Aardbeving in Marokko: Hoe handelen de reisorganisaties en reizigers? | Overstappen.nl
14-09-2023

Aardbeving in Marokko: Hoe handelen de reisorganisaties en reizigers?

Lees in dit artikel meer over de verwoestende aardbeving in Marokko. Kom te weten hoe reisorganisaties hiermee omgaan, wat reizigers doen en wat jij moet doen als je in Marokko bent of hier nog heen gaat.

5 minuten 15-05-2024
Jerry Poel
Expert schadeverzekeringen

Marokko werd onlangs getroffen door een verwoestende aardbeving die de wereld liet schrikken. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de gebeurtenissen in Marokko, hoe reisorganisaties hebben gereageerd op de noodsituatie, hoe reizigers zich hebben aangepast en de belangrijke informatie die je moet weten over de huidige situatie in Marokko.

Wat is er gebeurd in Marokko?

Op vrijdag 8 september 2023, werd Marokko getroffen door een krachtige aardbeving, die diepe sporen van vernietiging heeft achtergelaten. De aardbeving, met het epicentrum in de buurt van Oukaïmedene, 80 kilometer ten zuiden van Marrakech, veroorzaakte ongeveer 3.000 doden en enorme materiële schade. Gebieden binnen een straal van honderden kilometers werden getroffen, waardoor ook toeristische trekpleisters verderop geraakt zijn.

Hoe reageren reisorganisaties op de aardbeving in Marokko?

Nederlandse reisorganisaties hebben snel gereageerd op de noodsituatie in Marokko:

  • Riksja Travel: Deze organisatie meldt dat de reizigers zich in veilige gebieden in Marokko bevinden en hebben ervoor gekozen om hun reis voort te zetten. Sommige reizigers willen zelfs helpen met opruimwerkzaamheden, waarbij ze solidariteit met de lokale bevolking tonen.
  • Djoser: Djoser heeft een groep van ongeveer dertig reizigers in Marokko, maar niet in het getroffen gebied. Ze besloten de huidige reis voort te zetten, maar uit voorzorg werd een nieuwe groepsreis naar Marokko geannuleerd vanwege onduidelijke informatie vanuit de lokale autoriteiten.
  • Middenoostenreizen: Deze organisatie heeft ongeveer 50 reizigers in Marokko, die allen ongedeerd zijn. Er is daarom geen terugroeping gepland. De reisorganisatie staat in nauw contact met lokale collega’s om de situatie ter plaatse te blijven monitoren.
  • Taoufik Reizen: Hoewel deze organisatie momenteel geen reizigers in Marokko heeft, bekijken ze nog steeds de mogelijke gevolgen van de aardbeving voor geplande reizen. Ze benadrukken dat de prioriteit nu ligt bij lokale hulpverlening en wederopbouw.

Hoe reageren de reizigers?

Reizigers die zich in Marokko bevonden, hebben zich aangepast aan de huidige omstandigheden. Velen hebben ervoor gekozen om hun reis voort te zetten, waarbij ze hulp bieden aan de lokale bevolking en zelfs willen bijdragen aan de wederopbouw. Anderen hebben vragen gesteld aan reisorganisaties over advies en het voortzetten van hun vakantie.

Belangrijke informatie over de situatie in Marokko

Reisadvies Marokko

Het reisadvies voor Marrakech staat momenteel op geel, wat betekent dat reizigers waakzaam moeten zijn. Toch zijn er specifieke gebieden die een afwijkende kleur aanduiding hebben. Voor het actuele reisadvies geeft de website van de Rijksoverheid uitkomst.

Reisadvies 14 september 2023

 

GebiedReisadvies
MauritaniëRood
Grensgebied AlgerijeOranje
Imlil, Ouirgane en Asni.Geel
Rest van MarokkoGeel

Wat betekenen de kleuren?

  • Rood: Het is te gevaarlijk om hierheen te reizen. De ambassade kan in het geval van nood geen hulp garanderen.
  • Oranje: Alleen reizen bij noodzaak. De ambassade kan je minder goed helpen in deze gebieden.
  • Geel: Deze gebieden zijn ook getroffen door de aardbeving. Specifiek Imlil, Ouirgane en Asni vallen nog onder het ‘niet reisadvies’. De rest van Marokko valt onder ‘begaanbaar’.

Hoe zit het met het annuleren van reizen?

Voor de meeste reizen naar Marokko geldt momenteel een geel reisadvies, wat doorgaans geen reden is voor annulering. Echter, de wet staat toe dat reizigers kosteloos annuleren in geval van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden, zoals een aardbeving.

Op de pagina over annuleringsverzekeringen vind je hier meer informatie over.

Ik bevind mij al in Marokko

In deze situatie gaat het erom of de aardbeving invloed heeft gehad op je reis. Als dit het geval is, kan jij in aanmerking komen voor een vergoeding of bijstand van het Calamiteitenfonds. Jij als reiziger krijgt een vergoeding voor de meerkosten die zijn gemaakt. Deze meerkosten mogen alleen gemaakt zijn voor noodzakelijke aanpassingen. Verder kan je ook een vergoeding krijgen voor niet-genoten dagen van je reis. Dit betekent dat je eerder naar huis moest gaan, door de gevolgen van de aardbeving.

Ik heb een reis gepland naar Marokko

Volgens het Calamiteitenfonds geldt voor alle reizen met een vertrekdatum vanaf 9 september 2023, dat de gevolgen van de aardbeving bekend moeten zijn bij de reizigers. Dit betekent dat als je nog op reis moet en de aardbeving al heeft plaatsgevonden, het Calamiteitenfonds geen dekking biedt voor gebeurtenissen die al bekend waren voordat je vertrok. Als jij ervoor kiest om je reis naar Marokko te annuleren, dan heb jij geen recht op een vergoeding van het Calamiteitenfonds.

Jerry Poel
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Schadeverzekeringsexpert Jerry Poel is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven