Zorgverzekering voor buitenlander in Nederland | Overstappen.nl

Zorgverzekering voor buitenlander in Nederland

Is een buitenlander in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten? Iedereen ouder dan 18 jaar die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Er zijn soms wat onduidelijkheden over de zorgverzekering voor een buitenlander in Nederland. Hieronder worden enkele situaties uitgelegd.

Zorgverzekering voor buitenlander in Nederland

Buitenlander zonder verblijfsvergunning

Buitenlanders in Nederland die geen verblijfsvergunning hebben kunnen geen zorgverzekering afsluiten. De behandelend arts beoordeelt of er medisch noodzakelijke hulp nodig is. Is dit het geval, dan moeten personen zonder verblijfsvergunning zelf de kosten betalen. Is dit niet mogelijk? De zorgverlener kan dan onder bepaalde voorwaarden een bijdrage aan het Zorginstituut Nederland vragen. De zorgverlener komt dan niet met lege handen te zitten. Voor asielzoekers in een centrale opvang geldt overigens een aparte regeling.

Buitenlander met verblijfsvergunning

Heb je een permanente verblijfsvergunning? Dan moet je binnen 4 maanden na de ingangsdatum van de verblijfsvergunning een Nederlandse zorgverzekering aanvragen. Vul als ingangsdatum van de zorgverzekering de datum in dat je verblijfsvergunning inging. Vanaf die datum ben je de zorgverzekeraar premie verschuldigd.

In het buitenland wonen en in Nederland werken

Iemand die in het buitenland woont maar in Nederland werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het mogelijk om ook de gezinsleden mee te verzekeren op de Nederlandse zorgverzekering.

Buitenlandse student zorgverzekering

Een buitenlandse student die alleen in Nederland studeert is niet verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Heeft de student een betaalde stage of (bij)baan dan is de buitenlandse student wel verplicht zich aan te melden bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

buitenlandse student zorgverzekering

Zorginstituut Nederland

Op de website van het Zorginstituut Nederland is meer uitgebreide informatie te vinden over de zorgverzekering voor buitenlandse werknemers/studenten in Nederland. Een buitenlandse student uit een EU / EER-land moet zich bijvoorbeeld aanmelden bij het Zorginstituut Nederland om in Nederland zorg te mogen ontvangen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten? Onze vergelijker toont op basis van je persoonlijke situatie en wensen de goedkoopste zorgverzekeringen. Zo spaar je jezelf veel moeite en tijd uit en bespaar je op je zorgkosten.