10 goede redenen om je zorgverzekering voor 2024 te checken | Overstappen.nl
29-12-2023

10 goede redenen om je zorgverzekering voor 2024 te checken

Je hebt nog maar 3 dagen om over te stappen van zorgverzekering. Overstappen.nl geeft je 10 redenen waarom het loont om je zorgverzekering voor het einde van jaar nog te checken.

4 minuten 29-12-2023
Eva van Erk
Zorgexpert

Ieder jaar mag je overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. Dat hoeft niet altijd nodig te zijn, maar check ‘m wel even ieder jaar. Je kunt hier namelijk tot € 300 per jaar mee besparen! Bovendien, een zorgverzekering die bij je past voorkomt veel problemen en overstappen is helemaal niet ingewikkeld. In dit artikel geven we je 10 goede redenen om je zorgverzekering te checken.

Waarom is het belangrijk om je zorgverzekering voor 2024 te checken?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden voor je zorgverzekering 2024. Overstappen.nl heeft de belangrijkste punten waar je op kunt letten voor je op een rijtje gezet.

1. Vakantie in het buitenland

Ga je in 2024 naar het buitenland? Bijvoorbeeld op vakantie? Niet alle zorg in het buitenland is gedekt door de basisverzekering en een reisverzekering biedt soms onvoldoende dekking voor medische kosten in het buitenland.

2. Zere kies of nog een verstandskies

Zorg dan dat je een tandverzekering hebt die voldoende vergoeding biedt voor de behandeling die je nodig hebt. In onze zorgvergelijker kun je gemakkelijk de verschillende vergoedingen en bijbehorende premies vergelijken.

3. Beugel nodig

Heeft je kind, of heb je zelf, een beugel nodig? Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben een wachttijd voor orthodontie. Zorg dus dat je op tijd je aanvullende verzekering afsluit.

4. Operatie of behandeling nodig?

Check of je zorgverzekeraar jouw zorgverlener heeft gecontracteerd en kijk dan ook naar bijvoorbeeld fysiotherapie. Die heb je vaak nodig na een operatie.

5. Hoortoestel

Ben je toe aan een (nieuw) hoortoestel? De juiste verzekering kan je veel geld besparen als je eigen bijdrage wordt vergoed. Elke basisverzekering vergoedt de kosten van een gehoorapparaat voor 75% van het aankoopbedrag. Voor gehoorapparaten geldt een eigen bijdrage van 25%. Daarnaast is het eigen risico van toepassing. Met een aanvullende verzekering kun je de eigen bijdrage (van 25%) voor je gehoorapparaat vergoed krijgen.

6. Mantelzorg

Veel zorgverzekeraars hebben een aanvullende dekking waarin vervangende mantelzorg en een mantelzorgmakelaar zijn opgenomen. Dat zijn heel waardevolle dekkingen als je mantelzorg krijgt of verleent. Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers bij uitzoekwerk en regeltaken op het gebied van zorg, wonen, welzijn, financiën en de combinatie werk/mantelzorg.

7. Volgend jaar zwanger

Staat er voor volgend jaar een bevalling op de planning of probeer je zwanger te raken? Veel van de eigen bijdragen rondom bevalling en kraamzorg krijg je vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Handige tip: check of je favoriete verloskundige is gecontracteerd, zodat je met een gerust hart de laatste fase van je zwangerschap ingaat. En ben je afgelopen jaar bevallen? Bekijk dan of je kunt besparen door je aanvullende verzekering op te zeggen. Vaak kun je dan ook overstappen naar een goedkopere basisverzekering.

8. Trainen voor een sportevenement

Veel zorgverzekeraars denken met je mee als je gaat trainen voor een sportief evenement. Sportartsen en fysiotherapie zijn fijne dekkingen als je wat meer van je lijf vraagt! Blessures komen veel voor, dus dan is het wel zo fijn als je daar goed voor verzekerd bent.

9. Stoppen met roken

Elke zorgverzekeraar vergoedt begeleiding bij het stoppen met roken, maar niet iedere zorgverzekeraar contracteert dezelfde partijen. Sommige zorgverzekeraars gaan verder en vergoeden uit de aanvullende verzekering ook begeleiding om te stoppen met roken.

10. Minder zorg nodig

Heeft je kind geen beugel meer, ben je niet meer zwanger of ben je vorig jaar al gestopt met roken? Zeg dan die dure aanvullende verzekering op en bespaar honderden euro’s per maand!

Meeste mensen stappen laatste drie dagen over

Elk jaar opnieuw zien we de drukte in de laatste drie dagen van het jaar enorm oplopen bij Overstappen.nl. Veel mensen wachten tot het laatste moment om hun zorgverzekering te vergelijken en over te sluiten.

“Dat kan verstandig zijn als je zekerheid wilt over de contractering van jouw zorgaanbieder bijvoorbeeld. Maar als je niet verwacht veel zorg nodig te hebben, sluit dan vandaag nog je nieuwe zorgverzekering af.”
Eva van Erk
Zorgexpert

Drukte op websites van zorgverzekeraars

Die laatste paar dagen ontstaat er enorme drukte op de websites van de zorgverzekeraars. Die drukte kan ertoe leiden dat je de zorgverzekering van je keuze niet af kunt sluiten. Op tijd overstappen is dus niet alleen beter voor je eigen gemoedstoestand, want minder last-minute stress, maar zorgt er ook voor dat je jouw kans om over te stappen naar een betere zorgverzekering niet mist.

Als je er door de drukte niet meer in slaagt om een zorgverzekering af te sluiten, zeg dan in ieder geval je oude zorgverzekering op. Dat kan vrijwel altijd online in de mijn omgeving van je zorgverzekeraar. Je kunt dan tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Eva van Erk
Zorgexpert
4 minuten 29-12-2023

Over onze expert

Eva is onze expert in zorgverzekeringen. Ze werkt inmiddels heel wat jaren in de zorgbranche en kent het klappen van de zweep. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar. Zij kent de ins and outs van zorgverzekeringen en vertelt je graag hoe jij je voordeel kunt doen met de laatste ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

Terug naar boven