Negatieve rente
Rente over spaargeld
Hoewel je als spaarder gewend bent rente te ontvangen over jouw spaargeld, brachten sommige banken tot 2022 nog negatieve spaarrente in rekening: een vergoeding die je als spaarder aan de bank betaalt. De grote banken als ABN AMRO, ING, de Rabobank en de Volksbank (ASN, RegioBank, SNS) rekenden tot 2022 negatieve spaarrente, maar momenteel doet geen enkele bank in Nederland dit nog.
Wat is negatieve rente?
Als je spaargeld of een banktegoed hebt boven een bepaalde grens, kunnen banken negatieve rente rekenen. In plaats van rente te ontvangen, betaal jij de bank een percentage van jouw tegoed. Het gaat hier dus niet alleen om het tegoed van jouw spaarrekening – het kan ook om jouw totale banktegoed gaan, inclusief een of meerdere betaalrekeningen.
Rente betalen
Tot 2022 betaalde je rente over al jouw spaargeld of banktegoed (meestal) boven de 100.000 euro, ook als dit verdeeld was over meerdere rekeningen bij dezelfde bank. Over het bedrag na deze grens betaalde je dus rente, en niet over het bedrag onder de grens. Bij een banktegoed van 150.000 euro betaalde je bijvoorbeeld rente over 50.000 euro. De ondergrens van het banktegoed en het rentepercentage kon de bank zelf bepalen en kon dus ook per bank verschillen.
Waarom rekenen banken negatieve rente?
Over al het spaargeld dat de banken van hun klanten ontvangen, betalen zij een bepaald percentage aan de Europese Centrale Bank (ECB). Deze kosten kunnen banken doorberekenen aan hun klanten – hier ontstaat de hoogte van (negatieve) rente. Hoe hoog dit bedrag daadwerkelijk is, hangt af van de economische situatie. Via dit beleid kan de ECB alle touwtjes in handen houden en sparen aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk maken, wat gevolgen heeft voor de economie.
Waarom is de negatieve rente afgeschaft?
In 2022 bereikte de Nederlandse inflatie (het stijgen van de prijzen voor producten en goederen) een hoogtepunt. Om deze economische groei af te remmen en de prijzen gelijk te houden, hebben de Nederlandse banken samen met de ECB de spaarrente verhoogd. Banken rekenen sindsdien geen negatieve rente meer, waardoor je geld over jouw banktegoed ontvangt, in plaats van dat je rente aan de bank betaalt. Op deze manier is het voor de consument aantrekkelijker om geld te sparen bij de bank, dan om dit uit te geven, en zal de inflatie niet verder stijgen.
Jouw spaargeld maximaliseren
Ben je benieuwd of sparen iets kan opleveren in jouw situatie? Via onze vergelijker kun je alle spaarrekeningen met elkaar vergelijken en laten wij je alle opties zien. Wil je eerst meer lezen over sparen, voordat je een keuze maakt? Lees dan ook onze pagina’s over spaarrekeningen, spaarrente en de hoogte hiervan.
Vergelijk en bespaar direct
- Vergelijk meer dan 20 banken
- Vind direct de hoogste rente
- Veilig met depositogarantiestelsel
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Spaarrentes omlaag in navolging van de renteverlaging van de ECB
Spaaraanbieders Trade Republic en Santander verlaagden deze week hun spaarrentes. Volgens de vergelijker Overstappen.nl is de verwachting dat andere banken spoedig zullen volgen.
ACM: Nederlandse spaarrentes te laag door te weinig concurrentie
De ACM vindt dat spaarrentes bij de Nederlandse grootbanken te laag zijn. Lees er hier meer over
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.