Wat is Resomeren? + De werking en de kosten

Resomeren

Ga snel naar

Resomatie of watercrematie is een nieuwe vorm van houden van een uitvaart. Kort gezegd word je niet met vuur gecremeerd, maar met een vloeistof die bestaat uit water en andere bestanddelen. Lees op deze pagina wat een resomeren is, welke voordelen het heeft, wat het kost en hoe je dit met een uitvaartverzekering kan verzekeren.

Wat is resomeren?

Resomeren, of anders genoemd watercrematie, is een alternatieve manier van cremeren. Het wordt gezien als een milieuvriendelijke manier van cremeren, die tegenwoordig ook onder mensen wordt uitgevoerd. Het proces zelf gaat met een resomeermachine, waarin een chemische vloeistof het lichaam oplost.


Resomeren of cremeren

De beslissing tussen resomeren en cremeren is een persoonlijke keuze, gebaseerd op jouw individuele voorkeuren voor een uitvaart. Hoewel resomatie wordt gezien als een milieuvriendelijke optie, wordt het niet altijd beschouwd als een eervolle methode voor je uitvaart. Crematie is in sommige culturen de standaard manier van uitvaart, terwijl het bij sommige geloofsovertuigingen niet gewenst is. De volgend punten kunnen je helpen bij de overweging tussen resomeren en cremeren:

 • Milieuvriendelijkheid: De uitstoot bij het proces van resomatie is lager dan bij crematie. Zo is er (bijna) geen energie nodig om het lichaam te ontbinden.
 • Overblijfselen: Bij resomatie blijft er een vloeistof over met daarin je overblijfselen. Bij crematie is dit een wit of grijs poeder. Bij een crematie kan je de overblijfselen makkelijker verwerken in een voorwerp of kan je het as laten uitstrooien.
 • Tijdsduur: Het proces van resomatie neemt minder tijd in beslag dan cremeren. Toch kan het gehele traject veel meer tijd innemen dan een reguliere crematie bij een crematorium.

Voor- en nadelen van resomeren

Elke soort uitvaart heeft zijn eigen voor- en nadelen. Uiteindelijk blijft het persoonlijke keuze en moet je zelf nagaan welke vorm van uitvaart het beste bij je past.

Voordelen

 • pluspunt
  Milieuvriendelijk
 • pluspunt
  Metalen kunnen hergebruikt worden (denk aan een kunstheup)
 • pluspunt
  Mogelijk goedkoper dan crematie

Nadelen

 • minpunt
  Lastig te verwerken in een voorwerp
 • minpunt
  Niet mogelijk in Nederland
 • minpunt
  Het traject van resomeren duurt lang

Hoe werkt resomeren?

Om een beter beeld te geven van het proces van resomatie hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld. In drie stappen geven wij weer wat resomatie inhoudt en hoe dit te werk gaat.

Stap 1

Als eerste geldt de voorbereiding. Hierbij wordt je lichaam vrij gemaakt van metalen en voorwerpen. De kleding mag je aanhouden indien het recyclebaar is. Je lichaam wordt in een wollen kist gelegd, waarna je geplaatst wordt in een resomeermachine.

Stap 2

Het ontbindingsproces vindt plaats door de chemicaliën die in de vloeistof zitten. Je lichaam wordt afgebroken tot een overgebleven mengsel van aminozuren, peptiden, suikers en mineralen. Lees je altijd goed in welke chemicaliën de specifieke organisatie gebruikt.

Stap 3

Na de ontbinding worden de overblijfselen gescheiden van het resomatievloeistof, inclusief eventueel achtergebleven metalen. Deze kunnen weer worden gerecycled. De overblijfselen van de persoon worden gedroogd. Uiteindelijk lijkt het poeder van de overblijfselen op de as bij een crematie.


Hoelang duurt resomeren?

Gemiddeld duurt het proces van resomatie een aantal uren. Denk zo aan een tijdsbestek van minimaal drie uur. De duur van de watercrematie kan afhangen van een tweetal factoren:

 • Het resomatievloeitsof: De techniek, maar ook de vloeistof kan per instantie verschillen. Dit heeft invloed op de duur van ontbinding.
 • De grootte van het lichaam: Hoe groter het lichaam, hoe langer de resomatie duurt.

Is resomeren milieuvriendelijk?

In vergelijking met crematie is resomeren een milieuvriendelijkere manier van een uitvaart. Zo is het op een aantal punten minder vervuilend:

 • Energieverbruik: Bij resomatie wordt er gebruik gemaakt van vloeistoffen i.p.v. voortdurende verbranding.
 • Uitstoot van broeikasgassen: Hierdoor worden er bij resomatie minder broeikasgassen uitgestoten dan bij een crematie.
 • Chemische afval: Bij het proces van resomeren blijft er minder chemisch afval over. Zo blijven er vloeistoffenmix van o.a. water en mineralen over. Dit zijn allemaal “neutrale” vloeistoffen.
 • Metalen en implantaten: Na resomatie kunnen metalen en implantaten nog worden gerecycled. Daarnaast heb je geen gevaar voor het ontploffen van pacemakers.

Onderstaande tabel geeft inzicht in het verbruik per manier van uitvaart. Je ziet dat resomatie vele malen minder vervuilend is dan de traditionele manier van crematie.

Per lichaamWatercrematieTraditionele crematie
CO₂- uitstoot (kg)50400
Gebrek van aardgas (m³)792
Elektriciteit gebruikt (kWh)929

Kosten resomeren

Resomeren wordt net als een natuurbegrafenis gezien als een “goedkopere” vorm van een uitvaart. De kosten van een crematie liggen doorgaans al lager dan bij een begrafenis. Omdat er nog geen partijen zijn die dit in Nederland aanbieden, hebben wij onderzoek gedaan naar de prijzen in de Verenigde Staten. Wat blijkt, een watercrematie kost daar gemiddeld € 1.850. De kosten liggen meestal tussen de € 1.200 en € 3.700.


Is watercrematie al mogelijk in Nederland?

Resomeren is op dit moment nog niet mogelijk in Nederland, omdat resomeren niet wettelijk is toegestaan. Resomeren is wel toegestaan voor dieren en deze uitvaarttechniek wordt ook al toegepast. In het Verenigd Koninkrijk is resomeren wel wettelijk toegestaan en het wordt daar ook toegepast als uitvaarttechniek. In Canada en in de Verenigde Staten worden er proefprojecten uitgevoerd waarbij resomeren wordt toegepast op overleden personen.

Aanpassen van de wet

Resomeren is nu niet toegestaan volgens de Wet op lijkbezorging in Nederland. De komende jaren zullen de regels voor het begraven, cremeren en zelfs het resomeren steeds meer worden aangepast. Zo is een zeemansbegrafenis ook niet toegestaan volgens deze wet. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Wet op lijkbezorging ¨toekomstbestendig¨ wordt gemaakt. De minister staat positief tegenover resomeren en heeft de Gezondheidsraad gevraagd om advies uit te brengen over deze en andere nieuwe methodes.


Verzekeren voor watercrematie of andere manier van uitvaart?

In principe dekken alle uitvaartverzekeraars de kosten van een uitvaart. Toch is dit lastig voor een watercrematie, omdat dit nog niet van toepassing is in Nederland. Een verstandige keuze is om een uitvaartverzekering met een “vrij besteedbaar” gedeelte af te sluiten of zelfs een volledige kapitaal uitvaartverzekering. Hiermee behoud je de vrijheid om mogelijk in de toekomst een resomatie te houden.