Duurzaam sparen

Vind je het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere samenleving? Dat kun je zelfs doen terwijl je geld spaart! Wij leggen je uit wat groen sparen is en welke voordelen je hieruit kunt halen.

Groen sparen

Duurzaam sparen is een vorm van sparen waarbij je geld wordt gebruikt voor milieuvriendelijke en verantwoorde projecten. Dit wordt ook wel groen sparen genoemd. Denk bijvoorbeeld aan projecten voor hernieuwbare energie, duurzame landbouw en maatschappelijke projecten. Bij groen sparen krijg je vaak een lagere rente dan bij een “normale” spaarrekening, maar je draagt wel bij aan een betere wereld. Daarnaast profiteer je ook nog van belastingvoordelen, waar we je later meer over vertellen.

Duurzame deposito’s

Met een deposito zet je je geld voor een bepaalde periode vast tegen een rentevergoeding. Wil je duurzaam sparen? Dan kun je kiezen voor een duurzame deposito. Met een duurzame deposito wordt het geld alleen gebruikt voor duurzame projecten. Het geld van normale deposito’s kan geïnvesteerd worden in allerlei projecten, zonder speciale aandacht voor duurzaamheid.

Duurzame banken

Er zijn helaas veel banken in Nederland die nog steeds investeren in bedrijven die de wereld vervuilen. Gelukkig zijn er ook banken in Nederland die hier wél rekening mee houden. Banken die hun geld op een duurzame manier besteden, zetten dit geld in voor duurzame projecten. Dit zijn projecten die rekening houden met mens en milieu.

Welke bank heeft groen sparen?

De banken in Nederland die erom bekendstaan duurzaam te zijn, zijn Triodos bank en de Volksbank (SNS, Regiobank en ASN). Je kunt ook een groene spaarrekening afsluiten bij ING, ABN Amro en Rabobank. Deze banken lopen wel wat achter op hun duurzaamheidsbeleid vergeleken met Triodos en de Volksbank. Wil je weten hoe een bank scoort op onderwerpen als klimaatverandering en mensenrechten? Kijk dan op website van Eerlijke Bankwijzer.

Duurzame banken vergelijken

Het is belangrijk om je goed in te lezen over verschillende duurzame banken, omdat niet elke bank evenveel focus heeft op duurzaamheid. Dat een bank groen sparen aanbiedt, betekent namelijk niet gelijk dat deze bank wel echt duurzaam is. Hun algemene beleid en investeringen kunnen verschillen. Zo investeren sommige banken bijvoorbeeld wel in duurzame projecten, maar ook nog steeds in wapens.

Om er zeker van te zijn dat je geld wel écht bijdraagt aan een betere wereld, is het verstandig om banken met elkaar te vergelijken. Zo kom je er ook achter of de bank ethische normen hanteert.

Groen sparen en belasting

Naast dat groen sparen goed is voor het milieu, is het ook nog eens financieel aantrekkelijk. Om groen sparen aan te moedigen, biedt de overheid namelijk belastingvoordelen aan mensen die hun geld investeren in groene projecten. Zo krijgt het spaargeld in een erkend groen deposito een vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast krijg je een heffingskorting over het gespaarde bedrag. Deze heffingskorting mag je aftrekken van jouw inkomstenbelasting.

Voorwaarden belastingvoordeel

Om het fiscale voordeel te mogen ontvangen, moet de spaarrekening een groenverklaring nodig hebben en moeten de projecten voldoen aan de Regeling groenprojecten. Om erachter te komen of een spaarrekening, deposito of beleggingen voldoen aan deze voorwaarden, kun je de lijst met erkende banken met een groenfonds bekijken.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 08-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Duurzaam sparen is het beleggen van je spaargeld in fondsen, rekeningen of projecten die bijdragen aan een betere wereld, bijvoorbeeld door te investeren in groene energie, sociale projecten of andere duurzame initiatieven.

Ja, duurzaam sparen is meestal net zo veilig als traditioneel sparen, zolang je kiest voor een betrouwbare bank. Controleer de voorwaarden en reviews van de bank.

Controleer de bank op keurmerken en een groenverklaring. Daarnaast is het goed om te kijken naar waar banken precies het geld voor gebruiken. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Eerlijke Geldwijzer.

Duurzaam sparen kan bijdragen aan projecten zoals hernieuwbare energie (zonne- of windenergie), duurzame landbouw, waterbeheer, energie-efficiëntie, sociale huisvesting en onderwijs.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!