40 procent Nederlanders wil zelf bijbetalen om vrije zorgkeuze te behouden

Amsterdam, 22 december 2022

Vrije zorgkeuze wordt schaars: steeds minder zorgverzekeraars bieden komend jaar nog een restitutiepolis aan, waarbij je zelf kunt kiezen waar je behandeld wordt. Toch blijft de vraag naar vrije zorgkeuzepolissen hoog: 40 procent van de Nederlanders is bereid om een hogere premie te betalen zodat zij zelf hun zorgverlener(s) kunnen kiezen, blijkt uit ons onderzoek*.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.809 respondenten, december 2022.

Aantal restitutiepolissen is meer dan gehalveerd

Het einde van het jaar is in zicht: tijd om je zorgverzekering onder de loep te nemen. Behalve de verhoging van de maandelijkse zorgpremies, zijn er dit jaar nog een aantal punten waar je als consument op moet letten.

Steeds meer zorgverzekeraars stoppen volgend jaar met het aanbieden van een restitutiepolis, waarbij de verzekerde volledige vrije zorgkeuze en niet-gecontracteerde zorgverleners 100% worden vergoed. Dit jaar waren er nog 15 restitutiepolissen, in 2023 blijven er nog maar 6 over.

Dit heeft grote gevolgen voor de consument zegt Paul, onze zorgexpert: “Je kan voor onverwachte kosten komen te staan als blijkt dat jouw zorgverlener geen contract heeft met zorgverzekeraars. Dit kan betekenen dat de zorgverlener waar je altijd naartoe gaat, niet meer volledig wordt vergoed en je een eigen bijdrage moet betalen. Deze bijdrage kan – afhankelijk van de zorgsoort – behoorlijk oplopen.”

Zorg

Combinatiepolis vervangt steeds vaker restitutiepolis

In plaats van de restitutiepolis, komen er steeds meer combinatiepolissen. Maar de helft (49%) van de Nederlanders weet het verschil tussen een restitutiepolis en combinatiepolis niet. Die laatste is een polis waarbij de zorg alleen bij bepaalde zorgverleners en instellingen vergoed wordt, waar de verzekeraar een contract mee heeft. Wil je zorg ontvangen bij een aanbieder waarbij er geen contract is, dan moet je in veel gevallen zelf bijbetalen. Bijvoorbeeld bij psychische hulpverlening (GGZ) of wijkverpleging en dit kan bij sommige verzekeraars oplopen tot wel 25 procent.

“Als je dit jaar een combinatiepolis afsluit, is het belangrijk om goed te kijken naar de zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, en wat de voorwaarden zijn voor niet-gecontracteerde zorg. Anders kom je mogelijk voor een onaangenaam prijskaartje te staan. Het kan zelfs zo zijn dat je tot 50 procent zelf moet bijbetalen als je voor een zorgverlener zonder contract kiest”, licht Paul toe.

Letten op de kleintjes

Inmiddels zijn de vaste lasten, door de inflatie, voor veel Nederlanders een stuk hoger. Mensen letten steeds meer op de kleintjes en ook op alle extra’s in het zorgpakket wordt bespaard. Zo kiest ruim 1 op 3 Nederlanders liever voor een goedkoper maandbedrag dan een hogere premie mét aanvullende zorg en/of tandverzekering.

“Een groot deel van de vaste lasten is de zorgpremie en het eigen risico dat mensen moeten betalen. Het is logisch dat veel Nederlanders nu kijken of aanvullende- of tandzorg nog nodig is, maar zij kunnen beter kijken of ze bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit zijn voor hetzelfde zorgpakket. Bij sommige verzekeraars krijg je bijvoorbeeld tot 20 procent korting op aanvullende dekkingen of tandzorg, wat de moeite waard kan zijn”, aldus Paul.

Voor meer informatie en een overzicht van de premies voor 2023 kun je terecht op onze zorgpremie pagina.

Euro

Tips voor het vergelijken van je zorgverzekering

Met de volgende tips vergelijk je gemakkelijk het aanbod van zorgverzekeringen in onze vergelijker.

Breng je zorgkosten in kaart

Breng je zorgkosten in kaart

Kijk eerst welke zorgkosten je het afgelopen jaar hebt gemaakt en welke aanvullende dekkingen je hebt gebruikt. Zo zie je precies wat je wel en niet nodig hebt gehad.

Bepaal je zorgbehoefte

Bepaal je zorgbehoefte

Breng op basis van deze informatie je zorgbehoefte voor volgend jaar in kaart. Misschien zit er zorg tussen die je niet of minder nodig hebt of waar je jezelf juist extra voor wil verzekeren. Of wil je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Vergelijk en bespaar

Vergelijk en bespaar

Zodra je weet welke zorg je wel of juist niet nodig hebt, en je weet of je wel of geen vrije zorgkeuze wil, is het heel makkelijk om een vergelijking te maken. Geef jouw zorgbehoefte aan in onze zorgvergelijker om te kijken of je bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent.
Vergelijk zorgverzekeringen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.