Winst Vattenfall valt terug door dalende energieprijzen | Overstappen.nl
30-10-2023

Winst Vattenfall valt terug door dalende energieprijzen

De winst van energieleverancier Vattenfall is een stuk lager door de dalende energieprijzen. Hoe kan dit en is Vattenfall nog wel een betrouwbare leverancier? Je leest het hier!

3 minuten 30-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

In een jaar dat werd gekenmerkt door volatiliteit op energiemarkten, heeft het Zweedse energiebedrijf Vattenfall een daling in winst gerapporteerd. Dit nieuws komt als gevolg van lagere elektriciteitsprijzen en enkele andere factoren die een impact hebben gehad op de bedrijfsresultaten.

Dalende elektriciteitsprijzen

Tot en met september van dit jaar heeft Vattenfall een winst van 398 miljoen euro geboekt, wat een neerwaartse trend van 72 procent vertegenwoordigt in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het is echter belangrijk op te merken dat ondanks deze winstdaling, de totale omzet van het bedrijf met 35 procent is gestegen, wat neerkomt op een bedrag van 18 miljard euro.

Ook lagere prijzen voor gas en steenkool dragen bij

De voornaamste factor die wordt toegeschreven aan de daling van de inkomsten is de sterke daling van elektriciteitsprijzen in de markten waarop Vattenfall actief is. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn deze prijzen met ongeveer 60 procent gedaald. De lagere prijzen voor gas en steenkool hebben ook bijgedragen aan de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.

Tom Schlagwein, Energie Expert bij Overstappen.nl, verklaart: “De daling van elektriciteitsprijzen heeft een domino-effect gehad op de winst van Vattenfall. De hoge afhankelijkheid van elektriciteitscontracten heeft het bedrijf blootgesteld aan deze prijsdalingen. Daarnaast hebben lagere gas- en steenkoolprijzen bijgedragen aan de huidige situatie.”

Productie

Naast de prijsdalingen op de elektriciteitsmarkt heeft Vattenfall ook gemeld dat het ongeveer 10 procent minder elektriciteit heeft geproduceerd in de eerste negen maanden van dit jaar, in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Deze factoren hebben ook bijgedragen aan de daling van de winst.

Vertrouwen in de toekomst

Het bedrijf benadrukt echter dat het ondanks deze uitdagingen nog steeds kan vertrouwen op een sterke financiële positie en een goede winstgevendheid. Dit biedt hen de mogelijkheid om voorop te blijven lopen in de energietransitie, wat van cruciaal belang is in een tijd waarin duurzaamheid en groene energie centraal staan.

In een tijd van geopolitieke onzekerheid en veranderende marktomstandigheden blijft de energiesector een dynamische en complexe omgeving. De daling van de elektriciteitsprijzen heeft geleid tot een uitdaging voor Vattenfall, maar het bedrijf blijft vastberaden om zich aan te passen en te gedijen te midden van deze veranderende energielandschappen.

Nog steeds een van de grootste

Tom Schlagwein benadrukt: “Vattenfall is nog steeds een van de grootste Nederlandse spelers in de energiemarkt. Het gaat nog steeds heel goed met het bedrijf en op basis van hun resultaat is er geen reden tot zorgen. Ons standpunt is daarom als prijsvergelijker dat iedere consument met een gerust hart kan overstappen naar Vattenfall. Wij hebben al jaren goed contact met Vattenfall (voorheen Nuon) en het is wat ons betreft een leverancier die zijn zaken altijd goed op orde heeft. Dat is ook de reden dat wij nog steeds actief samenwerken en hun contracten actief aanbieden in onze vergelijker”.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 30-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven