Eigen risico: kiezen voor hoog of laag? | Overstappen.nl

Eigen risico: hoog of laag?

Het eigen risico bestaat uit twee gedeeltes: een verplicht gedeelte (€ 385,- in 2024) en een vrijwillig gedeelte van € 500,- (totaal eigen risico: € 885,-). Hier lees je wat de voordelen en nadelen zijn van het verhogen van je eigen risico.

Neem niet te veel risico

Verhogen van eigen risico

Het verhogen van je eigen risico is niet zonder gevaar. Als jij toch meer medische hulp nodig blijkt te hebben dan verwacht kunnen de kosten oplopen. Toch loont het om te kijken of op de lange termijn het voor jou voordeliger is om een hoog eigen risico te kiezen.

 • Voordeel: je hebt lagere kosten. Je kunt bij veel zorgverzekeraars besparen op je zorgpremie. Je kunt tot wel € 25,- per maand besparen als je je eigen risico met € 500,- verhoogt.
 • Nadeel: je bent soms duurder uit als je onverhoopt een dure behandeling moet krijgen. Je betaalt dan een hoger eigen bedrag zelf. Lees meer over je eigen risico.
tip

Let op:

Als je ervoor kiest om je eigen risico te verhogen, is het niet mogelijk dit halverwege het jaar weer terug te draaien als blijkt dat je meer zorg nodig hebt dan verwacht. Daarnaast is het goed om te weten dat het eigen risico niet hetzelfde is als de eigen bijdrage.

Wel of niet mijn eigen risico verhogen?

Dit is een afweging die je zelf moet maken. Neem je zorgkosten van de afgelopen jaren onder de loep. Kom je nooit boven het eigen risico uit? Dan kan het voordelig zijn je eigen risico te verhogen tegen een lagere premie. Hoeveel korting je ontvangt, bepaalt iedere zorgverzekeraar voor zich. 


Wij hebben voor jou de voor en tegen argumenten op een rijtje gezet, zodat je zelf gemakkelijk kan kijken of het in jouw voordeel is om je vrijwillig eigen risico te verhogen.

Verhoog eigen risico wel als je

 • pluspunt
  Weinig zorg nodig hebt gehad de afgelopen jaren
 • pluspunt
  Niet boven je eigen risico uit bent gekomen de afgelopen jaren
 • pluspunt
  Genoeg spaargeld hebt om onverwachte kosten te dekken
 • pluspunt
  Geen chronische ziekte(s) hebt

Verhoog het eigen risico niet als je

 • minpunt
  Veel zorg nodig hebt gehad en in de toekomst nodig hebt
 • minpunt
  Elk jaar boven het eigen risico bent uitgekomen
 • minpunt
  Weinig spaargeld hebt om onverwachte kosten te dekken
 • minpunt
  Chronische aandoening(en) hebt

Het blijft elke jaar weer een afweging of je er verstandig aan doet om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Wees je bewust van je financiële en medische situatie, om er zo voor te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan. Een hoger eigen risico lijkt aantrekkelijk maar kan uiteindelijk zorgen voor hoge onverwachte kosten. Maak dus alleen gebruik van deze optie als je een buffer hebt om een verhoogd eigen risico (tot € 885,-) te kunnen financieren.