Aquaplaning
Wat is aquaplaing precies?
Als het flink heeft geregend en het water wordt niet goed afgevoerd vanaf de weg, ontstaat er een laagje water op straat, op de snelweg of in tunnels. Als je in zo’n plas of strook water terechtkomt met je auto, moeten jouw autobanden veel water verwerken. Lukt dit niet, dan ontstaat er een laag water tussen de banden en het asfalt. Jouw auto zweeft dan op dit laagje water, waardoor je geen directe grip hebt op de weg. Je kunt de macht over het stuur verliezen en hier kunnen ongelukken uit voortkomen.
Hoe kun je aquaplaning voorkomen?
1. Check de profieldiepte van je banden
Met de juiste banden onder jouw auto kun je de kans op aquaplaning flink verminderen. Hoe dieper het profiel van de banden is, hoe meer water deze kunnen verwerken.
Zomerbanden hebben een wettelijke minimumprofieldiepte van 1,6 millimeter. Het wordt echter aangeraden om je banden al te vervangen bij een profieldiepte van minder dan twee tot drie millimeter. De slijtgrens van winterbanden is vier millimeter diepte.
De profieldiepte van je banden kun je controleren met een dieptemaat die je bij alle autobedrijven/garages kunt kopen. Heb je geen dieptemaat bij de hand? Steek een euro muntstuk in de groeven van je band. Als het gouden randje niet meer zichtbaar is, zijn je profielen minder dan drie millimeter dik.
2. Houd rekening met de weersomstandigheden
Wees verstandig en rijd voorzichtiger dan normaal bij heftige weersomstandigheden zoals veel regenval. Verminder je snelheid en schakel cruise control uit, zodat je zelf de controle hebt. Vergroot daarnaast de afstand op je voorganger en kijk zo ver mogelijk voor je uit, zodat je op tijd je snelheid kunt aanpassen bij grote plassen op de weg. Probeer ook niet in sporen te rijden. Je banden kunnen namelijk meer water verwerken als je langzaam rijdt. Ook heb je meer ruimte en tijd om je auto weer onder controle te krijgen, als het toch misgaat.
3. Controleer de bandenspanning
Zorg dat je bandenspanning altijd in orde is. Als jouw banden de juiste spanning hebben, hebben ze minder contact met het wegoppervlak, waardoor het gewicht van de auto verspreid is over een kleiner oppervlak. Ook de kans op aquaplaning is dan kleiner.
4. Kies niet te dikke banden
In vergelijking met dunne banden moeten dikke banden meer water afvoeren. Het water wordt bij dikke banden afgevoerd via het profiel, maar ook een groot deel loopt weg via de zijkanten van de banden. Dunnere banden ‘snijden’ meer door het water heen, waardoor je minder kans hebt op aquaplaning.
Wat moet je wel en niet doen bij aquaplaning?
Het kan gebeuren dat je in de situatie “aquaplaning” terecht komt. Hieronder een vijftal tips wat je wel of niet moet doen:
Dit moet je wel doen
- Gas los: verminder je snelheid door het gaspedaal los te laten. Schakel niet terug, maar laat de auto rustig afremmen. Houd de koppeling ingedrukt.
- Houd je stuur vast: blijf zoveel mogelijk in de richting rijden waarin je rijdt. Probeer licht te sturen.
Dit moet je niet doen
- In paniek raken: probeer vooral kalm te blijven.
- Remmen: als je te hard remt gaat de auto slippen, waardoor deze volledig stuurloos raakt.
- Te veel sturen: probeer voorzichtig te sturen. Stuur je te heftig, dan verhoog je het risico op slippen. Raak je toch in een slip? Stuur zoveel mogelijk mee met de sliprichting, tot je merkt dat de auto weer grip krijgt. Stuur dan snel de tegengestelde richting op om weer recht te kunnen rijden.
Rijden door dieper water
Als er echt diepe wateren op het wegdek of bijvoorbeeld in een tunnel ontstaat, probeer er dan niet doorheen te rijden. Als het water niet hoger dan je bumper komt, dan zal het geen schade aanrichten. Komt het echter daarboven, dan kan er water in je motor komen en dat veroorzaakt veel kostbare schade. Neem daarom geen risico bij diepe plassen of bij plassen waarbij je de diepte niet goed kan inschatten. Is er onverhoopt toch water in je auto terechtgekomen? Schakel dan meteen de motor uit en wacht tot alles is opgedroogd.
Aquaplaning en de autoverzekering
Door aquaplaning kunnen vervelende ongelukken ontstaan. Je kunt de macht over het stuur kwijtraken en de weg over slingeren of tegen een voorganger of tegenligger botsen. Alleen als je een allrisk verzekering hebt afgesloten, dekt jouw verzekeraar schade door aquaplaning. Ben je op zoek naar een autoverzekering waarbij de verzekeraar alle schade dekt? Vul dan onze vergelijker in en vind de verzekering die bij jou past.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!