Negatieve rente

Negatieve rente

Hoewel je als spaarder gewend bent rente te ontvangen over jouw spaargeld, brachten sommige banken tot 2022 nog negatieve spaarrente in rekening: een vergoeding die je als spaarder aan de bank betaalt. De grote banken als ABN AMRO, ING, de Rabobank en de Volksbank (ASN, RegioBank, SNS) rekenden tot 2022 negatieve spaarrente, maar momenteel doet geen enkele bank in Nederland dit nog.

Wat is negatieve rente?

Als je spaargeld of een banktegoed hebt boven een bepaalde grens, kunnen banken negatieve rente rekenen. In plaats van rente te ontvangen, betaal jij de bank een percentage van jouw tegoed. Het gaat hier dus niet alleen om het tegoed van jouw spaarrekening – het kan ook om jouw totale banktegoed gaan, inclusief een of meerdere betaalrekeningen.

Rente over spaargeld

Tot 2022 betaalde je rente over al jouw spaargeld of banktegoed (meestal) boven de 100.000 euro, ook als dit verdeeld was over meerdere rekeningen bij dezelfde bank. Over het bedrag na deze grens betaalde je dus rente, en niet over het bedrag onder de grens. Bij een banktegoed van 150.000 euro betaalde je bijvoorbeeld rente over 50.000 euro. De ondergrens van het banktegoed en het rentepercentage kon de bank zelf bepalen en kon dus ook per bank verschillen.

Waarom rekenen banken negatieve rente?

Over al het spaargeld dat de banken van hun klanten ontvangen, betalen zij een bepaald percentage aan de Europese Centrale Bank (ECB). Deze kosten kunnen banken doorberekenen aan hun klanten – hier ontstaat de hoogte van (negatieve) rente. Hoe hoog dit bedrag daadwerkelijk is, hangt af van de economische situatie. Via dit beleid kan de ECB alle touwtjes in handen houden en sparen aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk maken, wat gevolgen heeft voor de economie.

Waarom is de negatieve rente afgeschaft?

In 2022 bereikte de Nederlandse inflatie (het stijgen van de prijzen voor producten en goederen) een hoogtepunt. Om deze economische groei af te remmen en de prijzen gelijk te houden, hebben de Nederlandse banken samen met de ECB de spaarrente verhoogd. Banken rekenen sindsdien geen negatieve rente meer, waardoor je geld over jouw banktegoed ontvangt, in plaats van dat je rente aan de bank betaalt. Op deze manier is het voor de consument aantrekkelijker om geld te sparen bij de bank, dan om dit uit te geven, en zal de inflatie niet verder stijgen.

Meer informatie over sparen

Ben je benieuwd of sparen iets kan opleveren in jouw situatie? Via de Vergelijker kun je alle spaarrekeningen met elkaar vergelijken en laten wij je alle opties zien. Wil je eerst meer lezen over sparen, voordat je een keuze maakt? Lees dan ook onze pagina’s over spaarrekeningen, spaarrente en de hoogte hiervan.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 17-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is moeilijk om een exacte verwachting te geven voor de stijging van spaarrentes. Enkele factoren die invloed hebben op de toekomstige rentetarieven zijn economische groei, inflatie en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Welke bank de hoogste spaarrente aanbiedt hangt van verschillende factoren af. Het is niet ingewikkeld om erachter te komen welke spaarrekening de hoogste spaarrente biedt op dit moment. Onze vergelijker geeft je direct antwoord op die vraag.

Sparen was langere tijd wat minder aantrekkelijk. Mede door de opgelopen kapitaalmarkt zijn de spaarrentes weer flink gestegen waardoor het afsluiten van een spaarrekening de afgelopen tijd wederom aantrekkelijk is geworden. Belangrijke redenen om te sparen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het bewerkstelligen van persoonlijke spaardoelen en het profiteren van vermogensopbouw.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!