Vergeet niet om vóór 1 januari over te stappen van zorgverzekering | Overstappen.nl
31-12-2023

Vergeet niet om vóór 1 januari over te stappen van zorgverzekering

Overstappen.nl heeft een handig stappenplan voor je opgesteld, waarmee je nog snel vóór het nieuwe jaar kunt overstappen naar een andere zorgverzekering.

4 minuten 31-12-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

Je was nog zo van plan om dit jaar op tijd te zijn met overstappen naar je nieuwe zorgverzekering, maar het is weer niet gelukt. Geen paniek! Met dit handige stappenplan ben je zo klaar. Dus pak een oliebol, schenk alvast champagne in en stap in recordtijd over naar een andere zorgverzekering.

Stap 1: pak je huidige zorgverzekering erbij

Ergens in je mailbox zit een mail van je huidige zorgverzekeraar. Pak die er even bij, dan weet je waarvoor je volgend jaar verzekerd bent en wat je betaalt als je niets doet. Tip: die gegevens vind je ook in de app van de zorgverzekeraar.

Stap 2a: wil je ongeveer hetzelfde als vorig jaar?

Als je huidige zorgverzekering inclusief je eventuele aanvullende verzekering(en) je prima bevalt, kijk dan even of het goedkoper kan. Laat je gegevens achter in onze zorgvergelijker en vergelijk de prijzen. Kan het goedkoper? Mooi! Check dan ook even wat de kwaliteit van de dienstverlening van deze verzekeraar is en bekijk of je zorgaanbieders gecontracteerd zijn.

Stap 2b: je hebt aankomend jaar een operatie of behandeling voor de boeg of je hebt wijkverpleegkunde nodig

Maak dan een vergelijking om te kijken welke zorgverzekeraar de zorgaanbieder van jouw keuze heeft gecontracteerd of sluit een restitutieverzekering af. Bepaal ook wat je aan aanvullende zorg nodig hebt, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of een tandartsverzekering. Is jouw zorgaanbieder gecontracteerd bij de verzekeraar van je keuze? Mooi, dan kun je deze selecteren als de premie en de kwaliteit van de dienstverlening je bevallen.

Stap 2c: je wilt graag wat meer ruimte in je budget en besparen op je zorgverzekering

Verwacht je weinig tot geen zorg nodig te hebben in 2024? Dan kun je toe met een zorgverzekering met minder vrije zorgkeuze. Ook een hoger eigen risico behoort tot de mogelijkheden. In ruil voor een hoger eigen risico ontvang je korting op je premie.

Kijk ook eens kritisch naar wat je aanvullend verzekerd hebt en of je dat echt nodig hebt. Als je het geld hebt liggen, betaal dan een jaar vooruit. Je zorgverzekeraar geeft namelijk korting op je premie als je het bedrag voor een jaar vooruit betaalt.

Stap 3: je twijfelt nog..

Weet je zeker dat je de juiste keuzes hebt gemaakt? Dan kun je door naar stap 4. Wil je graag nog even overleggen? Ga dan nu naar de mijnomgeving van je huidige zorgverzekeraar en zeg je zorgverzekering op. Dan heb je nog tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

“Ieder jaar is het zo druk op 31 december dat er zorgverzekeraars zijn waarvan de website niet meer functioneert. Als je daarmee geconfronteerd wordt, zeg dan in de mijn omgeving in ieder geval je huidige zorgverzekering op. Dan heb je nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Stap 4: aanvragen

Vul het aanvraagformulier in. Vergeet niet aan te klikken dat je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering mag opzeggen. Je vindt je BSN nummer op je rijbewijs of je paspoort en soms op de oude pas van je zorgverzekeraar.

Stap 5: klaar!

Het is je op de valreep van 2023 gelukt om over te stappen van zorgverzekering. Vanaf hier nemen wij het over en zorgen ervoor dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Je kan nu rustig zitten en wachten tot je bericht krijgt van je nieuwe zorgverzekeraar. Gefeliciteerd en natuurlijk de allerbeste wensen voor 2024!

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 31-12-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven