Autoalarm: hier moet je op letten | Overstappen.nl

Autoalarm: hier moet je op letten

Wist je dat een autoalarm niet alleen je auto beveiligt tegen diefstal en inbraak, maar ook voor korting op je autoverzekering kan zorgen? Op deze pagina lees je alles over het autoalarm.

Waarom heb ik een autoalarm nodig?

Terwijl alle auto’s vanaf 1998 zijn voorzien van een startonderbreker, hebben ze lang niet allemaal een alarm. Toch heeft een goed autoalarm verschillende voordelen:

  • Bescherming tegen diefstal: een autoalarm schrikt potentiële dieven af en kan voorkomen dat je auto gestolen wordt.
  • Bescherming tegen vandalisme: het alarm gaat af wanneer de sensoren activiteit rondom je auto opmerken, zoals trillingen of beweging aan het slot. Ook vandalisme wordt hierdoor ontmoedigd.
  • Verzekeringskorting: veel autoverzekeraars bieden een korting op je premie wanneer je een goed en SCM-gecertificeerd alarm hebt geïnstalleerd. Ook het risico voor de verzekeraar wordt hiermee immers lager.
  • Verzekeringseisen: sommige verzekeraars stellen als voorwaarde voor hun WA beperkt casco– en all risk verzekering dat de auto een goed alarm heeft. Is dit niet het geval? Dan kun je bij deze verzekeraars alleen voor een WA-verzekering terecht.
  • Gemoedsrust: met een goed autoalarm weet je dat je auto beter beschermd is, en dat geeft een stukje extra gemoedsrust.

Wil je weten hoeveel kans jouw auto maakt om gestolen te worden? Vul dan onze gratis autodiefstalcheck in en ontvang naast een risicoanalyse handige tips om jouw auto beter te beveiligen.

Certificering

We noemden hem hierboven al kort; de SCM-certificering. De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) is een onafhankelijke organisatie die de kwaliteit en betrouwbaarheid van voertuigbeveiligingssystemen beoordeelt en certificeert. Alarmsystemen dus, maar ook andere beveiligingstechnieken zoals startonderbrekers en volgsystemen.

Alleen autoalarmen die aan strenge voorwaarden voldoen, zijn SCM-gecertificeerd. De certificering omvat verschillende zogenaamde alarmklassen of beveiligingsklassen, elk met specifieke functies. Hoe hoger de klasse, hoe beter de beveiliging.

Dit zijn de vijf alarmklassen op een rij:

  • Klasse 1: startonderbrekers.
  • Klasse 2: startonderbrekers, inbraakdetectie en een SCM-gecertificeerd alarm.
  • Klasse 3: startonderbrekers, inbraakdetectie, een SCM-gecertificeerd alarm en hellingdetectie.
  • Klasse 4: alarm van klasse 3, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem.
  • Klasse 5: alarm van klasse 3, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem dat automatisch geactiveerd wordt door het alarm.

Verschillende autoalarmen

Er bestaan verschillende soorten autoalarmen. Dit zijn de belangrijkste alarmtypes met hun bijbehorende alarmklasse:

Inbraakdetectie en alarm

Inbraakdetectie-alarmen detecteren pogingen tot inbraak en activeren een luid alarm om de dief af te schrikken. Alarmsystemen met inbraakdetectie zijn meestal uitgerust met bewegingssensoren en schoksensoren die reageren op ongeautoriseerde toegang of trillingen. Heeft een alarm geen hellingdetectie? Dan valt dit onder alarmklasse 2.

Hellingdetectie

Hellingdetectie-alarmen zijn ontworpen om pogingen tot diefstal door middel van het optillen van het voertuig te detecteren. Dit type alarm is vooral nuttig voor het voorkomen van wielendiefstal en het optillen of wegslepen van de auto. Alarmsystemen met hellingdetectie hebben doorgaans ook de hierboven beschreven inbraakdetectie en vallen hierdoor onder alarmklasse 3.

Voertuigvolgsysteem

Voertuigvolgsystemen gebruiken GPS-technologie om de locatie van je voertuig te volgen. Deze systemen maken het mogelijk om je auto snel terug te vinden in geval van diefstal en bieden vaak aanvullende functies zoals geofencing en real-time meldingen. Wordt je auto gestolen? Dan krijg je bijvoorbeeld een melding in een app.
Basis voertuigvolgsystemen vallen onder alarmklasse 4. Wordt het voertuigvolgsysteem automatisch geactiveerd? Dan valt het alarm onder alarmklasse 5.

Oudere auto’s hebben vaak geen autoalarm, maar wel een startonderbreker. Met deze functie kun je je auto alleen starten als je hiervoor de juiste sleutel hebt. Heeft je auto geen alarm maar wel een startonderbreker? Dan valt deze onder alarmklasse 1. Vanaf 1998 zijn alle auto’s van deze functie voorzien.

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar een goede autoverzekering die perfect past bij jouw auto en alarmklasse? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 19-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het alarm dat je moet kiezen hangt af van je behoeften, budget en de vereisten van je autoverzekering. Heb je een oudere tweedehands auto en woon je in een gebied waar inbraak en autodiefstal weinig voorkomen? Dan is een startonderbreker, eventueel aangevuld met een sensor en autoalarm vaak voldoende. Heb je echter een duurdere auto en wil je een WA beperkt casco of all risk verzekering afsluiten? Dan kan het zijn dat je in hellingdetectie of een voertuigvolgsysteem moet investeren.

Heb je een auto die in of na 1998 is gebouwd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een startonderbreker, maar niet altijd een autoalarm. Twijfel je? Bekijk dan de documentatie van je auto of neem contact op met de dealer of verkoper voor advies. Je leest hier meer over op onze pagina over het checken van je alarmklasse.

Ja, veel verzekeraars bieden korting op je premie als je een SCM-gecertificeerd autoalarm installeert. De hoogte van de korting varieert per verzekeraar en het type alarm dat je kiest.

Heb je een duurdere of nieuwere auto? Dan kan het zijn dat de verzekeraar een bepaald soort autoalarm verplicht stelt. Heb je dit niet? Dan kun je bij deze verzekeraar geen WA beperkt casco of all risk verzekering afsluiten.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!