Overstap tips voor de winter 2023 | Overstappen.nl
25-10-2023

Overstap tips voor de winter 2023

15 tips van onze energie-expert waar je op kan letten bij het afsluiten van een energiecontract. Lees snel verder!

5 minuten 26-10-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Overstappen van energieleverancier kan een slimme zet zijn als je op zoek bent naar manieren om te besparen op je energierekening. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het overstappen? In dit artikel geeft energie-expert Tom Schlagwein 15 waardevolle tips om de overstap soepel te laten verlopen en je financiën onder controle te houden.

Tip 1 – Controleer de contractduur en type contract
Begin met het controleren van de looptijd van je huidige energiecontract. Sommige contracten hebben een vaste looptijd, terwijl andere contracten vrij opzegbaar zijn. Een variabel of dynamisch contract is altijd vrij opzegbaar. Bij een vast contract betaal je een opzegboete als je het contract niet uitzit en vroegtijdig openbreekt. Zie ook tip 4 en 5.

Tip 2 – Tarieven vergelijken
Vergelijk de tarieven van verschillende energieleveranciers, inclusief dynamische energieleveranciers. Kijk niet alleen naar de prijzen, maar ook naar eventuele bijkomende kosten, zoals de vaste leveringskosten. In onze vergelijker laten we elke prijs op dezelfde manier zien met eventuele kortingen in de prijs doorberekend. Zo kun je vergelijken op netto-jaarprijs. Je zou het niet verwachten, maar de verschillen kunnen oplopen tot wel 600 euro op jaarbasis.

Tip 3 – Klantenservice
Lees beoordelingen en ervaringen van andere klanten om de klantenservice van de energieleverancier te beoordelen. Een goede klantenservice is belangrijk om te helpen indien een overstap niet soepel verloopt. Wij als Overstappen.nl bemiddelen overigens gratis. Ook beoordelen wij alle klantenservices van alle leveranciers. Je vindt deze score terug bij het tabje “Beoordelingen” in de vergelijker.

Tip 4 – Check of je al kunt overstappen
Je kunt vaak al drie maanden of eerder doorgeven wie je nieuwe leverancier is. De nieuwe leverancier houdt automatisch rekening met je huidige contract einddatum. In onze vergelijker hebben we een check ingebouwd om te kijken of je al over kunt stappen. Je vult je huidige einddatum in, en de vergelijker geeft automatisch aan of je al kunt overstappen. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit.

Tip 5 – Timing: zie tip 4.
Je kunt dus al maanden van tevoren een contract met lagere tarieven aanvragen die je huidige contract opvolgt. Stel je contract loopt 1 december af, dan kun je vaak al vanaf 1 september de overstap aanvragen. Als de prijzen dan gunstig zijn, regel dit dan alvast! Bij sommige aanbieders kan het zelfs nog langer van tevoren.

Tip 6 – Kies voor duurzaamheid
Overweeg groene energie als je het belangrijk vindt dat jouw stroom uit hernieuwbare bronnen komt. Groene energie is vaak niet veel duurder of zelfs goedkoper dan grijze energie. In onze vergelijker geven wij alleen het label duurzaam als het product aan de hoogste certificeringseisen voldoet: dat is CO2 gecompenseerd gas en groene stroom uit Nederland.

Tip 7 – Maak gebruik van de voorkeur van energieleveranciers voor nieuwe klanten
Energieleveranciers bieden vaak bonussen aan om nieuwe klanten aan te trekken. Vergelijk deze bonussen om de beste deal te vinden. Nieuwe klanten worden in de huidige marktconstructie vaker beloond dan trouwe klanten. Daarom is het verstandig om geregeld te checken of je nog goed zit.

