Kan je een motor verzekeren zonder rijbewijs?

Stel, je bent nog druk bezig met je motorrijlessen maar komt ineens op Marktplaats de perfecte motor tegen. Het is nog wat vroeg, maar je besluit hem toch alvast te kopen. Zo kun je na het behalen van je rijbewijs namelijk direct de weg op. Maar hoe zit het eigenlijk met de verzekering? Kun je alvast een verzekering afsluiten voordat je je rijbewijs binnen hebt? Op deze pagina geven we antwoord op deze vraag. Lees snel verder als je benieuwd bent naar de mogelijkheden.

Kan ik een motor verzekeren zonder rijbewijs?

Goed nieuws: je kunt een motor verzekeren zonder rijbewijs. Veel nieuwe motorrijders kiezen er zelfs bewust voor om zich tijdens het lessen al optimaal voor te bereiden. Ze kopen een motor, zetten deze op hun naam én regelen de juiste motorverzekering.

Natuurlijk kun je je nieuwe motor zonder rijbewijs niet zelf naar huis rijden. Regel daarom transport of laat hem thuis afleveren om problemen te voorkomen.

Los van diverse aanvullende verzekering heb je de keuze uit drie verschillende dekkingen:

  • WA-motorverzekering: Dekking voor schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.
  • WA beperkt casco motorverzekering: Dekking voor schade aan anderen of andermans eigendommen (WA-dekking), aangevuld met bepaalde schade aan je eigen motor. Schade door eigen schuld is bij dit type verzekering uitgesloten.
  • All risk motorverzekering: Dekking van schade aan anderen of andermans eigendommen (WA-dekking), aangevuld met vrijwel alle schade aan je eigen motor. Zelfs wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Tip! Verdiep je tijdens het lessen door alvast in de verschillende opties en maak een vergelijking van een motorverzekering. Zo kun je een onderbouwde keuze maken en ga je straks met een gerust gevoel de weg op.

Voorwaarden om je motor te verzekeren zonder rijbewijs

Klaar om een verzekering af te sluiten? Om je motor zonder rijbewijs te kunnen verzekeren, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Minimumleeftijd: Rijbewijs of niet, je moet in Nederland minstens 18 jaar oud zijn om een motorverzekering af te kunnen sluiten.
  • Niet de weg op: Je mag pas de weg op als je je rijbewijs hebt gehaald.
  • Dekking rijlessen: Bij sommige verzekeraars wordt schade tijdens rijlessen gedekt. Controleer of dit bij jouw verzekeraar ook het geval is.

Goed om te weten! Verzekering afgesloten? Dan mag je de motor uitlenen aan je vader, moeder, vriend of vriendin met een geldig rijbewijs. Zelf kun je in dat geval achterop als opzittende. Let wel op: sommige verzekeraars stellen als voorwaarde dat de bestuurder bij je in huis woont. Controleer altijd de polisvoorwaarden voordat je je motor uitleent om zeker te weten dat je geen problemen krijgt bij een eventuele schadeclaim.

Mag ik mijn motor gebruiken zonder rijbewijs?

Zoals we hierboven al kort aangegeven hebben is rijden zonder geldig rijbewijs in Nederland niet toegestaan. Je kunt je motor daarom pas gebruiken wanneer je je rijbewijs op zak hebt. Ga je toch de weg op? Dan is je verzekering niet geldig. Alle schade is voor je eigen rekening en je loopt bovendien kans op een boete van minimaal €360,-.

“Rijden zonder rijbewijs? Niet doen! Je riskeert niet alleen een flinke boete, maar brengt ook zowel jezelf als andere weggebruikers in gevaar. Veroorzaak je schade? Dan dekt je verzekering niets en zijn alle kosten voor jou. En die kunnen makkelijk in de duizenden euro’s lopen.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Motorverzekering vergelijken

Klaar om je motor te verzekeren? Wij helpen je bij het kiezen van de juiste verzekering. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en betaal je niet te veel!

Begin direct met het vergelijken van motorverzekeringen!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt een motor bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) op jouw naam inschrijven zonder dat je een geldig motorrijbewijs hebt. Het bezit van een motor staat namelijk los van het bezit van een rijbewijs. Wel kun je pas de weg op met je motor zodra je een rijbewijs gehaald hebt en je motor minimaal WA-verzekerd is.

Nee, om de motor te kunnen verzekeren moet deze op jouw naam staan. Door deze eis te stellen voorkomen verzekeraars verzekeringsfraude en scheppen ze duidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor het voertuig.

De goedkoopste motorverzekering is de WA-motorverzekering. Iedere motorrijder is in Nederland verplicht om minimaal deze verzekering af te sluiten, anders mag je helaas niet de openbare weg op.

De WA-motorverzekering dekt echter alleen schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt. Wil je dat ook schade aan je eigen motor gedekt wordt? Kies dan voor een WA beperkt casco- of all risk motorverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!