21-03-2024

Een 10% stijging van het aantal wintersporters met letsel of pech

Lees hier meer over de stijging van het aantal gemelde ongelukken tijdens afgelopen wintersportseizoen.

3 minuten 21-03-2024
Jeremy Broekman
Expert reisverzekeringen

Het aantal wintersporters dat jaarlijks met een blessure terugkeert, vertoont een stijgende trend onder Nederlanders. De ANWB zag zo een toename van meer dan tien procent in hulpvragen bij de alarmcentrale. Er heerst bezorgdheid onder experts over het groeiende aantal Nederlanders dat ongecontroleerd de pistes afdaalt, dat resulteert in een toenemend aantal ongelukken.

Verschil met vorig jaar

Ongeveer 1.100 wintersporters die gewond raakten op de pistes, hebben contact opgenomen met de alarmcentrale. Dit betekent een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, toen het aantal meldingen rond de duizend lag. Onder de Nederlandse wintersporters was autopech een veelvoorkomend probleem, waarvan het aantal meldingen ook steeg, met een toename van zo’n 10 procent.

Ernst van de meldingen

Letsel aan de arm was het meest voorkomende letsel, gevolgd door verschillende kneuzingen, verwondingen en letsels aan de knieën en benen. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat van de Nederlandse wintersporters die gewond raakten, er 170 met een ambulance of ligtaxi zijn gerepatrieerd via de ANWB-alarmcentrale, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar toen dit aantal op 155 lag.

De meeste van de tienduizend meldingen over autopech kwamen uit Duitsland. Een aantal van de defecte voertuigen kon ter plaatse niet worden hersteld en moest naar Nederland worden vervoerd.

“Wanneer je auto op de heen- of terugweg pech krijgt, kan je met een pechulp verzekering gepaste hulp ontvangen. Denk aan vervangend vervoer, een noodreparatie of een overnachting.”
Jeremy Broekman
Expert reisverzekeringen

Oorzaak van de stijging letselgevallen bij wintersporters

De oorzaak van de toename van het aantal Nederlanders met wintersportblessures blijft vooralsnog onbekend. Hoewel de ANWB heeft opgemerkt dat de sneeuwcondities in diverse populaire wintersportbestemmingen niet ideaal waren, blijft het onduidelijk in hoeverre dit heeft bijgedragen aan het aantal letselongevallen. Andere mogelijke factoren, zoals gebrek aan ervaring op de pistes, roekeloos gedrag, of zelfs externe omstandigheden zoals drukte op de skipistes, kunnen van invloed zijn geweest op het aantal ongelukken.

Goed verzekerd op wintersport gaan

Bij het plannen van een wintersportvakantie is het essentieel om te controleren of je reisverzekering dekking biedt voor wintersportactiviteiten. Een specifieke wintersportdekking kan medische kosten op de piste, repatriëring en schade aan materiaal omvatten, waardoor je met een gerust hart de pistes op kunt gaan. Vergeet dus niet om je reisverzekering te controleren en indien nodig aan te passen voordat je op wintersport gaat.

Geschreven door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
3 minuten 21-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.