.
  2. De wollen kist wordt in een cabine gezet.
  3. Met behulp van sensoren wordt het lichaam van de overledene gewogen en er wordt uitgerekend hoeveel basische vloeistof en water er nodig is.
  4. De basische vloeistof en het water worden toegevoegd aan de cabine. Kaliumhydroxide wordt meestal als basische vloeistof gebruikt bij het resomeren.
  5. Met behulp van een pomp worden alle vloeistoffen continu gemixt.
  6. De temperatuur loopt op tot 180 graden celcius en het lichaam wordt in ongeveer 3 uur ontbonden.
  7. Nadat het lichaam is ontbonden blijft er een lichtbruine steriele vloeistof over. De vloeistof wordt geneutraliseerd met zuur zodat deze niet meer milieubelastend is. Het witte poeder is afkomstig van de botten van de overledene. Dit poeder kan desgewenst door de nabestaanden in een urn worden bewaard.

Uitvaartverzekering vergelijken?

Is resomeren al mogelijk in Nederland?

Resomeren is op dit moment nog niet mogelijk in Nederland, omdat resomeren niet wettelijk is toegestaan. Resomeren is wel toegestaan voor dieren en deze uitvaarttechniek wordt ook al toegepast. In het Verenigd Koninkrijk is resomeren wel wettelijk toegestaan en het wordt daar ook toegepast als uitvaarttechniek. In Canada en in de Verenigde Staten worden er proefprojecten uitgevoerd waarbij resomeren wordt toegepast op overleden personen. Het is dus nog even afwachten wanneer resomeren wordt goedgekeurd door de overheid en je hiervoor kan kiezen bij je uitvaartverzekering

Aanpassen van de wet

ResomerenResomeren is nu niet toegestaan volgens de Wet op lijkbezorging in Nederland. De komende jaren zullen de regels voor het begraven, cremeren en zelfs het resomeren steeds meer worden aangepast. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Wet op lijkbezorging ¨toekomstbestendig¨ wordt gemaakt. De minister staat positief tegenover resomeren en heeft de Gezondheidsraad gevraagd om advies uit te brengen over deze en andere nieuwe methodes. Dat onderzoek wordt begin 2020 verwacht.

Is resomeren beter voor het milieu?

Uit het onderzoek van TNO uit 2011 blijkt dat resomeren beter voor het milieu is dan cremeren of begraven. Volgens het rapport van TNO is er geen directe uitstoot van CO2. Dit komt doordat de kosten van de milieubelasting van het resomeren worden gecompenseerd door het recyclen van metalen. Hierdoor wordt er bespaart op de milieukosten voor het winnen van nieuwe metalen. Er is voor resomeren natuurlijk wel energie nodig, maar de netto-uitstoot van CO2 is 33% lager dan bij cremeren. De stroom die nodig is voor het resomeren kan bovendien duurzaam worden opgewekt.

Waarom zou je kiezen voor resomeren?

Resomeren is duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk voordeliger dan begraven of cremeren. Daarnaast kent resomeren in tegenstelling tot cremeren geen brandgevaar. Ten slotte kan resomeren een goed alternatief zijn voor mensen die vanwege religieuze redenen niet kiezen voor crematie of die daar verkeerde associaties bij hebben.

Voor- en tegenstanders van resomeren

Er wordt de laatste jaren steeds meer gediscussieerd over het al dan niet invoeren van resomeren. De voorstanders van resomeren beweren dat het duurzamer, milieuvriendelijker en goedkoper is. De tegenstanders beweren dat resomeren eigenlijk hetzelfde is als het lichaam door het riool spoelen en dat het niet menswaardig is. Ook veel godsdiensten staan resomeren niet toe.

Resomeren en het geloof

Resomatie is voor sommige gelovigen niet mogelijk. Crematie is bijvoorbeeld verboden voor moslims, omdat ze geloven dat de doden zullen opstaan op de dag van het oordeel. Om die reden zal resomeren voor moslims ook geen optie zijn. Katholieken mogen zich tegenwoordig wel laten cremeren dus resomeren zou in de toekomst een mogelijkheid kunnen zijn.

Uitvaartverzekering afsluiten