Stad Holland maakt zorgpremie bekend en verandert zorgpolis basisverzekering | Overstappen.nl
09-11-2023

Stad Holland maakt zorgpremie bekend en verandert zorgpolis basisverzekering

Lees hier wat er volgend jaar verandert aan de kosten voor de basisverzekering van Stad Holland.

4 minuten 10-11-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

In 2024 ga je € 14,50 per maand meer betalen voor een basisverzekering van Stad Holland. In 2023 betaalde je nog € 140,75 per maand bij Stad Holland, volgend jaar wordt dit € 145,90 per maand. De reden van de stijging zijn de hogere inflatie en een stijging van de zorgkosten.

Stad Holland wijzigt zorgpolis basisverzekering

In 2024 biedt Stad Holland geen restitutiepolis meer aan. De basisverzekering wordt in plaats daarvan een combinatiepolis. Een combinatiepolis is een type basisverzekering die bestaat uit een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. Dit betekent dat je deels zelf kunt beslissen naar welke zorgaanbieder je gaat en een gedeeltelijke vergoeding krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners.

Trend van steeds minder restitutiepolissen zet door

De afgelopen jaren zijn er steeds minder zorgverzekeraars die nog een restitutiepolis aanbieden. In 2022 nam het aanbod al sterk af. Toen beëindigden OHRA, Nationale Nederlanden en Zorg en Zekerheid al hun restitutiepolis.

Vorig jaar stopte VGZ, inclusief alle onderliggende verzekeraars en labels, ook al met het aanbieden van deze uitgebreide polis. Op het moment van schrijven zijn er nog slechts vijf zorgverzekeraars die een restitutiepolis aanbieden: Aevitae, CZ, Menzis, Zilveren Kruis en a.s.r.

Zij hebben de wijzigingen voor de zorgverzekering 2024 echter nog niet bekendgemaakt. Het is dus mogelijk dat er nog meer restitutiepolissen vervallen en worden omgezet naar een combinatiepolis.

“We zien dat het restitutiemodel niet houdbaar is en dat steeds meer zorgverzekeraars stoppen met de restitutiepolis. Daarom zetten steeds meer zorgverzekeraars een restitutiepolis om naar een combinatiepolis. Wijzigt jouw restitutiepolis ook? Kijk dan goed of jouw zorgaanbieder conform natura of conform restitutie vergoed wordt.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Wat betekent het afschaffen van de restitutiepolis voor jou?

Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Dit betekent dat het niet uitmaakt of jouw zorgverlener een contract heeft met jouw verzekeraar of niet, je krijgt de zorg volledig vergoed. Hier zijn wel regels aan verbonden. Wil je behandeld worden door een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je soms eerst zelf de kosten en kun je achteraf een declaratie bij je verzekeraar indienen. Vervolgens ontvang je daarna een vergoeding van 100% van het wettelijke of marktconforme tarief.

“Vraag vooraf een prijsopgave op bij de zorgaanbieder, zodat je kunt zien hoeveel je vergoed krijgt en of je financieel in staat bent om eventuele resterende bedragen zelf te kunnen betalen.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Overzicht van alle zorgpremies

Ben je benieuwd hoe de zorgpremie van Stad Holland zich verhoudt tot de zorgpremies van de andere verzekeraars? Bekijk dan onze zorgpremie pagina. Daar vind je een overzicht van alle zorgpremies die tot nu toe bekend zijn.

12 november zijn alle zorgpremies bekend

Zorgverzekeraars hebben tot 12 november 23.59 uur de tijd om hun zorgpremies voor 2024 bekend te maken. Dat betekent dat je vanaf 13 november kan vergelijken. Wil je een seintje ontvangen zodra je kunt vergelijken? Meld je dan aan voor onze Zorg Alert.

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 10-11-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven