Vergoeding Diabetes Verzekering

Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte, is een chronische stoornis in de bloedsuikerspiegel die steeds vaker voorkomt in Nederland.  In sommige gevallen kun je diabetes hulpmiddelen vergoed krijgen vanuit de basisverzekering, in andere gevallen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Lees hier meer over de verschillende typen diabetes.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat is diabetes?
Insuline
Wanneer heb je diabetes?
Diabetes categorieën
Hulpmiddelen
Vergoeding diabetes
Niet afhankelijk van insuline
Extra zorg
Eigen risico
Gecontracteerde zorgverleners
Verwijzing van de huisarts
Vergoeding diabetesverzekering 2022

Vergoedingen voor diabetes per verzekeraar

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt betekent het dat je lichaam zelf niet de juiste hoeveelheid insuline kan aanmaken. Insuline is het hormoon dat de suikerspiegel regelt. Je hebt verschillende typen diabetes.

  • Type 1: Bij dit type valt het afweersysteem van je lichaam de cellen aan die insuline aanmaken. Dit is een auto-immuunziekte, waardoor je lichaam niet in staat is zelf insuline aan te maken. In dit geval moet je regelmatig je bloedsuikerspiegel meten en insuline inspuiten om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Er is nog weinig bekend over de ontwikkelingsfactoren van deze vorm van diabetes.
  • Type 2:  In dit geval maakt je lichaam te weinig insuline aan, of reageert je lichaam niet goed meer op de aangemaakte insuline. Je kunt dit type diabetes ontwikkelen als je overgewicht hebt, te weinig beweegt of als het in de familie zit, maar ook als je gezond leeft kun je hier last van krijgen.

Insuline

Insuline is de naam voor het hormoon dat de glucose stofwisseling regelt. Bloedglucose komt je lichaam in doordat het in voedsel zit. Je hebt dit nodig omdat het door je lichaamscellen kan worden omgezet in energie. Insuline moet de glucose door het lichaam vervoeren naar de cellen. Als je lichaam niet genoeg insuline aanmaakt, kan de glucose niet bij de cellen terecht komen en stijgt de hoeveelheid bloedglucose. Het inspuiten van insuline zorgt ervoor dat de glucose weer vervoerd kan worden en kan worden omgezet in energie.

Wanneer heb je diabetes?

Om vast te stellen of je diabetes hebt moet je een bezoek aan de huisarts brengen. Deze kan  je onderzoeken en je vervolgens doorsturen naar een diabetesbehandelaar. Er zijn een aantal symptomen die kunnen wijzen op diabetes: Veel dorst, een droge mond, vaak moeten plassen, een constant gevoel van vermoeidheid en een wazig zicht of oogontsteking.

Diabetes categorieën

Diabetes kan in verschillende vormen voorkomen. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen, het is daarom ingedeeld in categorieën. Hieronder staat een overzicht.

CategorieOmschrijving diabetes
1AJe bent bijna uitbehandeld met medicijnen en de een insuline behandeling wordt overwogen.
1BJe hebt last van zwangerschapsdiabetes. Je maakt hiervoor wel of geen gebruik van insuline.
2Je maakt 1 a 2 keer per dag gebruik van een insuline-injectie
3AJe maakt 3 of meer keer per dag gebruik van een insuline-injectie
3BJe maakt 3 of meer keer per dag gebruik van een insuline-injectie en je bloedglucosemeter is persoonlijk afgesteld.
4Je maakt gebruik van een insulinepomp

Hulpmiddelen

Om je suikerspiegel op de juiste hoogte te houden, kun je gebruik maken van een aantal hulpmiddelen. Lancetten, teststrips en een bloedglucosemeter gebruik je om je bloedsuikerwaarden te meten. Met een lancet (naald) prik je bloed bij jezelf, dit geprikte bloed vang je op met een teststrip welke je kunt aflezen met de glucosemeter. Andere hulpmiddelen zijn insulinepennen en een insulinepomp, deze gebruik je om de insuline in te spuiten.

Vergoeding diabetes

De vergoeding die je kunt krijgen, hangt af van de vorm van diabetes die je hebt. Als je in de diabetes categorie valt waarin je afhankelijk bent van insuline, kun je de hulpmiddelen vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Hoe hoger de categorie, hoe hoger de vergoeding is.

Niet afhankelijk van insuline

Als je niet afhankelijk bent van insuline kom je niet in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. Een aantal verzekeraars biedt wel een aanvullende verzekering aan met vergoeding voor diabetes. Zorgverzekeraars hanteren verschillende eisen voor het uitkeren van een vergoeding. Zo vergoeden sommige verzekeraars alleen een bepaald merk medicijnen. Het is daarom altijd verstandig om van te voren de polisvoorwaarden van je zorgverzekering te controleren of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Extra zorg

Bij de behandeling van diabetes komt vaak meer kijken dan alleen het meten en reguleren van je bloedsuikerspiegel. Je kunt zelf je suikerspiegel zo stabiel mogelijk houden door een dieet te volgen en goed te bewegen. Ieder jaar krijg je drie uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering. Diabetes kan er daarnaast voor zorgen dat je extra gevoelige voeten hebt, wondjes genezen minder snel. Een jaarlijkse voetcontrole wordt bij bepaalde categorieën diabetes daarom vergoed vanuit de basisverzekering, je betaalt hier geen eigen risico voor. De risico’s op voetproblemen zijn ook vastgelegd in categorieën, hoe hoger het risico, hoe vaker je op controle moet komen en hoe hoger de vergoeding voor deze behandelingen. Lees meer over deze categorieën en de bijhorende vergoeding op onze pagina voor pedicure vergoeding.

spuitEigen risico

Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt in principe altijd dat je eerst het eigen risico moet betalen. De kosten die boven het verplichte of vrijwillig vastgestelde eigen risico vallen worden vergoed door de basisverzekering. Voor de behandeling van diabetes zijn echter ook zorgprogramma’s opgesteld. Dit is een samenwerking tussen verschillende zorgverleners die betrokken zijn in het behandelingsproces, ook wel ketenzorg genoemd. Als de zorgverzekeraar deze vorm van zorg erkend hoef je geen eigen risico te betalen.

Gecontracteerde zorgverleners

Je kunt verschillende zorgverleners bezoeken bij de behandeling van diabetes; een huisarts, diabetes behandelaar, diëtist of podotherapeut . Veel zorgverzekeraars keren echter alleen de volledige vergoeding uit als je wordt behandeld door een zorgverlener waarmee zij een contract hebben afgesloten. Als je kiest voor een behandeling door een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan kan het zijn dan je maar een deel van de vergoeding krijgt uitgekeerd.

Verwijzing van de huisarts

Een verwijzing van de huisarts is nodig. Je zult namelijk altijd eerst een bezoek aan de huisarts moeten brengen om diabetes vast te kunnen stellen, de huisarts kan je vervolgens doorsturen om behandeld te worden.

Vergoeding diabetesverzekering

Als je diabetes hebt en afhankelijk bent van insuline, dan worden de hulpmiddelen die je nodig hebt vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je niet afhankelijk van insuline, maar wil je wel een vergoeding ontvangen voor de kosten, dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Vergelijk met onze zorgvergelijker welke zorgverzekeraars een aanvullende verzekering met dekking voor diabetes kosten aanbieden.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.