Vergoeding Antroposofie verzekering

Antroposofische geneeskunde is gebaseerd op de natuurlijke zelfgenezende kracht van het menselijk lichaam. Heb je klachten die je wilt verhelpen door middel van een antroposofie behandeling? Bij een aanvullende zorgverzekering kunnen de kosten hiervoor vergoed worden. Antroposofie valt onder de alternatieve geneeswijzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is antroposofie?
Het ontstaan van antroposofie
De antroposofisch genezer
Antroposofische geneesmiddelen
Verwijzing nodig van de huisarts?
Vergoeding antroposofie verzekering

Wat is antroposofie?persoon

De antroposofische geneeskunde gaat ervan uit dat het lichaam is opgebouwd uit vier lagen, het fysieke lichaam, het levenslichaam, de ziel en de geestelijke kern. Deze lagen moeten met elkaar in balans zijn. Als dit niet zo is kan dit zorgen voor ziekte of klachten. De antroposofisch genezer probeert de balans tussen deze lagen terug te vinden. Vervolgens wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd, zodat de klachten door de natuurlijke weerstand van het lichaam worden opgelost.

Vergoedingen voor antroposofie per zorgverzekeraar

Het ontstaan van antroposofie

Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofie. Hij zag het lichaam en de geest als één geheel en wilde een wetenschappelijke benadering creëren waarin de geestelijke wereld werd meegenomen maar die ook aansloot bij de westerse cultuur. In Nederland zijn een aantal scholen gebaseerd op dit principe. Deze scholen houden rekening met de geestelijke ontwikkeling van het kind. De lesstof is aangepast op het geestelijke vermogen van een kind om deze lesstof te kunnen begrijpen. Hiermee wijkt een antroposofische school af van de vaste volgorde van onderwerpen die op niet-antroposofische scholen wordt behandeld.

De antroposofisch genezer

Een antroposofisch genezer heeft een geneeskundige opleiding gedaan tot basisarts en zich daarna verder gespecialiseerd in de antroposofie. Verzekeraars stellen deze vakkennis ook als voorwaarden voor het uitkeren van een vergoeding. Als je je laat behandelen door een antroposofisch genezer, moet deze verbonden zijn aan een van onderstaande verenigingen:

 • Beroepsgemeenschap van Psychosociale Hulpverleners werkend vanuit de Antroposofie (BPHA)
 • Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen (NVAA)
 • Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën op antroposofische grondslag (NVKToag)
 • Nederlandse Vereniging ter bevordering van Antroposofische Psychotherapie (NVAP)
 • Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ) Tot deze vereniging behoort ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten werkzaam vanuit de Antroposofie (NVDA)
 • Nederlandse Vereniging van Antroposofische Fysiotherapeuten (NVAF)
 • Nederlandse Vereniging voor Chirofonetiek op Antroposofische Grondslag (NVCAG)

pillen

Antroposofische geneesmiddelen

Het herstellend vermogen van het lichaam kan worden geholpen door antroposofische geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen. De kosten van deze geneesmiddelen kunnen vergoed worden als ze voldoen aan de volgende eisen:

 • De geneesmiddelen zijn door een (antroposofisch) arts voorgeschreven. Let op: een alternatieve therapeut hoeft niet altijd een arts te zijn.
 • Het gaat om een geneesmiddel dat als antroposofisch geneesmiddel is opgenomen in de Z-index (hierin staan alle hulp- en geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn in de apotheek). Je kunt dit navragen bij een arts of apotheek.
 • Het geneesmiddel moet door een erkende Nederlandse apotheek worden geleverd.
 • Het geneesmiddel is medisch noodzakelijk.

Verwijzing nodig van de huisarts?

Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts om behandeld te worden door een antroposofisch genezer. Ook voor het ontvangen van een vergoeding is een verwijsbrief van de huisarts niet nodig.

Vergoeding antroposofie verzekering

Ben je van plan je te laten behandelen door een antroposofische genezer, dan kun je je voor de kosten verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Antroposofie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Let op dat alle alternatieve geneeswijzen samen worden gezien en de vergoeding geldt voor het geheel van alternatieve geneeswijzen waar je gebruik van hebt gemaakt.

Direct weten wat de vergoeding voor antroposofie is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die antroposofie vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die antroposofie vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.