Gezamenlijke spaarrekening
- Vergelijk meer dan 30 banken
- Binnen 5 minuten een rekening openen
- Veilig met depositogarantiestelsel
Samen sparen
Je kunt een spaarrekening openen op naam van jezelf, maar ook op naam van nog een ander persoon. Zo’n gezamenlijke spaarrekening openen kan een handige manier zijn om samen voor een gemeenschappelijk doel te sparen. Bijvoorbeeld voor een mooie vakantie, een eigen huis of de bruiloft van jullie dromen.
Voordelen gezamenlijk sparen
Door samen te sparen bereik je sneller je spaardoel: je spaart tenslotte twee keer (of meer) zo snel. Je deelt daarnaast ook de verantwoordelijkheid, wat kan helpen om niet zomaar geld van de rekening af te halen. Vaak overleg je dit namelijk eerst met de ander(en).
Op dit moment kun je helaas nog geen gezamenlijke spaarrekeningen vergelijken op Overstappen.nl. Wel kun je in onze vergelijker een privé spaarrekening en deposito vergelijken.
Soorten gezamenlijke spaarrekeningen
De gezamenlijke spaarrekening kent twee varianten: de en/en rekening en de en/of rekening. Wij leggen je uit wat deze rekeningen inhouden.
En/of rekening
Met de en/of rekening kunnen alle rekeninghouders geld opnemen en storten wanneer ze willen. Hiervoor hoeven de anderen geen toestemming voor te geven. Elke rekeninghouder kan dus zelfstandig transacties uitvoeren. Er kan hierdoor wel onenigheid ontstaan als een van de rekeninghouders niet verantwoordelijk omgaat met de rekening. Open deze rekening daarom met mensen die je vertrouwt en maak duidelijke afspraken met elkaar.
En/en rekening
Bij de en/en rekening moeten de rekeninghouders toestemming geven voor alle transacties, zoals opnames en stortingen. Dit is dus minder flexibel en praktisch dan de en/of rekening, maar biedt wel extra controle en veiligheid. Het kan helpen om het overzicht te bewaren en eventuele misverstanden te voorkomen. Deze variant is bijvoorbeeld geschikt voor vrienden die samen voor een vakantie sparen.
Gezamenlijke spaarrekening vergelijken
Voordat je een gezamenlijke rekening opent, kun je het beste eerst verschillende aanbieders vergelijken. Banken bieden namelijk verschillende rentepercentages en voorwaarden, zoals servicekosten en minimaal saldo. Door te vergelijken kun je de rekening vinden met de hoogste rente, waarmee je je spaargeld sneller laat groeien, en met de beste voorwaarden.
Gezamenlijke rekening belasting
Het spaargeld dat op een gezamenlijke rekening staat, valt in box 3. Box 3 bevat al je vermogen, minus eventuele schulden. Hier betaal je boven een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing over. Ga je belastingaangifte doen? Dan hoef je alleen het deel van de spaarrekening op te geven dat van jou is.
Wanneer je een fiscaal partner hebt, kun je er ook voor kiezen om het totale saldo bij een van de partners op te geven. Je kunt dan namelijk de vrijstelling van beide partners gebruiken. In dit geval maakt het dus niet uit hoeveel geld iedere partner op de gezamenlijke spaarrekening heeft gezet.
Handige informatie over sparen
Het laatste nieuws
ECB verlaagt rente opnieuw: Wat betekent dit voor jouw spaargeld?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft recentelijk opnieuw de rente verlaagd. Het belangrijkste rentetarief is nu van 3,25% naar 3,00% gedaald. Deze verlaging, de vierde van dit jaar, is bedoeld om de Europese economie te stimuleren. Maar welke impact heeft dit op jouw financiële situatie als spaarder, huizenkoper of investeerder?
Nederlanders trouw aan bank: 68% is nog nooit overgestapt
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (68%) is nog nooit overgestapt van bank. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Daling ECB-rentes zet door: spaarrentes onder druk
Spaarrentes dalen vooral bij buitenlandse banken, terwijl Nederlandse banken nog geen aanpassingen doen.
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!