Geld lenen kost geld

Stappenplan lenen

Een lening kan een goede optie zijn maar heeft ingrijpende gevolgen, bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. Met behulp van dit stappenplan breng je alle mogelijkheden in kaart zodat je de juiste beslissing kunt nemen.

 

Wil je een grote uitgave doen maar heb je geld niet? Dan kan lenen een goede keuze zijn. Om deze beslissing te nemen helpen we je graag. Daarom hebben we  dit stappenplan voor je toegevoegd zodat je alles afwegend een goede beslissing kunt nemen. We nemen steeds het voorbeeld van een auto omdat daar in Nederland het meest voor geleend wordt.

Stap 1: Lenen of sparen?

Allereerst: Lenen kost geld. Om je een idee te geven: voor een lening van € 15.000 met een looptijd 5 jaar tegen een rentepercentage van 8% is je maandtermijn € 304. Over de looptijd betaal je dan ruim € 18.000. Bedenk dus als eerste of je het geld echt nu nodig hebt of dat je ook kunt sparen. Als je het bedrag voor rente en aflossing inlegt op een spaarrekening met 3% rendement, spaar je die € 15.000 in 4 jaar bij elkaar.

Stap 2: Van wie ga je lenen?

Ten tweede: van wie ga je lenen? Heb je je auto echt nu nodig, kijk dan of je het bedrag ook van familie of vrienden kan lenen. Die rekenen meestal een wat lagere rente. Dat scheelt behoorlijk. Leen je voor een verbouwing? En heb je een eigen huis? Kijk dan of je het geld kunt lenen via je hypotheek. Ook dat scheelt behoorlijk. Je moet dan wel langs de notaris.

Stap 3: Hoe kom je aan de ruimte in je maandlasten?

Ten derde: heb je voldoende ruimte in je maandlasten om te lenen? Is geld lenen je beste optie? Bekijk dan of je de ruimte in je maandlasten hebt voor een lening. Is dit niet het geval? Kijk dan eens goed naar je vaste lasten. Waar blijft je geld? Kan je dat sportschool abonnement opzeggen? Of kun je besparen op je verzekeringen of je energiekosten? Als je je auto voor je werk gaat gebruiken, krijg je een vergoeding van je werkgever. Maak een inschatting van de opbrengsten. Wat meer gaan werken is ook een snelle optie om aan de ruimte voor een lening te komen.

Stap 4: Vergelijk leningen voor de beste optie

Ten vierde: Niet alle leningen hebben dezelfde rente. Vergelijk leningen op rente, bijkomende kosten en voorwaarden. Want de rente kan voordelig zijn, als je verplicht een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten voor de lening van je keuze, vallen de kosten hoger uit dan je denkt.

Stap 5: Afsluiten

Ten vijfde: Bij het afsluiten van een lening komt een administratief proces kijken Voor het afsluiten van een lening zul je de nodige gegevens en documenten aanleveren. Zorg dat je je inkomensgegevens en jaaropgaven bij de hand hebt, dat scheelt.

Stap 6: Uitgeven!

Ten slotte: de leukste stap! Je gaat je auto kopen. Maar ook hier een tip: Je zal niet de eerste zijn die gaat shoppen voor een familieauto en met een oldtimer cabrio terugkomt. Begin dus met het maken van een lijstje musthaves; eigenschappen die je aankoop moet bezitten en een lijstje nice to haves: eigenschappen die je aankoop geweldig maken.

Als je besluit om je lening af te sluiten, neemt de Kredietmakelaar het acceptatieproces van ons over. Zij helpen je tijdens het acceptatie en beheerproces.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
2 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Vergelijk leningen
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!