Welke spaarrekening past bij mij?

Wil je beginnen met sparen, maar weet je niet welke spaarrekening je moet kiezen? Wij helpen je! Op deze pagina vind je informatie over welke opties er zijn en welke het meest geschikt is in jouw situatie.

Verschillende soorten spaarrekeningen

Wanneer je wil beginnen met sparen, kies je vaak voor een spaarrekening bij je eigen bank. Maar er zijn nog veel meer andere opties die misschien wel gunstiger zijn voor jou. Welke spaarrekeningen zijn er en welke moet je kiezen?

Normaal of deposito?

Wanneer je spaargeld hebt dat je langere tijd kunt missen, is een deposito een slimme optie. Je krijgt hierbij namelijk een hogere rente dan bij een “normale” vrij opneembare spaarrekening. Je kunt alleen niet tussentijds geld opnemen, dus houd hier rekening mee bij je keuze voor een spaarvorm.

Sparen voor je kind?

Wil je gaan sparen voor de toekomst van je kind? Dan is er een speciale kinderspaarrekening waarbij de rekening op naam van jouw kind komt te staan. Het geld komt dan vaak vrij op de 18e verjaardag. Je kunt er ook voor kiezen om op je eigen naam te sparen voor je kind.

Samen sparen?

Je kunt ook een spaarrekening openen samen met iemand anders. Je kunt dan allebei geld opnemen en geld storten. Deze gezamenlijke spaarrekening komt in twee varianten: de en/en rekening en de en/of rekening. Bij de en/en variant moeten alle rekeninghouders toestemming geven om geld op te nemen en bij de en/of variant kunnen alle rekeninghouders geld opnemen en storten zonder toestemming van de ander.

Je kunt deze spaarrekening gebruiken wanneer je samen met je partner wil sparen voor bijvoorbeeld een vakantie, grote gezamenlijke uitgave of gewoon een buffer. Wil je met vrienden of familie sparen? Dat kan ook met de gezamenlijke spaarrekening.

Welke bank past bij mij?

Je kunt ervoor kiezen om een spaarrekening te openen bij dezelfde bank waar je een betaalrekening hebt, maar dit hoeft niet. Er zijn verschillende punten om rekening mee te houden bij het kiezen van de bank. Als je bijvoorbeeld een hoge rente over je spaargeld wil, kun je beter niet voor een rekening bij de grote banken gaan. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de banken, zodat je een spaarrekening afsluit die past bij jouw behoeften. Er zitten bijvoorbeeld verschillen in minimale inleg, flexibiliteit en natuurlijk de rentetarieven.

Nederlandse bank of buitenlands bank

Wist je dat je ook kunt sparen bij een buitenlandse bank? Dit kan jou extra opleveren, want je krijgt bij deze spaarrekeningen een hogere rente. Goed om te weten: bij een overboeking uit het buitenland kan het soms een paar dagen duren voordat het geld op je rekening staat. Als je het geld direct nodig hebt, is dit misschien een minder handige optie. Een andere optie is om een aparte spaarrekening openen voor geld dat je direct nodig hebt.

Houd er ook rekening mee dat je in het buitenland in sommige landen belasting betaalt over je gespaarde rente, dit heet bronbelasting. Hier kun je vaak wel een formulier aanvragen om de bronbelasting te verminderen of zelfs naar 0% te krijgen.

Duurzaam sparen

Vind je het belangrijk dat je bank rekening houdt met maatschappelijke en ecologische belangen? Dan kun je kiezen voor banken die alleen investeren in projecten die positief zijn voor mens en milieu. Dit noemt men duurzaam sparen. Dit kan bij Triodos en ASN. Sommige grootbanken hebben ook zogenoemde groene spaarrekeningen en deposito’s, zoals ING, Rabobank en ABN Amro. Het geld dat je hier op stort wordt geïnvesteerd in groene projecten.

Privé of zakelijke spaarrekening

Een privé- en zakelijke spaarrekening verschillen vooral in hun doelen en beheer. Een privé spaarrekening wordt gebruikt voor persoonlijke doelen, zoals sparen voor een vakantie, huis of buffer. Het is gekoppeld aan een persoon en hun inkomen. Een zakelijke spaarrekening is voor ondernemers en bedrijven om hun financiën te beheren. Bijvoorbeeld om winst op te slaan, investeringen te financieren en voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven.

Vergelijk spaarrekeningen

Heb je een keuze kunnen maken tussen de verschillende soorten spaarrekeningen? Vergelijk dan de gewenste spaarrekening in onze vergelijker en kijk welke bank aansluit op jouw wensen.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
3 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!