Woningen met duurzamer energielabel vaker en duurder verkocht
Duurzame woningen zijn populairder, daarnaast is het prijsverschil tussen woningen met het hoogste en laagste energielabel flink toegenomen.
Uit recent onderzoek van het Kadaster blijkt dat de populariteit van woningen met een hoog energielabel gestaag toeneemt. Niet alleen stijgt het aantal verkochte woningen met energielabel A, maar deze trend heeft ook invloed op de gemiddelde verkoopprijzen.
Afname van bijna 30% voor woningen met onzuinige labels
In de eerste maanden van 2020 werden ruim 8.500 woningen met een energielabel A verkocht, en deze cijfers zijn in het tweede kwartaal van 2023 gestegen naar 10.400, aldus het Kadaster. Interessant is dat de verkoop van woningen met lagere energielabels, zoals F en G, juist is afgenomen. In het eerste kwartaal van 2020 waren er nog 5.700 transacties voor woningen met F- of G-labels, terwijl dit aantal in het tweede kwartaal van 2023 is gedaald tot 4.000. Dat is een afname van bijna 30%.
Prijsverschil
Een opvallende observatie van het Kadaster is het aanzienlijk toegenomen prijsverschil tussen woningen met het hoogste en laagste energielabel. In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg dit verschil €60.000, maar momenteel betalen kopers fors meer voor woningen met een hoog energielabel, waardoor het prijsverschil is opgelopen tot maar liefst €140.000.
Logisch gevolg van hoge gasprijs
Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, deelt zijn inzicht in deze trend: “De toename van de populariteit van woningen met een hoog energielabel is niet alleen een weerspiegeling van de groeiende bewustwording van kopers omtrent duurzaamheid, maar ook van de wens om op lange termijn kosten te besparen. Met de flink gestegen energieprijzen is dit veel relevanter bij een aankoop van de woning dan ooit. Zo kun je bij een woning met een laag energielabel zo honderden euro’s per maand bij de maandlasten optellen. Dat maakt het kiezen van een woning een heel andere propositie.”
Prijzen van woningen vooral gedaald met een onzuinig label
Hoewel de prijzen van koopwoningen aan het begin van dit jaar zijn gedaald, met name voor woningen met energielabel F en G, merkt het Kadaster op dat het meest opvallend is dat de prijzen van grotere appartementen (meer dan 80 vierkante meter) met energielabel F of G het sterkst dalen. Kleine appartementen met een hoog energielabel lijken minder gevoelig voor prijsverandering.
Belang van het energielabel
Dit onderstreept het belang om bij de aankoop van een nieuwe woning rekening te houden met het betreffende energielabel. De groeiende trend van energiebesparing in de vastgoedmarkt en de bereidheid van kopers om te investeren in energiezuinige woningen lijkt daarmee dan ook steeds belangrijker te worden. Het effect op de verkoopprijzen weerspiegelt niet alleen een economische keuze maar ook een groeiend belang om zo veel als mogelijk energie te besparen onder huizenkopers. Het belang van het energielabel is daarmee flink belangrijker geworden dan een aantal jaar geleden.
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.