Stijging in populariteit van vaste energiecontracten | Overstappen.nl
12-02-2024

Stijging in populariteit van vaste energiecontracten

Uit recente data van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat er een flinke toename is in het aantal huishoudens dat kiest voor een vast energiecontract.

2 minuten 12-02-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

In december 2023 en januari 2024 steeg het aantal huishoudens met een vast energiecontract met ongeveer 300.000 per maand, tot een totaal van 3,7 miljoen. In de maanden daarvoor was de stijging ongeveer 200.000 per maand. Deze groei komt vooral door het feit dat veel energieleveranciers weer vaste contracten aanbieden. In totaal bieden nu 27 leveranciers één of meer vaste contracten aan, dit heeft vooral te maken met de nieuwe regels voor opzegvergoedingen. Daarnaast zijn de energieprijzen de afgelopen tijd flink gedaald, waardoor overstappen naar een nieuw, vast energiecontract bij veel huishoudens een besparing oplevert.

Vaste contracten voordeliger

De stijging in populariteit is goed te verklaren door het verschil in tarieven. Contracten met vaste prijzen zijn sinds enkele maanden weer goedkoper dan variabele contracten. Variabele contracten zijn deze maand bijna 1,5% goedkoper geworden, terwijl dit bij vaste contracten tussen de 5,5% en 10% was, afhankelijk van de looptijd. Zo is de gemiddelde prijs in februari bij vaste contracten voor gas €1,25 per m3 en voor elektriciteit €0,29 per kWh. Bij variabele contracten is dat volgens de data van de ACM €1,43 per m3 en € 0,34 per kWh.

Aantal energiecontracten per type

Aantal dynamische contracten blijft stabiel

Naast de vaste en variabele contracten, kunnen huishoudens ook kiezen voor een dynamisch contract. Dit type contract stelt huishoudens in staat direct te profiteren van marktprijsdalingen, maar brengt ook het risico met zich mee dat de prijzen op korte termijn weer stijgen. Het aantal huishoudens met dynamische contracten is de afgelopen paar maanden redelijk stabiel gebleven, met een maandelijkse stijging tussen 3.000 en 6.000.

Waarschuwing hoge prijzen vaste contracten

De prijsverschillen tussen leveranciers zijn nog steeds groot. Bij één leverancier liggen de prijzen volgens de ACM zelfs zo’n 30% boven het gemiddelde. Dit is het geval bij de Hollandse Energie Maatschappij (HEM), waarbij contracten worden aangeboden via telefonische werving. Door gebruik te maken van een energievergelijker zie je direct welke leverancier het beste aanbod voor jouw situatie heeft.

Ander aanbod voor huishoudens met zonnepanelen

De ACM meldt nog een andere ontwikkeling, namelijk het groeiende onderscheid dat energieleveranciers maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. Wij schrijven hier al eerder over. Sommige leveranciers hanteren verschillende tarieven voor de levering van elektriciteit voor klanten met zonnepanelen, terwijl anderen een extra opslag in rekening brengen. Dit wordt ook wel vaste terugleveringskosten genoemd. Daarnaast bieden bepaalde leveranciers alleen contracten voor langere periodes aan voor huishoudens zonder zonnepanelen, terwijl anderen flexibeler zijn in hun aanbod.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 12-02-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven