02-04-2024

75 procent van de automobilisten gebruikt telefoon achter het stuur

Het gebruik van smartphones achter het stuur neemt toe, met verstrekkende gevolgen voor de verkeersveiligheid.

3 minuten 04-04-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Toch even dat dringende telefoontje opnemen, dat belangrijke appje sturen of een foto maken: maar liefst driekwart van de Nederlandse weggebruikers maakt zich weleens schuldig aan het gebruik van hun telefoon achter het stuur. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in opdracht van verzekeraar Interpolis. In ruim zes jaar tijd is het telefoongebruik met bijna tien procent gestegen. Vooral jonge automobilisten tussen de 18 en 24 jaar zijn vaak met hun telefoon bezig achter het stuur. Dit is des te zorgwekkender gezien deze groep van nature al een hoger ongevalrisico draagt.

Telefoongebruik in het verkeer: van vergaderen tot gamen

Ongeveer 20 procent van de automobilisten benut hun telefoon voor vergaderingen terwijl ze rijden, terwijl ongeveer 12,5 procent van de fietsers zich bezighoudt met gamen tijdens het fietsen. Het gamen beperkt zich echter niet tot fietsers; ook 11 procent van de automobilisten geeft toe achter het stuur games te spelen. Een derde van de automobilisten gebruikt hun smartphone om foto’s te maken tijdens het rijden, een activiteit waaraan eveneens een derde van de fietsers zich waagt.

telefoon achter stuur

Hogere verkeersboetes hebben geen effect

Ondanks diverse campagnes en een recente verhoging van de boetes voor bellen in het verkeer naar €420 voor automobilisten en €160 voor fietsers, blijft het smartphonegebruik achter het stuur toenemen. Vorig jaar werden bijna 200.000 verkeersdeelnemers bekeurd, een stijging van 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Telefoongebruik en je autoverzekering

De meeste automobilisten weten dat het gevaarlijk is om je telefoon tijdens het rijden te gebruiken. Toch weerhoudt dit mensen er niet van om alsnog met hun telefoon bezig te zijn. Je bent hiervoor niet verzekerd, omdat het in de hand houden van een elektronisch apparaat tijdens het rijden valt onder roekeloos rijgedrag.

Schade bij een ander

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering voor je auto af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Mocht je als automobilist een ongeluk veroorzaken doordat je op je telefoon zat en even niet aan het opletten was, dan heeft dit naast de schade die hierdoor ontstaat ook invloed op je autoverzekering. Normaal gesproken ben je verzekerd voor alle schade die je met je auto bij een ander veroorzaakt. Echter, indien vastgesteld wordt dat je afgeleid was door je telefoon ten tijde van het ongeval, kan dit serieuze consequenties hebben voor je dekking. In de praktijk is het voor verzekeraars alleen heel moeilijk om te achterhalen of bij een ongeluk sprake was van afleiding door de telefoon. De verzekerde zal dit zelf niet snel toegeven.

“Veel bestuurders realiseren zich niet dat het gebruik van een telefoon tijdens het rijden niet alleen gevaarlijk is, maar ook financiële consequenties kan hebben door het verlies van verzekeringsdekking.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Schade aan je eigen auto

Voor schade aan je eigen auto geldt dat je met een all risk verzekering normaal gesproken ook gedekt bent voor schade die je zelf veroorzaakt. Maar, als de verzekeraar kan aantonen dat je op het moment van het ongeval afgeleid was door je telefoon, door bijvoorbeeld te bellen of appen, dan zal de schade niet vergoed worden. Mocht de verzekeraar de schade al vergoed hebben voordat dit aan het licht komt, dan kan het zijn dat je deze vergoeding moet terugbetalen.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 04-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.