Vergoeding Bevalling verzekering

In Nederland worden gemiddeld 175.000 baby’s per jaar geboren. De basisverzekering dekt de kosten voor zorg die nodig is voor, tijdens en na de bevalling. Naast deze basisverzekering kun je je nog aanvullend verzekeren als je zeker wilt weten dat je alle hulp krijgt die je nodig hebt.

Goedkoopste basispakketten met minimaal eigen risico

Wil je in een ziekenhuis bevallen? Dan hoef je alleen je eigen bijdrage te betalen.

Alle verzekeringen vergelijken

Verwacht je het komende jaar tegen meer zorgkosten aan te lopen? Of denk je juist te kunnen besparen op je basisverzekering? In onze vergelijker zie je precies welke verzekering je nodig hebt om jouw zorgkosten het komende jaar te dekken. Uiteraard voor de allerlaagste prijs. Want gezinsuitbreiding is al duur genoeg ;-).

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat gebeurt er tijdens de bevalling?
Vergoedingen voor een poliklinische bevalling (medische noodzaak) per verzekeraar
Vergoedingen voor een poliklinische bevalling (zonder medische noodzaak) per verzekeraar
Vergoedingen voor een thuisbevalling per verzekeraar
Thuis bevallen
Ziekenhuisbevalling met medische indicatie
Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
Bevallen in een geboortecentrum
Verwijzing huisarts
Wat gebeurt er na de bevalling?
Kraamzorg
Lactatiekundige hulp
Pijn na de bevalling
Wanneer moet ik mijn kind verzekeren?
Bevalling kosten
Vergoeding bevalling verzekering

Vergoedingen voor een klinische bevalling (medische noodzaak) per verzekeraar

Wat gebeurt er tijdens de bevalling?

Als je tijdens de zwangerschap geen complicaties hebt gehad kun je kiezen of je thuis wilt bevallen, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder dat hier een medische indicatie voor is, wordt dit een poliklinische bevalling genoemd.

Thuis bevallen

Als je thuis gaat bevallen heb je een kraampakket nodig. Hierin zitten de belangrijkste spullen die nodig zijn tijdens de bevalling, zoals een matrasbeschermer, een papieren onderlegger, een navelklem, ontsmettingsmiddel, verband en steriele gaasjes. Dit kraampakket kun je zelf aanschaffen, maar bij sommige aanvullende verzekeringen krijg je dit gratis. Het is belangrijk om deze spullen op tijd in huis te hebben. Tijdens de bevalling zijn meestal de verloskundige en de kraamzorg aanwezig. De verloskundige hulp wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

ziekenhuisZiekenhuisbevalling met medische indicatie

Als de verloskundige of huisarts verwacht dat de er complicaties zullen zijn bij de bevalling, zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. In dit geval is er een medische indicatie voor het ziekenhuisbezoek en worden de kosten vergoed door de basisverzekering. De kosten voor het vervoer naar het ziekenhuis zoals een ambulance valt wel onder het verplicht eigen risico.

Poliklinische bevalling zonder medische indicatie

Het kan zijn dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen zonder dat dit voor medische redenen noodzakelijk is. Bijvoorbeeld omdat je graag direct medische hulp tot je beschikking wilt hebben als dit nodig blijkt te zijn. Het wordt een poliklinische bevalling genoemd als je verblijf in het ziekenhuis korter is dan 24 uur. In de meeste gevallen ga je bij een bevalling in het ziekenhuis zonder complicaties na een aantal uur weer naar huis. De verloskundige helpt je bij de bevalling in een verloskamer. De verloskundige hulp die je krijgt zal net als bij een thuisbevalling worden vergoed. Voor de verloskamer geldt wel een eigen bijdrage. Bij sommige verzekeringen wordt een deel van deze kosten vergoed. Daarnaast wordt bij sommige aanvullende verzekeringen de hele eigen bijdrage vergoed.

Bevallen in een geboortecentrum

Als je geen medische indicatie hebt voor een ziekenhuisbevalling, maar je bevalt liever niet thuis, dan kun je er tegenwoordig voor kiezen om naar een geboortecentrum of -hotel te gaan. Deze geboortecentra hebben vaak een huiselijke sfeer en er is veel medische hulp aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat je met een geruster gevoel kunt bevallen. Je kunt hier ook blijven tijdens je kraamtijd. Geboortecentra die gecontracteerd zijn door je zorgverzekering worden soms vergoed door de basisverzekering. Je betaalt in dit geval alleen de verplichte eigen bijdrage voor de kraamzorg.

Verwijzing huisarts

De meeste kosten rondom de zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Als je zwanger bent moet je wel eerst langs de huisarts om een verwijsbrief te krijgen voor je eerste afspraak bij een polikliniek. Deze verwijsbrief is nodig om de afspraken en hulp rondom je zwangerschap vergoed te krijgen. Zonder verwijsbrief moet je de kosten zelf betalen. In het geval van de bevalling wordt een verwijzing van de verloskundige ook geaccepteerd.

Wat gebeurt er na de bevalling?

Kradokteramzorg

Na de bevalling kun je gebruik maken van kraamzorg. Een kraamverzorgster kan je ondersteunen en adviseren in de eerste dagen na de bevalling. Aan de hand van onder andere je gezinssituatie wordt vastgesteld hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit aantal vastgestelde uren kraamzorg wordt vergoed door de basisverzekering. Je kunt er zelf voor kiezen om het aantal kraamzorg uren te verhogen. De kosten van deze extra uren zijn voor eigen rekening. Een uitgebreide uitleg over kraamzorg en de vergoeding is te vinden op de pagina vergoeding kraamzorg verzekering.

Lactatiekundigehulp

Na de bevalling kan het zijn dat je moeite hebt met borstvoeding geven. Je kunt dan gebruik maken van lactatiekundige hulp. Een lactatiekundige kan helpen bij het borstvoeding geven en kan advies en voorlichting geven wanneer je onvoldoende melkproductie hebt en over de groei van je baby. Sommige verzekeringen vergoeden lactatiekundige hulp in de aanvullende verzekering. Het verschilt per verzekeraar waar de vergoeding op gebaseerd is; een maximaal bedrag per bevalling, een maximaal bedrag per jaar, of een maximaal aantal uren hulp per bevalling. Daarnaast stellen veel zorgverzekeraars de eis dat een lactatiekundige is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) en sommige zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp alleen bij een verwijzing van een huisarts of verloskundige.

Pijn na de bevalling

De bevalling kan er voor zorgen dat je pijn krijgt in je botten, gewrichten of spieren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie kan helpen bij het oplossen van deze problemen. Fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekeringen en hier geldt geen eigen risico of eigen bijdrage voor. Meer informatie over fysiotherapie en vergoedingen is te vinden op de pagina vergoeding fysiotherapie verzekering.

Wanneer moet ik mijn kind verzekeren?

Binnen vier maanden na de geboorte moet je kind bij een zorgverzekeraar worden aangemeld. Na deze tijd worden de gemaakte zorgkosten voor eigen rekening en dit kan hoog oplopen. Een kind valt onder de verzekering van de ouders en is gratis verzekerd voor alle zorg waar de ouders ook recht op hebben. Het is daarom verstandig om het kind in te schrijven bij de ouder met de beste zorgdekking. Voor de zorg waar kinderen gebruik van maken geldt geen eigen risico.

Bevalling kosten

Voor, tijdens en na de bevalling maak je gebruik van veel soorten zorg. Verloskundigen hulp, kraamzorg, eventueel ziekenhuis bezoek en nazorg. Veel van deze kosten worden vergoed door de basisverzekering. Het kan zijn dat je graag in het ziekenhuis wilt bevallen en er zeker van wilt zijn dan je alle hulp krijgt zodat de bevalling en de nazorg zo goed mogelijk geregeld is. In dit geval is het handig om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Vergoeding bevalling verzekering

Ben je net zwanger en wil je weten hoe het zit met de zorg tijdens de bevalling? Dan is het verstandig om alvast te checken welke zorgverzekeringen het beste aansluiten bij de zorg die jij wilt. Met onze zorgvergelijker kun je de bevalling zorgverzekering vergoedingen met elkaar vergelijken en de zorgverzekering afsluiten die het best bij jou past.

Vergoedingen voor een poliklinische bevalling (medische noodzaak) per verzekeraar

Direct weten wat de vergoeding voor een poliklinische bevalling is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die poliklinische bevallingen vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die een poliklinische bevalling vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.