Voortzetting Noodfonds Energie gewenst vanuit energieleveranciers
17-09-2023

Voortzetting Noodfonds Energie gewenst vanuit energieleveranciers

In een gezamenlijke inspanning hebben energieleveranciers in Nederland 20 miljoen euro toegezegd voor de voortzetting van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

3 minuten 18-09-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Deze toezegging heeft als doel het demissionaire kabinet aan te moedigen financiële steun te verlenen op Prinsjesdag, zodat er komende winter een vangnet is voor huishoudens die hun energierekening niet meer kunnen betalen.

Tijdelijk Noodfonds

Het fonds, dat eerder dit jaar afliep, was specifiek bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen, waarvan de energierekening een aanzienlijk deel van hun maandelijkse uitgaven in beslag neemt. Volgens Energie-Nederland hebben al meer dan 45.000 huishoudens steun ontvangen uit het fonds, waarbij (ongeveer) 41 miljoen euro is uitgekeerd.

Betalingsachterstanden blijven oplopen

Voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van brancheorganisatie Energie-Nederland benadrukte eerder al dat betalingsachterstanden voor energierekeningen blijven oplopen. “Onze leden (red: Nederlandse Energieleveranciers) ervaren dagelijks de zorgen bij een groot aantal klanten als het gaat om het kunnen betalen van de energierekening, zeker met de winter in aantocht. “De energieprijzen zullen, zo is de verwachting, niet op het niveau van voor de crisis terugkomen en daarom is gerichte ondersteuning van de meest kwetsbare huishoudens in deze situatie hard nodig,” aldus Van Nieuwenhuizen.

Toezeggingen

De 20 miljoen euro, toegezegd door onder andere Budget Energie, Eneco, ENGIE, Essent, Innova Energie, Greenchoice en Vattenfall, wordt gezien als een eenmalige bijdrage. De energiesector benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor bestaanszekerheid in eerste instantie bij de rijksoverheid ligt.

“Dit initiatief benadrukt de bezorgdheid binnen de energiesector over de financiële situatie van huishoudens met betalingsproblemen bij hun energierekeningen. Het is positief om te zien dat de energieleveranciers gezamenlijk actie ondernemen om deze groep te ondersteunen. De vervolgactie ligt nu bij de politiek.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Afwachten wat het demissionaire kabinet gaat doen

Met de winter voor de deur blijft de vraag naar adequate ondersteuning voor huishoudens met financiële uitdagingen bij het betalen van energierekeningen van groot belang. Het is nu afwachten of het demissionaire kabinet aan deze oproep gehoor zal geven en verdere financiële steun zal verlenen om deze kwetsbare huishoudens te helpen. Uit de berichten van de energieleveranciers blijkt dat dit hard nodig is om ervoor te zorgen dat consumenten niet verder in de problemen komen.

Tom Schlagwein
Energie-expert
3 minuten 18-09-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven