Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energienieuws

« Naar Nieuws

Van bloedkolen naar Nederlandse energie

27-01-2017

In Nederland worden veel steenkolen verbrand om stroom op te wekken, maar weet je ook waar deze steenkolen vandaan komen? De kans is groot dat je niet weet dat een deel van onze Nederlandse stroom wordt opgewekt met steenkolen uit een Colombiaanse steenkoolregio die bekend staat om het schenden van de mensenrechten: zogeheten bloedkolen.

Wat zijn bloedkolen?

Colombia heeft meerdere steenkolenmijnen. Een van de gebieden waar veel steenkool te vinden is, is de regio Cesar. In deze regio zijn tussen 1996 en 2006 duizenden mensen vermoord en verdreven van hun land. Paramilitairen waren verantwoordelijk voor deze daden, maar getuigen hebben voor de rechter gezegd dat de paramilitairen financieel werden ondersteund door de steenkoolbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore. Zij breidden hun mijnen uit op het gebied van de gevluchte bewoners en profiteerden economisch van het grove geweld. Volgens Pax kleeft er dus bloed aan de kolen die in dit gebied gewonnen worden. Bovendien zijn de slachtoffers nooit gecompenseerd voor hun verlies.
 

Nederlandse betrokkenheid

Nederlandse energieleveranciers Nuon, E.ON, Engie en Essent kopen een groot deel van de kolen die in de regio Cesar worden gewonnen in. PAX roept de betrokken Nederlandse energieleveranciers op om de inkoop van steenkolen uit dit gebied te stoppen, totdat de mijnbouwbedrijven en de Colombiaanse regering de slachtoffers erkennen en compenseren. De Nederlandse energieleveranciers blijven deze steenkolen echter importeren. Zij verklaren dat zij alleen invloed kunnen uitoefenen door economisch betrokken te blijven, maar helaas hebben zij nog geen concrete maatregelen afgedwongen die de slachtoffers helpen.

Wil je geen energie uit bloedkolen?

De leveranciers Nuon, E.ON, Engie en Essent hebben erkend dat zij deze bloedkolen inkopen. Een aantal andere energieleveranciers heeft tegenover PAX verklaard dat zij geen gebruik maken van deze bloedkolen, dat zijn:

  • DE Unie
  • Eneco
  • Greenchoice
  • Huismerk Energie
  • Oxxio
  • Pure Energie
  • Vandebron
  • WoonEnergie
  • Qurrent

Wil je er zeker van zijn dat je geen energie uit bloedkolen in huis haalt? Kies dan voor een van bovenstaande energieleveranciers. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om over te stappen op groene energie, dan wordt jouw energie uit duurzame bronnen opgewekt. Hier komen helemaal geen steenkolen aan te pas. Je vindt deze leveranciers in de vergelijker onder de filter ‘duurzaam’. Deze leveranciers zijn in 2016 door WISE aangewezen als duurzaamste energieleveranciers van Nederland.