21-03-2024

Bespaar op internationale Puppydag: verlicht een hondenverzekering de financiële lasten?

Op nationale Puppydag duiken wij verder in op dierenartskosten van een puppy, maar ook of het rendabel is om een hondenverzekering af te sluiten.

3 minuten 23-03-2024
Jean-Paul Wursten
Expert Dierenverzekeringen

Vandaag vieren we internationale Puppydag en willen we graag wat extra aandacht besteden aan onze loyale viervoeters. Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken om je hond gezond te houden. Wij hebben voor jou uitgezocht of het loont om een dierenverzekering af te sluiten voor je puppy.

Dierenartskosten van een puppy

Veel hondeneigenaren onderschatten de financiële lasten die een puppy met zich meebrengt. Denk niet alleen aan de aanschafkosten die al behoorlijk hoog kunnen zijn, maar ook aan de maandelijkse verzorgingskosten en de kosten voor dierenartsbezoeken.

De dierenartskosten van je hond kunnen verschillen per leeftijd. Hoewel verzekeraars meestal oudere honden beschouwen als risico voor hogere dierenartskosten, kunnen er bij een puppy ook verschillende medische kosten ontstaan:

 • Consult: Zeker in de beginfase van het leven van je hond, kan je dierenarts adviseren om op “puppyconsult” te komen. Meestal is dit pas na de eerste vaccinaties. De kosten van een consult liggen gemiddeld rond de € 50.
 • Vaccinaties: In het eerste jaar ontvangt je puppy de meeste vaccinaties. Je kan minimaal een rekening van € 100 verwachten.
 • Chippen: De kosten voor het plaatsen van een chip en registreren van je puppy zijn € 50.
 • Sterilisatie of castratie: De kosten voor het castreren van je puppy is ongeveer € 250. Sterilisatie is een stukje duurder, namelijk rond de € 350. Hierbij geldt dat de kosten van castreren of steriliseren afhankelijk zijn van het gewicht van je hond. Met een puppy ben je dus meestal goedkoper uit dan een volgroeide hond.
 • Ontwormen: Zeker als je hond nog jong is kan de dierenarts adviseren om je puppy regelmatig te ontwormen. Deze kosten kunnen bij een puppy in het eerste jaar tot wel € 150 oplopen.
 • Vlooienpreventie: De jaarlijkse kosten van vlooienpreventie zullen rond de € 60 zijn.
 • Noodgevallen: Naast de verwachte kosten kunnen er ook onvoorziene kosten optreden. Denk aan een operatie, medicijnen of niet geplande onderzoeken. Het is lastig om te zeggen hoe hoog deze kosten zullen zijn. Voor een operatie van een puppy kan je in ieder geval een rekening verwachten tussen de € 500 en € 1.500. In het eerste jaar van je hond kan je dus rekenen op totaalbedrag aan dierenartskosten tussen de € 600 – € 700. Hier kunnen altijd nog de onverwachte dierenartskosten bijkomen.

Loont het om vroegtijdig een hondenverzekering af te sluiten?

Een manier om je te dekken voor de dierenartskosten van je puppy is het afsluiten van een hondenverzekering. Uiteraard is het de vraag of een hondenverzekering wel rendabel is. Doorgaans is de vuistregel dat het afsluiten van een dierenverzekering een verstandige keuze is als je weinig tot geen spaargeld hebt of niet in één keer een groot bedrag wilt betalen. Wij hebben onderzocht of het verzekeren van je puppy loont:

 • De verwachte dierenartskosten in het eerste jaar liggen rond de € 650. Dit is dus inclusief de preventieve kosten.
 • Een verzekeraar waar je de kosten van de castratie of sterilisatie kan dekken zijn OHRA en PetSecur. Hiervoor moet je wel een aanvullende dekking afsluiten. Daarnaast kan je de preventieve kosten ook verzekeren.
 • Voor een labrador retriever van 0 jaar oud, wonend in Amsterdam, betaal je een maandelijkse premie van € 31,40 (bij PetSecur basis) en € 49,88 (OHRA basis). Je bent dus op jaarlijkse basis € 376,80 of € 598,56 kwijt. Bij deze pakketten ben je verzekerd voor een bedrag van € 3.250 (OHRA) of € 3.000 PetSecur per jaar.

  Voorwaarden verzekeraars

  Hieronder de voortwaarden die gelden bij OHRA en PetSecur. Bij beide verzekeraars is de aanvullende dekking voor castratie en sterilisatie afgesloten.
   

  Verzekeraar en pakketOHRA basisPetSecur basis
  Castratie / sterilisatie60% van € 300€ 85
  Vaccinatie€ 50 per jaar€ 60 per jaar
  Chip80%Aanvullend
  Consult€ 10050%

   
  Conclusie: Een hondenverzekering loont wanneer er sprake is van onverwachte kosten zoals operaties en bijbehorende medicijnen. Echter is een hondenverzekering niet rendabel wanneer je deze uitsluitend afsluit voor de preventieve kosten van je puppy. Dit omdat er veel voorwaarden verbonden zijn aan het declareren van deze kosten.

Geschreven door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 23-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.