Vrije zorgkeuze 2023 | Overstappen.nl

Vrije zorgkeuze

Vrije zorgkeuze betekent dat jij niet afhankelijk bent van de contracten van jouw verzekeraar met zorgverleners. Als je zelf wil kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat, kan je een verzekering nemen waarbij je vrije zorgkeuze ofwel vrije artsenkeuze hebt. Er zijn wel een aantal factoren waar je over na kan denken voor je kiest voor een zorgverzekering met vrije keuze.

Snel navigeren naar

Wanneer krijg je vrije zorgkeuze?

Je hebt vrije zorgkeuze als je kiest voor een basisverzekering met een combinatiepolis of restitutiepolis. Met deze polis kun je kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden, ongeacht of je verzekeraar daar een contract mee heeft afgesloten. Ook krijg je een vergoeding voor de gemaakte kosten zolang de zorg door de polis wordt gedekt. Let dus wel op dat de zorg binnen de basisverzekering valt, tandartskosten krijg je bijvoorbeeld alleen terug als je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten

Vrije artsenkeuze

Tip van Paul: check je zorgpolis

“Wist je dat 40 procent van de Nederlanders bereid is om een hogere premie te betalen zodat zij zelf hun zorgverlener(s) kunnen kiezen? Toch zijn er steeds meer zorgverzekeraars die stoppen met het aanbieden van een restitutiepolis. In plaats daarvan bieden ze een combinatiepolis aan. Hiermee wordt zorg alleen bij bepaalde zorgverleners en instellingen vergoed, waar de verzekeraar een contract mee heeft. Let dus bij het vergelijken van je zorgverzekering altijd op de soort zorgpolis die je afsluit. ”

Paul, Zorgexpert

 

Paul, zorgexpert

Hoeveel vrije zorgkeuze krijg je?

Soort polis Hoeveel zorgkeuze Premie
Budgetpolis Zeer beperkte zorgkeuze Laagste premie
Naturapolis Beperkte zorgkeuze Lage premie
Combinatiepolis Gedeeltelijk vrije zorgkeuze Hogere premie
Restitutiepolis Volledig vrije zorgkeuze Hoogste premie

Alle basispolissen op een rijtje

Budget
De budgetpolis heeft de laagste premie. Tegenover de lage premie staat dat je wordt beperkt in de je keuze voor ziekenhuizen. Je kan alleen naar de ziekenhuizen gaan waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Wanneer jij naar een ziekenhuis zonder contract gaat en je hebt een budgetpolis, dan kan je een enorme rekening krijgen.

Natura
Met de naturapolis kan je wél naar alle ziekenhuizen in Nederland. Je bent hier gebonden aan de overige zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Je kan wel naar een zorgverlener zonder contract gaan, maar dan krijg je tot maximaal 75% van de gemaakte kosten terug van je verzekeraar. In sommige gevallen moet je zelfs helemaal zelf de rekening betalen.

Combinatie
Een combinatiepolis is een, het woord zegt het al, combinatie tussen een naturapolis en restitutiepolis. Voor sommigen behandelingen heb je volledig vrije zorgkeuze en voor een andere behandelingen niet. Dit kan je allemaal lezen op het polisblad van je verzekeraar. Wanneer jij de keuze maakt om je te laten behandelen door een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft dan krijg je 100% vergoed van je rekening. Vaak zijn er wel voorwaarden gebonden aan de kosten die in rekening worden gebracht.

Restitutie
Bij een restitutiepolis en dus vrije artsenkeuze geldt dat, wanneer je een zorgverlener bezoekt die niet gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, je de zorgkosten zelf moet voorschieten. Je kunt de rekening/nota achteraf bij de zorgverzekeraar declareren. Je verzekeraar zal vervolgens de kosten vergoeden naar de marktconforme prijzen van de behandeling.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze zorgexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten