Gezamenlijke spaarrekening openen

 • Vergelijk meer dan 20 banken
 • Vind direct de hoogste rente
 • Veilig met depositogarantiestelsel

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3154 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 uur geleden
  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam

  Werkt altijd goed en zeer behulpzaam. Makkelijk te bereiken

  I Haas
  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Erg toegankelijk

  Fijne en overzichtelijke site, snel geregeld!

  Onbekend
  Star on Star on Star on Star on Star off
  10 uur geleden
  Duidelijke website

  Duidelijke website. Eenvoudig te doen.

  Peter Verhagen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3154 reviews

  Snel navigeren naar

  Waarom spaarrekeningen vergelijken bij Overstappen.nl?

  • Overzicht van spaarrekeningen

   Overzicht van spaarrekeningen

   Met onze overzichtelijke vergelijker ontdek je snel en eenvoudig welke banken spaarrekeningen aanbieden en zie je direct het rentepercentage.

  • Vind de hoogste rente

   Vind de hoogste rente

   Vergelijk de rentetarieven van verschillende banken en vind de hoogste rente.

  • Behaal het hoogste rendement

   Behaal het hoogste rendement

   Door spaarrentes te vergelijken kun je het hoogste rendement behalen voor je spaargeld.


  Samen sparen

  Je kunt een spaarrekening openen op naam van jezelf, maar ook op naam van nog een ander persoon. Zo’n gezamenlijke spaarrekening openen kan een handige manier zijn om samen voor een gemeenschappelijk doel te sparen. Bijvoorbeeld voor een mooie vakantie, een eigen huis of de bruiloft van jullie dromen.

  Voordelen gezamenlijk sparen

  Door samen te sparen bereik je sneller je spaardoel: je spaart tenslotte twee keer (of meer) zo snel. Je deelt daarnaast ook de verantwoordelijkheid, wat kan helpen om niet zomaar geld van de rekening af te halen. Vaak overleg je dit namelijk eerst met de ander(en).

  tip

  Goed om te weten

  Op dit moment kun je helaas nog geen gezamenlijke spaarrekeningen vergelijken op Overstappen.nl. Wel kun je in onze vergelijker een privé spaarrekening en deposito vergelijken.


  Soorten gezamenlijke spaarrekeningen

  De gezamenlijke spaarrekening kent twee varianten: de en/en rekening en de en/of rekening. Wij leggen je uit wat deze rekeningen inhouden.

  En/of rekening

  Met de en/of rekening kunnen alle rekeninghouders geld opnemen en storten wanneer ze willen. Hiervoor hoeven de anderen geen toestemming voor te geven. Elke rekeninghouder kan dus zelfstandig transacties uitvoeren. Er kan hierdoor wel onenigheid ontstaan als een van de rekeninghouders niet verantwoordelijk omgaat met de rekening. Open deze rekening daarom met mensen die je vertrouwt en maak duidelijke afspraken met elkaar.

  En/en rekening

  Bij de en/en rekening moeten de rekeninghouders toestemming geven voor alle transacties, zoals opnames en stortingen. Dit is dus minder flexibel en praktisch dan de en/of rekening, maar biedt wel extra controle en veiligheid. Het kan helpen om het overzicht te bewaren en eventuele misverstanden te voorkomen. Deze variant is bijvoorbeeld geschikt voor vrienden die samen voor een vakantie sparen.


  Gezamenlijke spaarrekening vergelijken

  Voordat je een gezamenlijke rekening opent, kun je het beste eerst verschillende aanbieders vergelijken. Banken bieden namelijk verschillende rentepercentages en voorwaarden, zoals servicekosten en minimaal saldo. Door te vergelijken kun je de rekening vinden met de hoogste rente, waarmee je je spaargeld sneller laat groeien, en met de beste voorwaarden.

  gezamenlijke spaarrekening

  Gezamenlijke rekening belasting

  Het spaargeld dat op een gezamenlijke rekening staat, valt in box 3. Box 3 bevat al je vermogen, minus eventuele schulden. Hier betaal je boven een bepaald bedrag vermogensrendementsheffing over. Ga je belastingaangifte doen? Dan hoef je alleen het deel van de spaarrekening op te geven dat van jou is.

  Wanneer je een fiscaal partner hebt, kun je er ook voor kiezen om het totale saldo bij een van de partners op te geven. Je kunt dan namelijk de vrijstelling van beide partners gebruiken. In dit geval maakt het dus niet uit hoeveel geld iedere partner op de gezamenlijke spaarrekening heeft gezet.


  Veelgestelde vragen

   Met wie kan ik een gezamenlijke spaarrekening openen?

   Met wie je maar wil! Of je nu een gezamenlijke spaarrekening wil openen met je partner, vrienden of je buurvrouw: het is helemaal aan jou. Houd wel rekening met bepaalde voorwaarden waar jullie aan moeten voldoen, bijvoorbeeld dat jullie allebei minimaal 18 jaar zijn en de benodigde gegevens aanleveren.

   Wat is een en/of rekening?

   Met een gezamenlijke en/of rekening kunnen alle rekeninghouders geld opnemen en storten, zonder dat de anderen hier toestemming voor moeten geven.

   Wie heeft toegang tot een gezamenlijke spaarrekening?

   Alle rekeninghouders hebben toegang tot de gezamenlijke spaarrekening en kunnen geld opnemen of storten.

   Is het mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening om te zetten naar een individuele spaarrekening?

   Ja, dit is mogelijk, maar het proces en de voorwaarden variëren per bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

   Wat zijn de nadelen van een gezamenlijke spaarrekening?

   Er kunnen meningsverschillen ontstaan over het beheer van de rekening of de besteding van het geld. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen de rekeninghouders.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten