Zorgpremie Menzis stijgt minder hard dan andere verzekeraars | Overstappen.nl
09-11-2023

Zorgpremie Menzis stijgt minder hard dan andere verzekeraars

Lees hier wat er volgend jaar verandert aan de kosten voor de basisverzekering van Menzis voor een naturapolis.

4 minuten 10-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

In 2024 ga je € 5,50 per maand meer betalen voor een basisverzekering van Menzis voor een naturapolis. In 2023 betaalde je nog € 141,25 per maand bij Menzis voor een naturapolis, volgend jaar wordt dit € 146,75 per maand. De reden voor de relatief lichte stijging in vergelijking met andere verzekeraars is dat Menzis scherp gekeken heeft naar de uitgaven, daarnaast is de risicoverevening verbeterd.

Alle basispremies van Menzis zijn bekend

Menzis heeft op 10 november 2023 alle zorgpremies voor de basispolissen bekend gemaakt. In de tabel hieronder zie je wat je in 2024 voor de verschillende polissen bij Menzis gaat betalen.
 

BasisverzekeringPremie 2023Premie 2024Verschil
Menzis Basis Voordelig (Budgetpolis)€ 132,95€ 140,25+€ 5,75
Menzis Basis (Naturapolis)€ 141,25 € 146,75 +€ 5,50
Menzis Basis Vrij (Restitutiepolis)€ 152,75 € 161,75+€ 9,00

Wat houdt de risicoverevening precies in?

Een 70-jarige man met ernstige hartproblemen zorgt voor meer kosten voor een verzekeraar dan een gezonde 18-jarige student. Toch zijn zorgverzekeraars wettelijk verplicht om iedereen dezelfde basisverzekering aan te bieden. Of je nu jong of oud, ziek of gezond bent, een verzekeraar mag je niet weigeren om te verzekeren. Dit wordt ook wel de acceptatieplicht genoemd.

Om ervoor te zorgen dat verzekeraars met veel risicogroepen (zoals ouderen, laagopgeleiden en chronisch zieken) aan hun acceptatieplicht kunnen voldoen, voert Zorginstituut Nederland (ZIN) de risicoverevening uit. Hiermee worden zorgverzekeraars die meer risicogroepen hebben met hoge zorgkosten, hiervoor financieel gecompenseerd.

Menzis pleit voor het afschaffen van het eigen risico

Bijna geen enkel land kan tippen aan de solidariteit van het Nederlandse zorgstelsel. Alle Nederlanders van 18 jaar of ouder zijn wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en betalen mee aan de zorgkosten. Je kunt dus wel stellen dat ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit.

Volgens Menzis wordt deze solidariteit aangetast, omdat we het nog steeds toestaan dat je het eigen risico mag verhogen in ruil voor een aanzienlijke premiekorting. Gezonde mensen kiezen vaker voor een hoger eigen risico en betalen daardoor minder premie. Terwijl chronisch zieken deze optie niet hebben, omdat zij vaker het verplichte eigen risico opmaken en het niet loont om het eigen risico te verhogen. Zij kunnen dus niet profiteren van die lagere premie. Volgens Menzis dragen minder draagkrachtige en chronisch zieke mensen met een verplicht eigen risico een deel van deze lasten.

“Dit past niet langer binnen ons zorgstelsel. Daarom pleiten wij voor de afschaffing van het vrijwillig eigen risico.”
— Dirk Jan Sloots, CFRO binnen de Raad van Bestuur van Menzis

Overzicht van alle zorgpremies

Ben je benieuwd hoe de zorgpremie van Menzis zich verhoudt tot de zorgpremies van de andere verzekeraars? Bekijk dan onze zorgpremie pagina. Daar vind je een overzicht van alle zorgpremies die tot nu toe bekend zijn.

12 november zijn alle zorgpremies bekend

Zorgverzekeraars hebben tot 12 november 23.59 uur de tijd om hun zorgpremies voor 2024 bekend te maken. Dat betekent dat je vanaf 13 november kan vergelijken. Wil je een seintje ontvangen zodra je kunt vergelijken? Meld je dan aan voor onze Zorg Alert.

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 10-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven