Hogere kosten zonnepanelen bezitters | Overstappen.nl
24-08-2023

Hogere kosten zonnepanelen bezitters

Energieleverancier Vandebron gaat klanten laten betalen voor het terugleveren van zonnestroom. Hoe werkt dit precies en zullen andere leveranciers volgen? Je leest het in onze blog.

4 minuten 16-11-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Vandebron heeft recentelijk aangekondigd vaste terugleveringskosten per dag te rekenen voor klanten die stroom opwekken. Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder zonnepanelenbezitters en roept vragen op over de toekomstige ontwikkelingen in de energiesector. Bij de klantenservice van Overstappen.nl merken we dat de vragen hierover toenemen.

Vandebron is de voorloper

De aankondiging van energieleverancier Vandebron om vaste terugleveringskosten te introduceren voor klanten met zonnepanelen heeft een breder debat aangewakkerd over de kosten voor het opwekken van zonne-energie en de eerlijkheid van dergelijke maatregelen. Klanten van Vandebron met zonnepanelen zijn door de nieuwe kosten zo’n €4 tot €46,- per maand extra kwijt. Hoewel Vandebron vooroploopt in deze marktbeweging, zijn andere energiebedrijven voornemens om vergelijkbare methoden toe te passen om de kosten van het verwerken van zonne-energie te verdelen. Dit blijkt uit een inventarisatie van Overstappen.nl.

Andere methoden

Een opvallende methode is het niet aanbieden van kortingen voor klanten met zonnepanelen, of om geen aanbod te tonen in de vergelijker voor klanten met zonnepanelen. Deze klanten ontvangen dan geen aanbod van een aantal leveranciers. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een toenemende onduidelijkheid en onzekerheid bij zonnepaneelbezitters over hun energiekosten en het vergelijken daarvan.

Deskundigen benadrukken dat zonnepaneelbezitters zich bewust moeten zijn van deze ontwikkelingen en bij het afsluiten van nieuwe energiecontracten aandacht moeten besteden aan de vaste lasten. Ook wordt aangeraden om te overwegen langetermijncontracten af te sluiten om onverwachte kosten te voorkomen.

Overschot van zonnestroom

Daarnaast wordt gewezen op de grotere uitdagingen waarmee energiebedrijven te maken hebben door de toename van zonne-energie. Het salderen van zonnestroom, waarbij de opgewekte stroom in de zomer wordt verrekend met het verbruik in de winter, wordt bemoeilijkt door een overaanbod aan zonne-energie. Dit heeft geleid tot dalende waarde van opgewekte zonnestroom op momenten van productie en hogere kosten voor energiebedrijven in de winter.

“Op zich is het heel begrijpelijk dat leveranciers dit doen. De kosten zijn namelijk hoger voor klanten met zonnepanelen door onbalans op de markt. Nu is het zo dat de klanten zonder panelen opdraaien voor die kosten. Leveranciers gaan daar nu verandering in brengen. Je kan beargumenteren dat dit eerlijker is voor de hele markt. Dat neemt niet weg dat de klanten met panelen wel een bepaalde investering hebben gemaakt, waarvoor de terugverdientijd nu plotseling wijzigt. Dat gebeurt allemaal wel heel erg snel”.
Tom Schlagwein
Energie-expert bij Overstappen.nl

Volgen de grote 3?

Terwijl de drie grootste energiebedrijven in Nederland – Essent, Eneco en Vattenfall – momenteel geen hogere vaste lasten voor zonnepaneelbezitters hanteren, is het onduidelijk of zij zullen volgen. Dit benadrukt de groeiende complexiteit van de energiemarkt en de noodzaak om evenwicht te vinden tussen de belangen van verschillende klantengroepen.

Hoe nu verder voor consumenten met zonnepanelen?

De ontwikkelingen in de energiesector roepen vragen op over de toekomstige behandeling van zonnepanelen-eigenaren en de bredere uitdagingen bij het integreren van grootschalige zonne-energie in het energienetwerk. Consumenten wordt aangeraden zich goed te informeren en bewuste keuzes te maken om de beste balans te vinden tussen duurzaamheid en financiële haalbaarheid. Op onze terugleververgoedingen pagina is een overzicht te vinden van alle terugleververgoedingen per leverancier. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt door Overstappen.nl. Zo kan de consument met zonnepanelen zich oriënteren op de beste keuze.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 16-11-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven