Vergoeding Flebologie verzekering 2022 | Overstappen.nl

Vergoeding Flebologie verzekering

Flebologie is de behandeling van veneuze ziekten. Dit zijn ziekten aan de aderen zoals spataderen en zogenaamde open benen. In Nederland komen spataderen bij ongeveer 25% van de bevolking voor en hebben ongeveer 75.000 mensen een open been. Flebologie wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende zorgverzekering flebologie afsluiten.

Inhoudsopgave

Wat is flebologie?
Wanneer ga je naar een fleboloog?
Behandeling
Verwijsbrief huisarts voor vergoeding flebologie
Vergoeding flebologie voor spataderen
Flebologie vergoeding overige aandoeningen
Flebologie als alternatieve geneeswijze
Aanvullende zorgverzekeringen flebologie vergelijken

Vergoedingen voor flebologie per verzekeraar

  •  
Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is flebologie?

Bij flebologie houdt men zich bezig met het diagnosticeren en behandelen van onder andere huidafwijkingen. Flebologie is dan ook onderdeel van het medisch specialisme dermatologie. Een dermatoloog behandelt mensen met huidziekten. Als gevolg van ziekten aan de aderen kunnen huidziekten ontstaan. Deze huidziekten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door vocht in de benen, een ontsteking in de aderen of door een open been.

Wanneer ga je naar een fleboloog?

Niet goed functionerende aderen kunnen verschillende aandoeningen tot gevolg hebben. Met de volgende aandoeningen kun je terecht bij een fleboloog:

Aderontstekingen Dit is een stolsel in een ader die oppervlakkig in de huid ligt. Rond deze ader ontstaat doorgaans een rode, pijnlijke zwelling.
Lipoedeem Dit is een vet- en vochtophoping waarbij de verdeling van vet over het lichaam ongelijkmatig is. Veel voorkomende klachten zijn vermoeide benen, pijn en het ontstaan van vocht gedurende de dag.
Lymfoedeem Hierbij is er sprake van een ophoping van eiwitten en vocht in het weefsel. Dit heeft een stoornis van de afvoer van lymfevocht tot gevolg. Klachten zijn zwelling, vermoeidheid, pijn, huidafwijkingen en beperkingen met bewegen.
Open been Dit is een chronische wond aan je been die niet vanzelf geneest. Een dergelijke wond ontstaat als de toevoer van bloed naar een bepaalde plek op de huid wordt verhinderd en de huid onvoldoende bloed krijgt.
Spataderen Dit zijn verwijde aderen. Als aderen (bijna) niet meer sluiten, zakt het bloed weer terug in het been waardoor een zichtbaar blauwe, verdikte en kronkelig ader ontstaat. Veel voorkomende klachten zijn vermoeide benen en het ontstaan van dikke enkels gedurende de dag.
Trombose Dit is een stolsel in een diep gelegen ader. Doorgaans is dit een beenader. Als gevolg van het stolsel kan bloed niet gemakkelijk meer uit het been terugstromen naar het hart. Een behandeling is dan ook in alle gevallen noodzakelijk. Pijnklachten en zwelling in het been zijn veelgehoorde klachten.

Behandeling

Voor het behandelen van flebologische aandoeningen kun je terecht in een ziekenhuis of in een speciaal flebologisch centrum. Per aandoening bestaat er een aparte behandelmethode. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden per aandoening:

Aandoening Behandelmethode
Aderontsteking De fleboloog zal een stevig verband aanleggen waardoor de pijn snel zal afnemen en het stolsel op dezelfde plaats wordt gehouden. Daarnaast is beweging zeer belangrijk.
Lipoedeem Lipoedeem is niet te behandelen, omdat de oorzaak hiervan nog niet bekend is. Om klachten en verergering te voorkomen wordt vaak een drukverband of elastische kous aangelegd.
Lymfoedeem Ook hier is de oorzaak onbekend en ontbreekt een behandelmethode. Het uitoefenen van druk stimuleert de afvoer van het lymfevocht en vermindert het ontstaan van vocht. Dit wordt gedaan door inzwachtelen en het dragen van een elastische kous.
Open been Compressiebehandeling is de belangrijkste methode. Door het been in te zwachtelen vermindert de druk en de zwelling en verbetert het de doorbloeding van je huid. Als de wond dicht is, draag je een elastische kous. Beweging is van groot belang.
Spataderen Afhankelijk van de diagnose van de fleboloog zijn er verschillende behandelmethoden. Lees op de pagina over spataderen welke mogelijkheden er zijn.
Trombose Hiervoor geldt altijd een behandeling met bloedverdunners en compressietherapie. Bloedverdunners dragen bij aan het voorkomen van verdere stolling en het losschieten van het stolsel. Tot de zwelling is afgenomen, zal de fleboloog het been inzwachtelen.

Verwijsbrief huisarts voor vergoeding flebologie

Voor de eerste flebologie behandeling ontvang je een volledige vergoeding van je zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijsbrief van je huisarts noodzakelijk. De zorgverzekeraar zal deze vergoeding wel verrekenen met je (openstaande) eigen risico.

Vergoeding flebologie voor spataderen

Als je door een fleboloog behandeld wordt voor spataderen en je een medische indicatie hebt gekregen, ontvang je een vergoeding voor flebologie vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Of je een medische indicatie van de behandelend arts ontvangt, is afhankelijk van de mate van ernstigheid. Voor spataderen bestaat een indeling in zes verschillende C klassen, van 0 tot en met 6. Hoe hoger de klasse waarin jouw aandoening valt, hoe erger de aandoening is. Lees hier meer over de indeling van spataderen. Indien de fleboloog vaststelt dat je in klasse 3 tot en met 6 valt, wordt de behandeling vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Hiervoor betaal je wel een eigen risico. Om een maximale spataderen vergoeding te ontvangen, is het belangrijk dat jouw flebologisch behandelaar een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Vraag dit daarom altijd eerst na bij je zorgverzekeraar.

Flebologie vergoeding overige aandoeningen

Voor aandoeningen die niet vanuit de basiszorgverzekering worden vergoed, kun je een aanvullende flebologie zorgverzekering afsluiten. Zo kun je alsnog een flebologie vergoeding ontvangen voor een deel van het betaalde bedrag voor de behandelingen. Hoe hoog de vergoeding voor flebologie is, kun je nagaan in de polisvoorwaarden van jouw aanvullende zorgverzekering.

Flebologie als alternatieve geneeswijze

Sommige behandelingen worden door alternatieve genezers uitgevoerd. In dat geval kun je een vergoeding voor flebologie ontvangen als je aanvullend bent verzekerd voor alternatieve geneeswijzen. Lees hier meer over vergoeding alternatieve geneeswijzen.

Aanvullende zorgverzekeringen flebologie vergelijken

Ben je op zoek naar een verzekering waarbij je een flebologie vergoeding ontvangt? In de meeste gevallen wordt flebologie vergoedt als je een uitgebreid zorgpakket afsluit. Ga dit na bij jou zorgverzekeraar. Vergelijk via onze zorgvergelijker de zorgverzekeraars die een vergoeding voor flebologie in hun zorgverzekering aanbieden. Je kunt vergelijken op de hoogte van de vergoeding, maar ook op de hoogte van de maandelijkse premie.

Vergoedingen voor flebologie per verzekeraar

Vergelijk zorgverzekeringen
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.