Vergoeding Tandimplantaat (tandheelkunde) verzekering

Moet er een nieuwe brug, kroon of kunstgebit bij je worden geplaatst? Als er weinig over is van de onderliggende tand of kies biedt een tandimplantaat uitkomst. Dit wordt in het kaakbot verankerd, waardoor het bovenliggende element stevig op de plaats blijft. Het tandimplantaat wordt vrijwel nooit uit het basispakket vergoed. Het is wel mogelijk je hier aanvullend voor te laten verzekeren.

Aanvullende vergoeding tandimplantaat

Om een tandimplantaat vergoed te krijgen dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Onderstaande pakketten bieden een 75% vergoeding van het tandimplantaat tot €250. Houd er wel rekening mee dat andere tandheelkundige kosten ook van deze €250 betaald moeten worden. Verwacht je meer tandheelkundige zorg nodig te hebben? Kies dan een uitgebreider tandartspakket.

Vergoeding tandimplantaat vergelijken

Een tandartsverzekering biedt uitsluitend vergoedingen voor tandheelkundige zorg. Het is dus altijd goed om ook te kijken naar andere zorg die je komend jaar nodig hebt. In onze vergelijker zie je precies welke verzekering voor jouw zorgvraag de goedkoopste is.

Bereken je premie

Wat is een tandimplantaat?

Een implantaat wordt geplaatst om een ontbrekende tandwortel in het gebit te vervangen. Het is een soort schroef dat stevig wordt verankerd in het gebit. Binnen enkele maanden vormt zich om het schroefje nieuw botweefsel en tandvlees. Het is dan net zo stevig als een natuurlijke tandwortel. Het implantaat houdt de kroon, brug of het kunstgebit op zijn plaats.

De implantoloog of kaakchirurg

Het implantaat wordt geplaatst door een implantoloog of kaakchirurg. Eerst vindt een intakegesprek plaats. De gezondheid van de mond en het gebit wordt onderzocht. Ook moet worden gekeken of er voldoende kaakbot aanwezig is. Dit is noodzakelijk om een implantaat in te kunnen brengen. Vaak wordt als voorwaarde aangehouden dat je minstens 18 jaar moet zijn. Tot die tijd is de kaak misschien nog niet volgroeid. Verder worden de breedte van de kaak, de conditie van het tandvlees en de wijze waarop de tanden en kiezen op elkaar passen in beeld gebracht. Het kan voorkomen dat er gebitsfoto’s of een CT-scan moet worden gemaakt. Het plaatsen van de implantaten is een relatief eenvoudige ingreep. Onder plaatselijke verdoving wordt deze uitgevoerd.

Wanneer zijn mijn tandimplantaten vastgegroeid?

Het nieuwe tandimplantaat moet de kans krijgen vast te groeien. Het botweefsel en tandvlees gaat zich om het implantaat vormen. Het duurt gemiddeld tussen de 6 en 12 weken voordat het stevig in het kaakbot is gegroeid. Hierna wordt de kroon, de brug of het kunstgebit geplaatst. In de tussentijd wordt vaak een oplossing bedacht, zoals een aangepaste kunstgebit of tijdelijke kroon.

Buitenlandse tandartsreizen

Het tandimplantaat moet van een materiaal gemaakt worden dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd en van sterk materiaal is. Titanium voldoet aan deze voorwaarden. Het wordt ook goed opgenomen door het kaakbot. Dit heeft als voordeel dat de kaaklijn bij oudere mensen beter behouden blijft dan bij een kunstgebit zonder tandimplantaat. Zonder implantaat komt het namelijk vaak voor dat het kaakbot met de jaren gaat slinken. Het implantaat voorkomt dat de vorm van het gezicht met de jaren gaat veranderen.

Vergoed de basisverzekering tandimplantaten?

Het plaatsen van een implantaat of een kunstgebit wordt vrijwel nooit uit de basisverzekering vergoed. De kosten van de ingreep worden alleen vergoed vanuit het basispakket als er sprake is van een ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering?

Er zijn gespecialiseerde aanbieders die tandartsreizen naar het buitenland organiseren. Een specialist in bijvoorbeeld Hongarije of Turkije verzorgt de behandeling. Deze specialisten zijn vaak een stuk goedkoper dan in Nederland. Op het internet circuleren wisselende recensies over deze reizen. Wil je een kroon, brug of tandimplantaat in het buitenland laten plaatsen? Doe dan zorgvuldig onderzoek. Specialisten moeten vaak aan minder strenge eisen voldoen dan in Nederland. Daarnaast wordt de behandeling over het algemeen niet vergoed door de verzekeraar. Neem contact op met je eigen zorgverzekeraar om te vragen of het misschien toch mogelijk is.

Valt dit onder het eigen risico?

Het is wel mogelijk je aanvullend te verzekeren voor tandimplantaten. Zorgverzekeraars hanteren hiervoor uiteenlopende voorwaarden. Het is dus van belang goed te onderzoeken welke voorwaarden van toepassing zijn. Ze hanteren een maximumtarief, een percentage of een combinatie van beide bij het toekennen van de vergoeding. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Moet ik een eigen bijdrage betalen?

Als je implantaten vanuit het basispakket worden vergoed, kan er sprake zijn van een eigen risico. Een vergoeding vanuit het basispakket komt vrijwel nooit voor. Een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is veel waarschijnlijker. In dit geval is er geen sprake van een eigen risico.

Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken?

De voorwaarden van vergoeding schelen onderling per zorgverzekeraar. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden niet alle kosten. Dus is er meestal wel sprake van een eigen bijdrage. Check je polisvoorwaarden voor de vergoedingen van jouw zorgverzekering.

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wil je voor tandimplantaten verzekerd zijn? Gebruik de zorgvergelijker om de verschillende aanvullende verzekeringen te bekijken. Vind de verzekering die bij jou past tegen de scherpste voorwaarden.

Bereken je premie

Vergoeding voor tandimplantaten per zorgverzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.