Scooterslot

Wist je dat verzekeraars eisen stellen aan het scooterslot dat je gebruikt? Met een onveilig slot ben je soms niet verzekerd, en dat is zonde. Er zijn namelijk meer dan genoeg sloten te vinden die wel aan de eisen voldoen.

Welk scooterslot moet je kiezen? Welk keurmerk hanteren verzekeraars en hoe zet je je scooter veilig op slot? Lees verder voor alles over scootersloten en verzekeringen.

Welk scooterslot voldoet aan de eisen van een scooterverzekering?

De beste scootersloten zijn voorzien van een ART-keurmerk. Dit keurmerk, toegewezen door Stichting ART, duidt de veiligheid van sloten aan met verschillende niveaus. ART-1 en 2 worden vaak gebruikt voor fietsen, terwijl ART-3 en hoger ook voor scooters voldoende beveiliging bieden.

De eis van scooterverzekeraars? Dat is doorgaans een slot met minimaal een ART-3 keurmerk. Je herkent dit keurmerk aan het ART-logo op het slot, met minimaal 3 sterren en een goedkeuringsnummer.

Terwijl ART-3 het minimumvereiste is, kiezen veel scootereigenaren ervoor om een slot met ART-4 of zelfs ART-5-keurmerk aan te schaffen. Deze sloten zijn nog sterker en geven vooral voor duurdere scooters een stuk extra gemoedsrust.

Diefstal bij je gekozen dekking

Scooter toch gestolen? Dan wil je natuurlijk een beroep doen op je scooterverzekering. Let er echter op dat niet iedere scooterverzekering ook diefstal dekt. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de dekking van diverse scooterverzekeringen:

WA-verzekering

Geen diefstaldekking: De WA-scooterverzekering dekt alleen schade die je aan anderen veroorzaakt, zonder enige dekking voor diefstal of schade aan je eigen scooter.

WA beperkt casco

Wel diefstaldekking: De WA beperkt casco scooterverzekering dekt naast schade veroorzaakt aan anderen, ook bepaalde schade aan je eigen scooter – zolang deze is ontstaan door factoren van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn brand, storm, hagel én diefstal. Wel geldt hier doorgaans de voorwaarde dat je minimaal een ART-3 slot hebt.

All risk

Wel diefstaldekking: De all risk scooterverzekering biedt de meest complete dekking. Naast alle bovenstaande schade, dekt deze verzekeringsvorm ook schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Ook diefstal valt vanzelfsprekend onder deze verzekering, maar hier geldt wel de voorwaarde dat je minimaal een ART-3 slot hebt gebruikt.

Meer weten over scooterverzekeringen? Lees op onze overige pagina’s welke scooterverzekering verplicht is en hoe het zit met een scooterverzekering op naam van je ouders.

Goedgekeurd slot gebruiken, wat zijn de opties?

Heeft jouw slot een ART-3 keurmerk, dan voldoe je aan de basisvereisten van de meeste verzekeraars. Maar welke soorten sloten met dit keurmerk zijn er eigenlijk? Dit zijn de populairste sloten onder scootereigenaren:

  • Kettingsloten: veelzijdig en sterk, ideaal om je scooter aan een vast object te bevestigen.
  • Beugelsloten: bieden hoge beveiliging door hun robuuste ontwerp, moeilijk door te knippen.
  • Schijfremsloten: compact en handig voor snelle beveiliging, soms met alarm.

Elk type slot heeft zijn eigen voordelen. Kies het slot dat het beste bij jou, je scooter en je stalling past.

Tips om je scooter op slot te zetten

Goed slot op zak? Daar blijft het niet bij. Scooterdieven zijn slim, maar met de juiste maatregelen kun je het ze erg lastig maken. Dit zijn onze tips om je scooter veilig op slot te zetten:

  • Gebruik meerdere sloten: een combinatie van sloten, zoals een kettingslot en een schijfremslot, maakt jouw scooter voor dieven minder aantrekkelijk.
  • Maak je scooter vast aan een vast object: bevestig je scooter altijd aan iets stevigs zoals een fietsenrek of lantaarnpaal.
  • Plaats een ketting- of kabelslot hoog van de grond: een hoger geplaatst slot is moeilijker te forceren met bijvoorbeeld een betonschaar.
  • Gebruik een schijfremslot met alarm: dit type slot schrikt dieven af door het geluid bij beweging.
  • Parkeer op goed verlichte en zichtbare plekken: meer zichtbaarheid betekent minder kans op diefstal.

Door deze richtlijnen te volgen, verbeter je de beveiliging van je scooter aanzienlijk en verklein je de kans op diefstal.

“Een scooterslot met een alarmfunctie is een echte aanrader. Dieven gaan graag ongezien te werk en met een alarm wordt dat lastig.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Scooterverzekering vergelijken

Bij Overstappen.nl besparen we je de speurtocht naar de beste scooterverzekering. Jij vult je gegevens in, en wij zetten de beste opties op een rij. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Begin nu met besparen en vul onze scooterverzekering vergelijker in!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je scooter kan verzekerd zijn zonder kettingslot, zolang je een ander goedgekeurd slot gebruikt. Een beugelslot of schijfremslot, bijvoorbeeld. Scooterverzekeraars kijken hierbij naar het ART-keurmerk. Heeft je slot minimaal 3 sterren? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed.

Voor diefstaldekking vereisen de meeste scooterverzekeraars het gebruik van een slot met minimaal 3 sterren op het ART-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat het slot getest is en als veilig wordt beschouwd tegen pogingen tot diefstal.

Een stuurslot biedt een basisniveau van beveiliging en kan diefstal ontmoedigen, maar het wordt aanbevolen om dit slot te combineren met een ander slot. Combineer een stuurslot bijvoorbeeld met een ART-3 kettingslot, waarmee je je scooter aan een stevig object kunt vastzetten.

Heb je geen slot met ART-3 keurmerk? Dan wordt eventuele diefstal door de meeste verzekeraars niet gedekt.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!