Vergoeding Pruiken en haarwerken verzekering

Door een medische aandoening of behandeling is het mogelijk dat er haaruitval optreedt. Dit kan een onaangename ervaring zijn. In dit soort gevallen wordt onder bepaalde voorwaarden een pruik of haarwerk vanuit de basisverzekering tot een maximumbedrag van €436 vergoed. Het is mogelijk een aanvullende verzekering te nemen die de kosten boven dit maximumbedrag (voor een deel) vergoedt.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Om zeker te weten dat je de beste zorgverzekering krijgt voor jouw situatie én voor de laagste prijs, kun je het beste alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat gaat heel makkelijk met onze vergelijker. Vul je gegevens in, gebruik de filters en zie precies hoeveel je betaalt.

Vergelijk zorgverzekeringen

Verder lezen

Wordt een pruik of haarwerk vergoed?
Door wie laat ik een pruik of haarwerk maken?
Waar moet ik aan denken als ik een haarprothese neem?
Valt een pruik of haarwerk onder het eigen risico?
Valt een pruik of haarwerk onder de eigen bijdrage?
Aanvullende verzekering voor pruiken of haarwerken
Hoe worden pruiken en haarwerken vergoed?
Aanvullende verzekeringen vergelijken

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wordt een pruik of haarwerk vergoed?

Een pruik of haarwerk wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Er moet sprake zijn van langdurige kaalheid op het hoofd vanwege een medische aandoening of behandeling. Denk bijvoorbeeld aan haaruitval die door een chemokuur of alopecia wordt veroorzaakt. Gehele en gedeeltelijke kaalheid worden vergoed. Reguliere kaalheid bij mannen valt niet onder de vergoeding.

Door wie laat ik een pruik of haarwerk maken?

De zorgverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden voor vergoeding van een pruik of haarwerk. Heb je een voorschrift van een medisch specialist? Op dit voorschrift staat wat voor pruik of haarwerk nodig zal zijn. Het is dan mogelijk op eigen initiatief contact op te nemen met een leverancier waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Doe hier goed onderzoek naar. Er gelden vaak andere voorwaarden als je gebruik wilt maken van een leverancier waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Vaak moet je dan vooraf toestemming vragen voor de aanschaf, vervanging of reparatie van een pruik of haarwerk.

Waar moet ik aan denken als ik een haarprothese neem?

Het kiezen van een geschikte pruik of haarwerk vergt tijd en onderzoek. Zorg ervoor dat de leverancier voldoende expertise en tijd heeft om je te begeleiden bij het kiezen van een juiste haarprothese. Moet je binnenkort een chemokuur ondergaan? Lichamelijk en geestelijk is dit een zware periode. Je kunt ervoor kiezen om voor je kuur al een pruik aan te laten meten. Dat is dan een zorg minder. Als je dan een pruik nodig hebt, is dat heel snel geregeld. Lees meer over pruiken en haarwerken op de website van de Nederlandse haarstichting.

Valt een pruik of haarwerk onder het eigen risico?

Omdat de pruik of het haarwerk vanuit de basisverzekering wordt vergoed, vallen deze kosten ook onder het eigen risico. Houd dus rekening met het wettelijke eigen risico. Er is overigens geen eigen risico voor kinderen onder 18 jaar. Het is mogelijk je eigen risico vrijwillig te verhogen (vaak tegen een lager maandtarief). De kosten vallen dan hoger uit. Bekijk goed je eigen polisvoorwaarden om te achterhalen hoe hoog je eigen risico is. Neem bij twijfel contact met je zorgverzekeraar op.

Valt een pruik of haarwerk onder de eigen bijdrage?

Vanuit de basisverzekering wordt een maximumbedrag voor pruiken en haarwerken vergoed. Ga je over dit bedrag heen? Dan vallen de overige kosten onder de eigen bijdrage. Je zult hier zelf voor moeten betalen. Het is wel mogelijk deze kosten af te dekken met een aanvullende verzekering.

Aanvullende verzekering voor pruiken of haarwerken

Vanuit de basisverzekering worden pruiken en haarwerken vergoed tot een maximumbedrag. Het is mogelijk vanuit de aanvullende verzekering een hogere vergoeding te krijgen voor pruiken en haarwerken. Deze vergoeding is dus een aanvulling op de vergoeding vanuit de basisverzekering. Er is dus nog sprake van het eigen risico (of niet als het een kind onder 18 jaar betreft) en het maximumbedrag vanuit de basisverzekering. De overige kosten vallen onder de aanvullende verzekering. Dus ook bij een aanvullende zorgverzekering is er sprake van een eigen risico!

Hoe worden pruiken en haarwerken vergoed?

Veel zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende verzekering ook andere hoofddeksels, zoals een bandana of hoed. De wijze van vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden pruiken onder de noemer ‘hulpmiddelen’. De pruik of het haarwerk wordt dan in hetzelfde budget geplaatst als bijvoorbeeld een gehoorapparaat, steunkousen of incontinentiemateriaal. Andere verzekeraars hebben een aparte vergoeding voor pruiken. Dit verschil kan van invloed zijn op hoeveel vergoeding je per jaar ontvangt. Kijk goed naar de polisvoorwaarden.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Pruiken en haarwerken worden vanuit de basisverzekering tot een maximumbedrag vergoed. De kosten die dit bedrag overschrijden kunnen vanuit een aanvullende zorgverzekering worden vergoed. Wil je aanvullend verzekerd zijn voor pruiken en haarwerken? Doe de zorgvergelijker en bekijk welke aanvullende verzekering de scherpste voorwaarden biedt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.