Overstappen van bank - alles dat je moet weten | Overstappen.nl

Overstappen van bank

Overstappen van bank brengt een aantal voordelen met zich mee. Waarom zou je overstappen van bank, waar moet je op letten en hoe stap je precies over? Wij leggen het je uit.

Waarom overstappen van bank?

Er zijn verschillende redenen om over te stappen naar een andere bank. Zo zijn er bij de banken vaak verschillen in rente, service en duurzaamheid. Hieronder lees je daar meer over.

Hogere rente

Mensen wisselen vaak van bank omdat ze niet tevreden zijn over de rentetarieven bij hun huidige bank. Als je bij een andere bank de hoogste rente kunt behalen, profiteer je daarmee namelijk ook van hogere opbrengsten over je spaargeld.

Verschillen in service

Het kan ook zijn dat de voorwaarden van een andere bank veel gunstiger zijn dan je huidige bank. Zo kunnen de kosten voor een rekening lager zijn bij andere banken of is de klantenservice daar misschien wel stukken beter.

Duurzaamheid

Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Mensen kiezen steeds vaker voor een bank die vooral investeert in duurzame of maatschappelijke projecten. Als je dit belangrijk vindt, kan het de moeite waard zijn om over te stappen naar een bank die dit soort projecten vooropstelt.

Waar moet je op letten bij het overstappen naar een andere bank?

Om over te stappen naar een andere bank heb je een aantal gegevens nodig:

  • Persoonsgegevens
  • Adresgegevens
  • Burgerservicenummer
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Eventueel gegevens van een mederekeninghouder

Wanneer je de rekening hebt aangevraagd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van je nieuwe rekeningnummer. Denk bijvoorbeeld aan je huisbaas, verzekeraar, werkgever en andere instanties. Zet daarnaast je adresboek over, want je opgeslagen adressen worden niet automatisch overgezet. Zeg tot slot natuurlijk ook je oude rekening op.

Overstapservice

Gelukkig hoef je niet alles zelf te regelen wanneer je van bank wisselt. In Nederland kun je namelijk gebruikmaken van de gratis Overstapservice om het overstappen makkelijker te maken. Zo worden hiermee periodieke af- en bijschrijvingen automatisch doorgezet naar je nieuwe rekeningnummer en krijgen mensen die iets naar je oude rekeningnummer overmaken een melding met daarin het nieuwe rekeningnummer.

Dit gebeurt 13 maanden lang, daarna stopt deze service. Je krijgt ongeveer een maand van tevoren een herinnering voor de stopzetting. Het is verstandig om dan nog een laatste keer te controleren of je alle relevante partijen op de hoogte hebt gebracht van je nieuwe rekeningnummer.

Banken vergelijken

Een betaalrekening afsluiten kost geld. Daarom is het fijn om zeker te zijn van je keuze voor een bank! Maak een vergelijking, zodat je alle banken met hun voorwaarden in een overzicht kunt bekijken en je de bank kan kiezen die volledig bij jouw wensen past.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 05-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt op ieder moment overstappen van bank. Er zijn geen wettelijke beperkingen die je tegenhouden om van bank te wisselen.

Het is helaas nog niet mogelijk om je rekeningnummer te behouden als je wisselt van bank. Elke bank heeft zijn eigen unieke nummeringssysteem voor de rekeningen. Wel kun je gebruikmaken van de Overstapservice, waardoor je geen betalingen mist terwijl je je nieuwe rekeningnummer doorgeeft aan relevante partijen.

De “beste” bank hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Sommige mensen geven de voorkeur aan lage kosten, anderen zoeken de beste rente en weer anderen vinden duurzaamheid belangrijk. Door banken te vergelijken op basis van wat voor jou belangrijk is, vind je de bank die het beste bij je past. Wil je weten wat de hoogste rente is op dit moment? Kijk dan op onze pagina Actuele rente.

Nee, het proces is eenvoudiger dan je denkt! Vooral met de hulp van de Overstapservice. Deze service zorgt ervoor dat alle betalingen, zoals automatische incasso’s en salarisstortingen, automatisch worden doorgestuurd naar je nieuwe rekening. Hierdoor hoef je zelf minder te regelen en is de overstap vrijwel probleemloos.

Ja, je kunt ook met je spaarrekening overstappen naar een andere bank. Je moet hiervoor je spaargeld overboeken naar de nieuwe spaarrekening bij de andere bank. Let hierbij op de rentetarieven en eventuele voorwaarden van de nieuwe spaarrekening om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!