Welke soorten autoverzekeringen zijn er? | Overstappen.nl

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan diverse soorten autoverzekeringen waarbij elke verzekeraar andere premies en voorwaarden hanteert. Maar soms is het handig om ook aanvullend gedekt te zijn. Welke soorten autoverzekering bestaan er precies? En waar kun je het beste rekening mee houden? Wij geven informatie over alle soorten autoverzekering en aanvullende dekkingen en natuurlijk tips voor waar je op moet letten als je een autoverzekering af gaat sluiten.

Drie soorten autoverzekering

In de basis zijn er drie soorten autoverzekeringen:

  • WA-autoverzekering
  • Beperkt casco autoverzekering
  • All risk autoverzekering

WA-autoverzekering

De WA-autoverzekering is de autoverzekering met de minst uitgebreide dekking en daardoor ook meteen de goedkoopste. WA is de afkorting voor “Wettelijke Aansprakelijkheid” en elke Nederlandse autobezitter is verplicht om deze af te sluiten. Met een WA-autoverzekering wordt de schade vergoed die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Ben je schuldig aan een aanrijding, dan ontvangt degene die schade lijdt een vergoeding.

Vergoedt de WA-autoverzekering ook schade aan je eigen auto?

Nee, met alleen een WA-autoverzekering ontvang je geen schade die je veroorzaakt aan je eigen auto. Ook bij diefstal van je wagen keert de WA niet uit.

Soorten autoverzekeringen

Beperkt casco autoverzekering

De Beperkt casco autoverzekering – oftewel de WA Beperkt Casco – is een andere soort autoverzekering en een aanvulling op alleen je WA. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade aan je auto die ontstaat door onmacht. Denk hierbij aan schade die veroorzaakt wordt door:

  • Brand
  • Diefstal
  • Botsing met een dier
  • Storm
  • Hagel

Ook ruitschade wordt gedekt door de WA Beperkt Casco. Is een beperkt casco autoverzekering interessant voor oude auto’s?

Een beperkt casco autoverzekering kan zeker interessant zijn als je een oude auto rijdt en veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie wordt. Grote kans dat het verschil tussen de kosten voor een WA en WA beperkt casco dan een stuk kleiner wordt. Maar doe eerst altijd gedegen onderzoek en lees de voorwaarden van verschillende verzekeringen.

All risk autoverzekering

Een van autoverzekeringen die de meeste dekking biedt is de All risk autoverzekering. Deze wordt ook wel WA Volledig Casco genoemd en is relatief duur. Voordeel is wel dat je in bijna alle schadegevallen gewoon bent verzekerd. Zo keert de verzekeraar ook uit als je schade aan je auto hebt die je zelf hebt veroorzaakt en daarnaast ontvang je bij total loss in de eerste één tot drie jaar de nieuwwaarde van je auto.

Bij rijden onder invloed keert de All risk autoverzekering niet uit

Met een All risk verzekering krijg je veel vergoed, maar als je rijdt onder invloed zoals alcohol of drugs, dan heeft de verzekeraar het recht om geen dekking te bieden.

Aanvullende autoverzekeringen

Er zijn drie basisverzekeringen, de WA, WA Beperkt Casco en All Risk. Bij de laatste twee heb je de mogelijkheid om deze uit te breiden met een aantal aanvullende dekkingen:

Schadeverzekering inzittenden

Bij een schadeverzekering inzittenden wordt alle geleden schade van zowel jezelf als de inzittenden vergoed. Hierbij kijkt de verzekeraar niet naar wie de schuldige partij is waardoor de schadeafhandeling vrij snel verloopt. Het bedrag dat vergoed wordt, staat meestal gelijk aan de daadwerkelijk geleden schade en wordt vermeld op je polisblad.

Ongevallen-inzittenden verzekering

Helaas kan het zijn dat als je de dupe bent van een ongeluk, zowel jij als je medepassagiers (blijvend) letsel oplopen. Onder andere de ziekenhuiskosten zijn dan vrij hoog. Bij een ongevallen-inzittenden verzekering wordt de vergoeding vooraf vastgesteld. In het geval van een ongeluk kijkt de verzekeraar niet naar de schuldige partij, maar vergoedt hij dit vastgestelde bedrag. Raak je (blijvend) invalide? Dan ontvang je – een percentage van – het maximaal verzekerde bedrag voor invaliditeit.

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer kun je elk jaar een schade claimen. Dit is een aanvullende verzekering waarmee de premie bij je huidige autoverzekering niet stijgt. Echter verlies je wel schadevrije jaren.

Soorten autoverzekering – Welke past het beste bij jou?

Wil je het verschil weten tussen de soorten autoverzekeringen en hun bijbehorende premies? Ga dan naar onze vergelijker, vul je gegevens in en je ziet meteen welke soort autoverzekering het goedkoopst is en het beste bij jou past. De premies verschillen elk jaar, vergelijk dus regelmatig.