“Het vergelijken van energietarieven is de sleutel tot een voordelige overstap. De markt is competitief, en er zijn veel aanbiedingen om uit te kiezen. Veel energieleveranciers bieden nieuwe klanten scherpe kortingen en willen deze graag binnenhalen. Het is daarom handig om je vaste lasten te blijven vergelijken. Leveranciers kunnen blijvende klanten ook wel heel denigrerend “slapers” noemen. Helaas is de markt zo gestructureerd. Wees daarom nooit een dief van je eigen portemonnee.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Tip 8 – Bewust energieverbruik
Dynamische tarieven kunnen je aanmoedigen om energie te besparen op momenten van hoge prijzen. Wees je bewust van de tarieven en pas je verbruik aan. Vooral voor klanten die handig met apps kunnen omgaan is dit aan te raden. Soms zijn de energieprijzen zelfs negatief en krijg je geld toe als je stroom verbruikt!

Tip 9 – Check het beoordelingscijfer van energieleveranciers in de vergelijker
Iedere leverancier wordt door ons beoordeeld op een zestal punten: prijsinzichten, klantenservice, duurzaamheid, betalingen, online service en overstapproces.

Tip 10 – Kijk goed naar wat past bij je wensen
Vind je het prettig om altijd te kunnen bellen? Of maak je zelden gebruik van een klantenservice en vind je chatten wel handig? Er zit veel verschil tussen leveranciers in de service die zij bieden. Je vindt deze verschillen in onze vergelijker.

Tip 11 – Kijk niet te veel naar piek- en daltarieven van dubbele meters
Veel klanten hebben nog in het hoofd zitten dat je ‘s nachts een veel lager tarief hebt. Dit verschil is zo minimaal dat je op jaarbasis flink wat wasjes ‘s nachts zal moeten draaien om hier voordeel uit te halen. Staar je hier niet blind op. Dit is relatief veel moeite voor weinig opbrengst. Het daltarief geldt trouwens ook in het weekend.

Tip 12 – Maak een actuele schatting van je verbruik
Je kunt precies je verbruik invullen in de vergelijker, of de vergelijker jou laten helpen om een schatting te laten maken op basis van de grootte van je huishouden. Zo weet je zeker dat je een verbruik ziet wat past bij jouw situatie. Je kunt je verbruik vinden in de mijn-omgeving van je leverancier, in de app (indien beschikbaar) of op je eindafrekening.

Tip 13 – Lees de beoordelingen in de vergelijker
Raadpleeg onafhankelijke recensies en klantbeoordelingen in onze vergelijker om inzicht te krijgen in de ervaringen van anderen met energieleveranciers. Klanten geven in onze vergelijker aan of zij een leverancier aan- of afraden.

Tip 14 – Staar je niet blind op je termijnbedrag
Het termijnbedrag wat je betaalt is een voorschot op je jaarlijkse eindafrekening. Omdat leveranciers weten dat veel klanten het vervelend vinden om bij te betalen, rekenen zij een hoger bedrag dan je daadwerkelijke kosten. Ook als je recent maatregelen hebt ondernomen om je verbruik terug te dringen, of bijvoorbeeld zonnepanelen hebt geïnstalleerd, is dit vaak niet meegenomen in je jaarkosten. Uiteindelijk betaal je altijd alleen wat je verbruikt, dus schrik niet van afwijkende maandelijkse bedragen.

Tip 15 – Zoek (gratis) advies
Als je twijfels hebt, raadpleeg dan een expert bij Overstappen.nl. Als onafhankelijke vergelijker kunnen we altijd even met je meekijken wat voor jouw unieke situatie de beste keuze is! Ga niet zomaar in op het verlengaanbod van je huidige leverancier. Kijk goed naar de totale kosten en vergelijk deze met het aanbod in de markt.

Een slimme overstap naar een nieuwe energieleverancier kan aanzienlijke financiële voordelen opleveren. Houd rekening met bovengenoemde tips en profiteer van de voordelen van een lagere energierekening zonder in te leveren op comfort. Je zit namelijk nooit zonder stroom of gas. Overstappen is een administratief klusje en zo geregeld. Vergeet niet om regelmatig de energiemarkt te blijven volgen voor de nieuwste aanbiedingen en mogelijkheden om te besparen.

Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 26-10-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven