Vrije zorgkeuze

Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze vergelijken
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Vrije zorgkeuze, ook wel vrije artsenkeuze genoemd, betekent dat je zelf mag bepalen van welke zorgverlener je zorg wilt ontvangen. Dit geldt voor alle zorg. Je mag dus zelf het ziekenhuis, je tandarts en je fysiotherapeut uitkiezen.

Voorwaarden vrije zorgkeuze

Je hebt vrije zorgkeuze als je een basisverzekering met restitutiepolis afsluit. Met deze polis kun je kiezen door welke zorgverlener je behandeld wilt worden. Ook krijg je een vergoeding voor de gemaakte kosten zolang de zorg door de polis wordt gedekt. Let dus wel op dat de zorg binnen je verzekering valt, tandartskosten krijg je bijvoorbeeld alleen terug als je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten.

Zorgkosten voorschieten

Bij een restitutiepolis en dus vrije artsenkeuze geldt dat, wanneer je een zorgverlener bezoekt die niet gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, je de zorgkosten zelf moet voorschieten. Je kunt de rekening/nota achteraf bij de zorgverzekeraar declareren. Heeft de zorgverlener een contract met je zorgverzekeraar, dan wordt de rekening vaak meteen doorgestuurd naar je verzekeraar.

Restitutiepolis is meestal duurder

Bij veel zorgverzekeraars kun je kiezen tussen een restitutiepolisnaturapolis en combinatiepolis. Een restitutiepolis is meestal iets duurder op maandbasis, al is dit niet altijd het geval.

Wat als je geen vrije artsenkeuze hebt?

Je hebt niet altijd vrije zorgkeuze. Dit is het geval bij een naturapolis en dit is soms het geval bij een combinatiepolis. Als je geen vrije artsenkeuze hebt kun je alleen terecht bij zorgverzekeraars die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Als je ervoor kiest om door een niet-gecontracteerde zorgverlener behandeld te worden, kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding krijgt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.