Wat is een woonverzekering? | Overstappen.nl

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is een combinatie van twee verzekeringen voor je woning: de inboedel- en opstalverzekering. Met de woonverzekering dek je verschillende soorten schade aan en in je huis, zoals stormschade, brand, diefstal, waterschade.

Combinatie opstal- en inboedelverzekering

Een woonverzekering is een overkoepelende naam voor de opstal- en de inboedelverzekering. Hiermee ben je gedekt tegen schade aan zowel de structuur van je huis als je persoonlijke bezittingen die los in het huis liggen.

Opstalverzekering

Met de opstalverzekering dek je schade aan alles dat aard- en nagelvast aan de woning zit. Denk aan schade aan het huis zelf, zoals schade aan de muren, het dak, de vastliggende vloeren en andere onderdelen van het huis die nagelvast zitten. Ook onderdelen uit de tuin zijn met een opstalverzekering verzekerd tegen schade door onvoorziene gebeurtenissen zoals brand, stormschade en inbraak. Schade door slecht onderhoud of opzettelijk veroorzaakte schades worden niet vergoed. Je kunt de opstalverzekering altijd aanpassen aan je specifieke behoeften en extra dekkingen toevoegen zoals een glasdekking of een aansprakelijkheidsverzekering.

Als je een woning huurt, hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Een gecombineerde woonverzekering is dan niet nodig. Als je een appartement koopt, wordt de opstalverzekering meestal geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering dek je schade aan de inboedel, de losliggende spullen in en rondom het huis. Voorbeelden van deze persoonlijke bezittingen zijn meubels, kleding en andere waardevolle items. De inboedelverzekering dekt schade of verlies van deze bezittingen als gevolg van gebeurtenissen zoals inbraak, brand en waterschade. Niet alles wordt zomaar gedekt door de inboedelverzekeraar. Voor schade die ontstaat door een handeling van jezelf heb je een all risk dekking nodig. Voor mobiele elektronica of schade aan je telefoon en laptop/tablet heb je vaak een aparte dekking nodig.

Iedere verzekeraar heeft andere vergoeding, voorwaarden en dekking voor schade aan je huis en de inboedel. Raadpleeg altijd het polisblad van de verzekering, zo weet je zeker dat je goed zit.

Woonhuisverzekering

Veel mensen verwarren de woonverzekering met de woonhuisverzekering. Deze verzekeringen zijn niet hetzelfde. Een woonhuisverzekering is namelijk een andere benaming voor de opstalverzekering. De woonhuisverzekering is vooral voor huiseigenaren met een hypotheek van belang. De hypotheekadviseur verplicht wooneigenaren vaak een opstalverzekering af te sluiten. Als je een appartement koopt is de opstalverzekering meestal geregeld door een VvE van het complex.

Vergelijk de woonverzekering

Het is handig om de inboedel- en opstalverzekering bij één verzekeraar af te sluiten. De gecombineerde woonverzekering is vaak voordeliger dan twee losse verzekeringen. In het geval van schade hoeft er ook maar één expert langs te komen om de schade vast te stellen aan zowel de inboedel als de opstal. In onze woonverzekeringvergelijker kun je verschillende woonverzekeringen naast elkaar zetten en vergelijken op dekking en premie. Zo vind je eenvoudig een voordelige woonverzekering die past bij je woonsituatie.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
2 minuten 24-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!